“BU İŞTE BİR TERSLİK VAR” Orman Yangınları İşçi Eğitim Merkezi neden kapatıldı?

“BU İŞTE BİR TERSLİK VAR”
Orman Yangınları İşçi Eğitim Merkezi neden kapatıldı?

Dilek Şen – 04 Ağustos 2021, Çarşamba


Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Orman Yangınları İşçi Eğitim Merkezinin sitesinde “Eğitim Konuları” başlığının altında “Orman Genel Müdürlüğü’müzün orman yangınlarıyla mücadelede üç temel stratejisi önleme, söndürme ve rehabilitasyondur” yazılı.

İşçi Eğitim Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Yerleşkesi’nde 16 hektar alan üzerine kurulu. Merkez, 31 Mayıs 2019’da kapatılıp Dokuz Eylül Üniversitesi’ne devredildi.

İşçi Eğitim merkezi merkezi, 2013-2018 yılları arasında 1150 orman mühendisine, 1686 orman muhafaza memuruna ve 960 arasmz aperatörüne eğitim verdiğ, Merkezin beş yılda eğitim verdiği “yerli ve yabancı personel sayısı 4 bin 626.

İşte bu değerli eğitim merkezi kapatarak yok edildi.


CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı merkezin 2019’da kapatılmasının “yanlış olduğunu” söylüyor ve “Nedir bu memleketin bu Tarım ve Orman Bakanı’ndan çektiği?” diye soruyor.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün (3 Ağustos) yaptığı açıklamada orman yangınlarını söndürmede çalışacak personeli eğitmek için kullanılan İzmir Buca’daki Orman Yangınları İşçi Eğitim Merkezi’nin kapatıldığını söyledi.

Orman köylerine ve geniş ormanlara sahip Buca’daki bu merkezin 2019’da kapatılması, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının dikkat çeken kısımlarındandı.

Zira ifadelerinde “iktidarın zafiyetine” odaklanan Kılıçdaroğlu, merkezin kapatılmasındaki sorumluluğun doğrudan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a ait olduğunu belirtti.

“Kapatılması yanlış”

Buca’daki merkezin son durumuna ilişkin bianet’e konuşan CHP’li Ednan Arslan, “Böyle bir eğitim merkezinin kapatılması yanlış. Burası yangın söndürmede çok büyük bir öneme sahip” dedi ve şöyle devam etti:

 Belediyelerin itfaiyecileri dönem dönem yangınlara müdahale ediyorlar ama onlar meskûn mahal yangınlarını söndürmeye yönelik eğitimleri almış insanlar. Orman yangınları çok farklı. O yüzden bu eğitim tesisleri önemli. Bırakın kapatılmasını, sayısının artırılması gerekiyor.

Neden önemli?

Merkezin İzmir’de olmasının önemine vurgu yapan Arslan, “Sadece Buca’ya, İzmir’e değil, Ege Bölgesi’nin tamamına eğitim veren bir merkezdi. Yangınlar Bodrum’da, Milas’ta, Marmaris’te çıktı. Yani aslında bölgeye hitap eden bir merkezdi. Bu bölgedeki bütün ormancıların 7/24 eğitim alabileceği bir yerdi” diye konuştu.

“Hangi akılla ve vicdanla kapatıldı? Israrla sorduk, soruyoruz” diyen Arslan, Pakdemirli’nin önergeye verdiği yanıtı hatırlatıp “Merkezin kapatılmasının bir zafiyet yaratmayacağını söylediler. Ama geldiğimiz noktada, Türkiye’de yanan alan dört kat büyüdü.”

Pakdemirli’nin sorumluluğu

Arslan, bugün yaşanan orman yangınlarını “göz göre göre gelmiş bir felaket” ifadesiyle niteledi ve şöyle konuştu:

“Parti grubumuzun takip ettiği bir diğer konu da Türk Hava Kurumu’nun (THK) uçaklarıydı. Diğer yandan, yangın çıktığında helikopter gelene kadar ilk müdahaleyi kara ekipleri yapıyor.

“Arasözdeki şoför ve onlara yardım eden personel sayısındaki yetersizlik karadan müdahaleyi geciktiriyor. Yangının çıktığı yere ilk 10 dakika içinde ulaşabiliyoruz ama söndüremiyoruz. Demek ki eğitimli ve donanımlı personel sayısı yetersiz.

“Eskiden orman köylüleri, ormanları geçim kaynakları olarak gördükleri için gidip yangınlara müdahale ederdi. Köy kahvelerine nöbetçi listeleri asılırdı, olası bir yangında nöbet listesine göre o alana giderlerdi, çünkü ormanı çok iyi tanıyorlar.

“Şimdi orman köyleri devre dışı bırakıldı, eğitim merkezi kapatıldı, uçak filosu yok edildi, var olan uçaklar da kullanılmıyor. Bu iş tamamen bilimsellikten çıkmış!

 Bu işte bir terslik var. Bu çağda, bu teknolojide yangın ihbarlarını alma süresi bu kadar kısalmışken ormanların bu kadar yanması bir tersliği gösterir. Yangınlar farklı nedenlerle çıkar; bu dün de böyleydi bugün de böyle, fakat burada büyük bir zafiyet var.

“Sorumluların derhal istifa etmeleri gerekiyor. Nedir bu memleketin bu Tarım ve Orman Bakanı’ndan çektiği? Ülke her alanda savruluyor. Yaptıkları yanlışların bedelini millet ödüyor. Çözüm, derhal erken seçim yapılması. Artık yeter!”


https://bianet.org/bianet/siyaset/248206-orman-yanginlari-isci-egitim-merkezi-neden-kapatildi

This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, DOĞAL YAŞAM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *