HOŞ GELDİN DAHA FAZLA KANSER VE OBEZİTE * Erdoğan’dan Biden’le görüşme öncesi ABD’li gıda tekeli Cargill’e büyük kıyak * nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) kotası yüzde 100 artırıldı * Milleti zehirlemeye onay çıktı!

Erdoğan’dan Biden’le görüşme öncesi
ABD’li gıda tekeli Cargill’e büyük kıyak

Samed Balçık  06 Haziran 2021


AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) kotası yüzde 100 artırılarak, yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarıldı.

Şeker Kotalarının Düzenlenmesi ve Uygulanmasına ilişkin yönetmelik AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte birlikte Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotası yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarıldı.

NBŞ kotası 2018 yılında önce yüzde 10’dan yüzde 5’e, bir yıl sonra da yüzde 2,5’a düşürülmüştü. Şimdi Erdoğan’ın kararıyla bu oranın yeniden yüzde 5’e yükseltilmesinin ardından akıllara AKP’li Cumhurbaşkanının geçen ay ABD merkezli bazı şirketlerin üst düzey yöneticileriyle yaptığı toplantı geldi.

ABD Ticaret Odası, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye Büyükelçiliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) organizasyonuyla düzenlenen sözkonusu çevrimi içi toplantıda Netflix, Amazon, Microsoft, Pepsi Co, Boeing, Johnson&Johnson, Nova Power, Procter&Gamble, Kellogg, Hilton, Cisco, Varian Medical, CITI’nin yanında Cargill’den de temsilci yer alıyordu. Bilindiği üzere ABD’li gıda tekeli Cargill, NBŞ üretiminde Türkiye’deki pazarın açık ara lideri konumunda bulunuyor.

Konuyla ilgili olarak Cumhuriyet‘e değerlendirmede bulunan Tek-Gıda İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, NBŞ kotasına en fazla karşı çıkanın Cargill olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Ülkeler arası belli bir kullanım oranı var. Daha önce yüzde 10’du, yüzde 5’e düşürüldü. En son 2.5’e düşürülmüştü ama son Resmi Gazete’de yayınlanan kararla yüzde 5’e çıkarıldı Bunun özellikle geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanının ABD’li şirketlerle yaptığı toplantıdan sonra olması ilginç. Biliyorsunuz Cargill firmasının lobisi çok güçlü dünyada. ABD Başkanı Biden’le görüşülmeden önce de böyle bir kota artırımı dikkat çekiyor” dedi.

“CARGİLL’E ÖZEL YASA ÇIKARILDI, İMTİYAZLI FİRMA”

Suat Karlıkaya, daha önce kotanın yüzde 2.5’e düşürülmüş olmasının sebebini de şöyle açıkladı:

“Bu şeker fabrikalarının özelleştirilmesine olan tepkileri düşürebilmek için bir siyasi manevraydı. Dikkat edilirse NBŞ kotasının düşürülmesi şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle paralleldir. Toplumda ‘NBŞ’ye mi kalacağız?’ tepkileri yükselince Hükümet öyle bir hamle yaptı. Ama şimdi özelleştirmeler unutuldu. Şimdi kotalar kademeli olarak yükseltilecektir. Çünkü Cargill firması açılırken de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ‘İşverenler bundan daha çok kar ediyorsa buna niye engel olacaksınız?’ demişti. Cargill’in Bursa’daki fabrikasının kuruluş yeri de 1. sınıf tarım arazisi. Mahkeme kararları olmasına rağmen Cargill’e özel yasa çıkarıldı. Çok imtiyazlı, Hükümet tarafından da korunan bir firma yani.”

Cargill’in Bursa Orhangazi’deki fabrikasında çalışırken sendikal haklarını kullandıkları için işlerinden atılan 14 işçiyi de hatırlatan Karlıkaya, “Amerikan firmalarının önü bu kadar açılırken aynı firmanın Türkiye’de anayasal hak olan sendikalaşmayı çiğnediği halde Hükümet’in bir adım atmaması vahim bir durum. Biz mücadelemizle mahkemelerimizi kazanmışız. Ama bu firma anayasayı, yasaları aleni bir şekilde çiğnerken bizim yanımızda durmayanlar o firmanın menfaatleri ve çıkarları için çalışıyor. Toplumumuzun bunun bilincine varması ve sınıfımızı ona göre belli etmemiz gerekiyor. Cargill işçilerinin mücadelesi aynı şekilde devam ediyor. Cargill yönetimini anayasaya uymaya, Hükümet’i de işçilere ve bu vatanın evlatlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: EMRİNİZDEYİZ

Erdoğan, Cargill’in de aralarında olduğu ABD’li şirket yöneticileriyle yaptığı toplantıda neler konuşulduğuna ilişkin, geçtiğimiz günlerde katıldığı canlı yayında şunları söylemişti:

“Görüşmeyi yaptığımız 30 civarında şirketti. Hemen hemen hepsinin Türkiye’de yatırımları var. 20-30 yıl Türkiye’de olan firmalar var. Uçak firmalarından tutun, Pepsi’ye varana kadar birçok firma var. Bu konuda buluşmaya katıldılar ve adımlarını Amazon gibi daha da atmak geliştirmek üzerinde durdular. Biz de ‘Kapımız açık, yatırım destek ofisimiz emrinizde. Buralardan aldığınız neticeyle yola devam. Netice alamıyorsanız biliniz ki Cumhurbaşkanı emrinizdedir. Biz de size her desteği vermeye hazırız’ dedik. Uzun bir görüşme oldu. Bu görüşmenin devamını da koronadan sonra kendileri de ABD’de yapılmasını istediler” [1]


Milleti zehirlemeye onay çıktı!

Şeker kotalarına ilişkin yönetmelik Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Nişasta Bazlı Şeker’de (NBŞ) dünyanın bir numarası ABD’li Cargill firması göbek attı. Oysa Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut bu konuda, “Hepsini açık edeceğim, bana yardım edin” diyordu… “Beni öldürürler” deyip şeker bazlı nişasta lobisinden korktuğunu dile getiriyordu.

Hey nişastacılar buraya bakın! Yiğit’i bırakın beni alın. Açıklıyorum, Türkiye’de üreten beş şirket var. Cargill, Amylum, Tat nişasta, Pendik Nişasta, Sunar Mısır… Beni öldürün, dokunmayın yiğidime…

Nişasta bazlı şeker gerçekten zararlı mı? Hem de nasıl! Sigara onun yanında hafif kalır. Başta İngiltere, Fransa, Avusturya, Hollanda, Danimarka olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde yasak… Diğer gelişmiş ülkelerde çok düşük oranda kullanımına izin veriliyor.

Bu zehrin ülkeye girişini, yayılmasını sağlayanlar kim? Ya nişasta bazlı şeker üretiminde dünya lideri Cargill ile ahbap çavuş ilişkisini sürdürenler?

Yine bildiniz işte iktidar sahipleri… Yıllardır koalisyon kurmuşlar edi-büdü gibi beraberler. Neden şeker yerine nişasta bazlı şurup gibi şey kullanılıyor? Nedeni basit, şurup gibi şey, şekerin 250’de 1 fiyatına mal oluyor. İnanılmaz bir kâr marjı var. Haliyle para bütün kapıları açıyor. Acaba kim bu lobinin arkasında duruyor?

Niçin şeker fabrikaları üç kuruşa satıldıktan sonra çoğu kapandı veya kapasite düşürdü sanıyorsunuz! Ölmeniz kimsenin umurunda değil de ondan! [2]


[1] https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/erdogandan-bidenle-gorusme-oncesi-abdli-gida-tekelli-cargille-buyuk-kiyak-1842270

[2] Murat Muratoğlu – https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/murat-muratoglu/ziraat-bankasi-kredileri-odendi-mi-6472537/

This entry was posted in GIDA, İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, Saglik, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *