ORGANİZE İŞLER * Abime uygun banka kredisi, Toki’den kupon arsa verelim * Peker’in işaret ettiği Pasifik İnşaat, İstanbul’da da krediyi batıracak mı?

Next level / Pasifik İnşaat / Ankara

Peker’in işaret ettiği Pasifik İnşaat, İstanbul’da da krediyi batıracak mı?

Sedat Peker’in birinci sezon yedinci bölümdeki açıklamalarından
biri de Next Level’dı. Kısaca Peker videoda şunları söyledi:

“Geliyor gelmekte olan… Küçük bir parçadan başlayacağım Sülü, çok canın yanmayacak. Senin bir akraban var ya Sadık Soylu…. Ankara’da bir iş merkezi var… Next Level diye… Burası devletin yeri… Burayı Sadık Soylu mu yönetiyor?”
Konuya uzak olanlar için Next Level pek de anlam ifade etmeyen bir konu ancak esasında Ziraat Bankası kredilerinin battığı bir proje.
Next Level, arsası TOKİ’den, Pasifik İnşaat şirketi tarafından alınarak yapılan bir gökdelen. Alınan kredi borcu karşılanamadığı için Varlık Fonu’na ait Ziraat Bankası tarafından el kondu. Hatta bu proje için Halkbank’tan da kredi alındığı iddiaları olsa da, bu iddialar “banka sırrı” gerekçesiyle doğru ya da yanlış olarak açıklanmıyor.
Pasifik İnşaat’ın Ankara’dan sonra İstanbul’a geldiği kimi hükümete yakın gazetelere yansıdı. Mesela Hürriyet gazetesi 13 Mart 2021 tarihinde Gülistan Alagöz imzası ile “İstanbul’a 2,6 milyarlık projeyle giriş yapacak” haberinde bu durumu duyurdu.
Öncelikle Pasifik İnşaat kime ait diye bakacak olursak, AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi, Rizeli işadamı Fatih Erdoğan’a ait. Cumhuriyet gazetesine 2 milyon TL’lik dava açtıkları zaman gazete Next Level gökdeleninde devletten ve kamudan iş alan birçok şirketin işyeri edindiği saptadı. Merak edenler için haberin linkini buraya bırakalım.
Şimdi gelelim İstanbul ayağına. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO), İstanbul Beşiktaş Ortaköy arsası için gelir paylaşımı modeliyle gerçekleştirdiği ihaleyi Pasifik İnşaat kazandı. Hürriyet’in haberinde dönersek ilginç bilgilerle karşılaşıyoruz.
TOKİ’ye devredilen bu arsanın eski sahibi Jandarma Genel Komutanlığı. Sedat Peker’in yeniden hatırlattığı Tolga Ağar’ın tecavüz ettiği iddiası sonrası şüpheli bir şekilde ölen Yeldana Kaharman konusunda alelacele açıklama yapan komutanlık. Levent Jandarma Lojmanları’nın yer aldığı, İstanbul’un en güzel yerlerinden birinde bulunan arazi ile ilgili olarak çıkan haberde şunlar yazılmış:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 13 Ocak 2021’de rezerv yapı alanı ilan edilen arsanın Emlak Konut GYO tarafından hazırlanan yeni imar planı 1 Şubat 2021’de onaylanmıştı. Şehrin merkezinde, ticaret kullanımının yoğun olduğu Barbaros Bulvarı’na cepheli olup, Büyükdere Caddesi’ne yakın konumda bulunan arsanın turizm-ticaret-konut imarı bulunuyor. Bu durumda arsaya AVM, otel, konut ve rezidans inşa edilecek. 2 bin 748 metrekare park alanı olmak üzere toplam 19 bin 879 metrekare büyüklüğündeki arsaya 28 bin 266 metrekare inşaat yapılabilecek.”
Yatırım değeri 500 milyon dolar olan gökdelenine el konulan Pasifik İnşaat, Ankara’dan sonra İstanbul’daki bu değerli arazi için, toplam hasılat için 2 milyar 650 milyon lira, şirket payı olarak da Emlak Konut GYO’ya 1 milyar 192 milyon 500 bin TL taahhüt etti.
Şimdi ihaleye katılan şirketlerin tekliflerine bakılınca bir gariplik görülüyor. Emlak Pencerem sitesinde yer alan bilgilere göre teklif veren 5 şirket ve teklif fiyatları şu şekilde.
1- Pasifik Gayr. Yat. İnş. A.Ş. 2.650.000.000 %45,00 1.192.500.000,00
2- Emaar Libadiye Gayr. Gel. A.Ş. & Emaar Properties Gayr. Gel. A.Ş. iş ortaklığı 2.350.000.000 %45,00 1.057.500.000,00
3- İntaya İntes İnş. Taah. Yat. Tic. A.Ş. 560.000.000 %45,00 252.000.000,00
4- Kiler GYO A.Ş. & Biskon Yapı A.Ş. iş ortaklığı 550.000.000 %45,00 247.500.000,00
5- Eltes İnş. Tes. San. Tic. A.Ş. 500.000.000 %45,00 225.000.000,00
Fark edildiyse Pasifik İnşaat ikinci olan Emaar Libadiye ve Emaar Properties ortaklığının iki buçuk, diğer firmaların ise dört ile beş katı fazla teklif vermiş durumda.
Ahval’e konuşan ve konu hakkında bilgisi olan bir kaynak ise şunları açıkladı:
“Normalde o bölgede en yüksek fiyata satılan rezidans metrekaresi 6 bin dolara. Başka firmalar 12 bin dolar istiyor ancak satamıyor. Pasifik’in söylediği fiyatı çıkarması için metrekareyi 12 bin 12, 500 dolara satması lazım.”
Şirketin söylediği fiyatı elde edebilmesi için metrekareyi güncel kurdan hesaplanırsa 11,134 dolardan satması gerek.
Son dönemde bölgede satılan daire fiyatlarına bakılınca da metrekarenin 10 bin dolar civarına bile gelmediği görülüyor. İlgilenenler sahibinden.com adresinden arama yapıp kendileri görebilir.
Sorulması gereken öncelikli soru şu, Emlak Kont’ta ihale katılım şartnamesini hazırlayan kişi neden daha evvelden kredi borcunu ödeyememiş, basiretli tüccara iş verebilecek şekilde şartname hazırladı? Zira hacizlik projesi olan bir firma, böylesine önemli bir ihaleyi kazandı ancak bu projeyi de karşılayamaması halinde borç devlete kalacak.

https://ahvalnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/ahvalnews.com/tr/pasifik-insaat/pekerin-isaret-ettigi-pasifik-insaat-istanbulda-da-krediyi-batiracak-mı
This entry was posted in Ekonomi, ORGANİZE İŞLER, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *