YEMLEME YÖNTEMLERİ * BU ZİHNİYET ASLA REFORM YAPAMAZ

BU ZİHNİYET ASLA REFORM YAPAMAZ

GünlükBakış * 03 Mart 2021

Tutukluluk sürelerini uzatan sabaha karşı evleri basılarak insanları gözaltına aldıran AİHM ve AYM kararlarını uygulamayan iktidar ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladı. Ülkede demokrasi ve insan haklarının kırıntısını dahi bırakmayan iktidarın açıkladığı yeni plan göz boyama olarak yorumlandı.

Anyasa Mahkemessi kararlarını daha önce tanımadığını açıklayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe’de düzenlenen toplantıda yargı reformu kapsamında hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladı. Erdoğan tutuklama sürelerinden toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa işkenceden basın özgürlüğüne hakim ve savcı teminatından sabaha karşı ev baskınlarına kadar kendileri döneminde yaygınlaşan hukuksuzlukları eleştirerek bunları değiştireceğini iddia etti.
Eylem Planı’nda AKP iktidarı döneminde giderek uzayan tutukluluk sürelerine ilişkin düzenleme dikkat çekti. Yeni eylem planıyla “Otelde gece yarısı gözaltına alma döneminin biteceğini” iddia eden Erdoğan “Katalog suçlarda ‘Somut delile dayanma’ şartı aranacak kamu ve özel sektörde çalışanlar ve öğrencilerin kendi dini bayramlarında izinli olmaları sağlanacak” dedi.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Yüzlerce gazetecinin haberleri nedeniyle cezaevine konulduğu RTÜK ve BİK eliyle görsel ve işitsel medyanın hedef alındığı Türkiye’de basın özgürlüğü standartlarının İnsan Hakları Eylem Planı hedefleri ile yükseltileceği öne sürüldü. Erdoğan “Basın yayın ve internet yoluyla işlenen suçlarda muhakeme şartı olan süreleri ifade özgürlüğünü güçlendirmek amacıyla yeniden ele alıyoruz” dedi. Erdoğan Eylem Planı’nın nihai amacının “Yeni ve sivil bir anayasa” olduğunu dile getirdi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz geleceğe emin adımlarla yürümemizi temin edecek ve milli iradeyi tam anlamıyla yansıtacak yeni ve sivil bir anayasaya olan ihtiyacımızı her fırsatta dile getirdik. ”

HEDEFLERİ REJİMİ TAHKİM ETMEK
SOL PARTİ BAŞKANLAR KURULU ÜYESİ ÖNDER İŞLEYEN:
2010 Referandumu’na benzer bir kandırmaca. AKP’nin 19 yıllık iktidarının hiçbir döneminde bir demokrasi özleminde olmadığını hatırlatmak gerekir. Bu kandırmaca ile kimi eşikleri atlayarak bugünkü dinci faşist rejimin taşlarını döşediler. Bugün de artık çözülen Saray iktidarını tahkim etmek üzere yeni bir tuzak kuruyorlar. Hedefleri açık ki oltanın ucuna kimi yemler takarak muhalefetten koparacakları küçük parçalarla bu ucube tek adam rejimini tahkim etmek. Bu tür adımlarla şimdi görüşme sırasında bekledikleri Biden’a ve uluslararası sermayeye her tür ödünü vermeye hazır olduklarını da ortaya koymaya çalışıyorlar. Demokratik muhalefetle paylaştığımız Anayasa Mektubu’nda da ifade ettiğimiz üzere muhalefet bu tuzağı baştan ve toptan reddetmelidir. AKP ya da MHP ile demokrasinin insan haklarının tartışılması bir yana aynı cümle içinde geçmesi dahi en büyük saçmalık olur. SOL Parti için öncelik bu kötülükler iktidarına son verecek siyasal İslamcı rejimin yarattığı tahribatları ortadan kaldırarak yerine laiklik eşitlik özgürlük ve bağımsızlık temelinde yeni bir toplumsal düzenin kurulması için mücadele etmektir.

BU ZİHNİYET ASLA REFORM YAPAMAZ
CHP HUKUK VE SEÇİM İŞLERİNDEN SORUMLU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MUHARREM ERKEK:
AYM ve AİHM kararları uygulanmıyor. Türkiye’de 83 milyon insanın hak ve özgürlükleri tehdit altında. Bu zihniyet insan hakları ve adalet konusunda reform yapamaz. Mevcut düzenlemeler ‘İnsanları evlerine sabaha karşı dörtte girerek gözaltına alın çocuklarının önünde yatırarak ters kelepçeyle gözaltına alın’ mı diyor? Bunlar reform değil deformasyon yapar ancak.

YASALARI UYGULAYIN
HDP EŞ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GARO PAYLAN:
İktidar her gün insan haklarını ayaklar altına alıyor. Önemli olan pratiktir ve mevcut yasalarla da bugün açıkladığı adımlardan çok daha öte insan haklarını güvence altına alabilir. Dolayısıyla ben iktidarı bu reform paketlerini bir kenara bırakıp mevcut yasaları uygulamaya davet ediyorum.

ANAYASA TUZAĞI İÇİN YEM
SİYASET BİLİMCİ GÜVEN GÜRKAN ÖZTAN:
Açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı’nın ilk hedefi AB’ye olumlu mesaj vermek ve Batı ile göçmen şantajını aşan yeni bir ilişkinin mümkün olduğunu karşı tarafa göstermek. Elbette bu hamlenin hiçbir inandırıcılığı yok. İktidarın ikinci gayesi bu paketi yeni anayasa tuzağı için bir yem olarak kullanmak. Erdoğan zaten “eylem planımızın nihai amacı yeni ve sivil bir anayasadır” diyerek bu niyeti açıkça ifade etti. Muhalefetin parlamenter sistemden yana pozisyon almasına iktidar bu şekilde cevap veriyor. Böylece liberallerin desteğini sağlayabileceğini varsayıyor. Ancak Meclis’te fezlekelerin beklediği böylesi bir dönemde iktidarın muhalefeti kendi minderine çekmesi kolay değil. ”

Avrupa Konseyi projesi
Dün açıklanan İnsan Hakları Eylem planı akıllara AB ve Avrupa Konseyi tarafından finanse edilen “İnsan Hakları Eylem Planının Uygulanmasını ve Raporlanmasını Destekleme Projesi”ni getirdi. Avrupa Konseyi Program Ofisi’nin internet sitesinde projenin amacı “İnsan Hakları Eylem Planında yer alan üç tematik başlık üzerine odaklanacak olup bu alanlarda yürütülecek ulusal ve uluslararası faaliyetlerden elde edilecek sonuç bulgu ve değerlendirmeler ışığında katılımcı bir yaklaşımla yürütülen ulusal çalışmalara destek verecektir” şeklinde özetlendi.

https://www.gunlukbakis.com/reform-yapamaz/

This entry was posted in FAŞİZM, HUKUK-YARGI-ADALET, Politika ve Gundem, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *