ORTADOĞU SAVAŞLARI * Kronoloji: 1989’dan bu yana İsrail ve Hamas arasında bölge barışını tehdit eden çatışmalar

Doğu Kudüs’te gerginlik tırmanıyor   ©  Majdi Mohammed/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Kronoloji: 1989’dan bu yana İsrail ve Hamas
arasında bölge barışını tehdit eden çatışmalar

Euronews • 15/05/2021

İsrail ve Filistinli Hamas grubu arasında yıllardır çatışmalar sürüyor. Son dönemde yeniden tırmanan ve bölgesel barışı ciddi bir şekilde tehdit eden bu gerginliğin tarihçesi 80’li yılların ortasına dayanıyor.
1987: Hamas, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde ilk ayaklanmanın (intifada) başlamasıyla kuruldu. İki yıl sonra, Hamas, İsrail ordusuna yönelik, iki askeri rehin alıp öldürerek, ilk silahlı saldırısını gerçekleştirdi.
1993: Yıllar süren silahlı çatışmaların ardından İsrail ve Filistin arasında barışın sağlanması için Oslo Anlaşması imzalandı. Hamas, bu anlaşmaya karşı çıkmak için İsrail’de saldırılar düzenledi.
2000: İsrail ve Filistin arasında 2000 yılı temmuz ayında ABD’de düzenlenen zirvede nihai barış anlaşmasının imzalanması girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Filistinliler, İsrail’de muhalefet partisi lideri Ariel Şaron’un yanında kalabalık bir askerle Doğu Kudüs’te Mescid-i Aksa’yı ziyaretini “tahrik” olarak değerlendirdi ve ikinci intifada başlatıldı.

Doğu Kudüs’te gerginlik tırmanıyor-
Mahmoud Illean/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Hamas’ın liderleri öldürüldü
2001-2002: Hamas, İsrail’de intihar saldırıları düzenledi, Tel Aviv’deki 2001 yılı Haziran ayında bir gece kulübündeki saldırıda 21 İsrailli öldü, 2002 yılı Mart ayında Netenya’daki saldırıda ise 30 Yahudi hayatını kaybetti. Dört ay sonra İsrail, 1 tonluk uzaktan kumandalı bir bombayla Hamas’ın askeri lideri Şeyh Salah Şehade’yi Gazze’deki evinde öldürdü. İsrail bunun ardından Filistin lideri Yaser Arafat’ın Batı Şeria’daki Ramallah kentindeki yerleşkesini kuşatmaya başladı.
2004: İsrail, mart ve nisan aylarında düzenlediği hava saldırılarında Hamas’ın kurucularından ve ruhani liderlerinden Şeyh Ahmed İsmail Hasan Yasin ve siyasi liderlerinden Abdülaziz Rantissi’yi de füze saldırısıyla öldürdü.
2005- 15 Ağustos’ta İsrail, 1967 yılındaki savaşta Mısır’dan ele geçirdiği Gazze’deki topraklardan geri çekilmeye başladı ve buradaki yerleşkeleri terk ederek, kontrolü Filistin yönetimine bıraktı.
This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, İSRAİL - SİYONİZM, ORTADOĞU ÜLKELERİ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *