SAVAŞ SANAYİİ * Boeing ile Avustralya ordusu pilotsuz savaş uçağının test uçuşunu tamamladı

Boeing ile Avustralya ordusu pilotsuz savaş uçağının test uçuşunu tamamladı

euronews • 02/03/2021

Boeing ile Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAAF) yaptıkları ortak açıklamada, mürettebatlı uçaklarla birlikte çalışmak üzere tasarlanmış pilotsuz savaş uçağı benzeri jetin ilk uçuş testini tamamladıklarını bildirdi.
“Loyal Wingman” adı verilen askeri jetin Güney Avustralya’daki bir yer kontrol istasyonundan onu izleyen Boeing test pilotunun gözetiminde başarılı bir şekilde uçtuğu bildirildi.
Avustralya hükümeti, Boeing’in diğer küresel müşteriler için de özelleştirilebilir olduğunu açıkladığı ürünün geliştirilmesi için 31 milyon dolar yatırım yaptı.
Silah taşıyabiliyor, kalkan görevi görüyor
Boeing’in ‘Loyal Wingman’i 11,6 metre uzunluğunda, 3 bin 704 kilometre menzile ve çeşitli yüklere uyumlu şekilde çıkarılabilen bir burna sahip. Silah taşıyabilen jet aynı zamanda savaş uçaklarının korunmasına yardımcı olmak için kalkan görevi de görüyor.
İngiltere de benzeri bir teknolojiye yöneldi
Dünyanın dört bir yanında ordular, kaynaklarını en üst düzeye çıkarmak için daha ucuz ve daha güvenli yollar ararken, otonom teknolojiye giderek daha fazla yatırım yapıyor.
Ocak ayında da İngiltere, Spirit AeroSystems’in Belfast birimi ile yine benzer tipte bir pilotsuz uçağın önümüzdeki üç yıl içinde deneme uçuşu yapması için 30 milyon sterlin değerinde bir sözleşme imzaladı.
https://tr.euronews.com/2021/03/02/boeing-ile-avustralya-ordusu-pilotsuz-savas-ucag-n-n-test-ucusunu-tamamlad

Boeing liderliğindeki Avustralya endüstri ekibi, Airpower Team System, tarafından yürütülen projede ilk insansız Loyal Wingman uçağını Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne sundu.
İnsanlı ve insansız platformların yeteneklerini genişletmek için yapay zeka kullanan uçak, 50 yıldan uzun bir süredir Avustralya’da tasarlanan ve üretilen ilk uçak olma özelliğini taşıyor. Boeing’in ABD dışındaki insansız uçaklara yaptığı en büyük yatırım olması yönünden de arı bir öneme sahip.
Avustralya’nın Loyal Wingman İleri Geliştirme Programı için 3 prototipten ilki olan uçak, küresel savunma pazarı için geliştirilen Boeing Hava Gücü Ekip Sistemi (ATS) için de temel teşkil ediyor.
Avustralya Başbakanı Scott Morrison ilgili olarak; “Bu, ülkemiz ve Avustralya’nın savunma alanında yenilik çabaları için gerçekten tarihi bir andır.” diyerek sözlerini “Loyal Wingman, Hava Kuvvetlerimizin ülkemizi ve müttefiklerini geleceğe taşımak için ihtiyaç duyduğu kritik yetenekleri araştırmak için çok önemli.” tamamladı.
Kraliyet Avustralya Hava Kuvvetleri Şefi Hava Mareşali Mel Hupfeld, ilk uçağın teslim edilmesinin Boeing Loyal Wingman projesinde önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi. Hupfeld, “Bu proje, işbirliği yoluyla ve savunma sanayii ile birlikte çalışarak neler yapılabileceğinin mükemmel bir örneğidir. Bu, Hava Kuvvetleri’nin Boeing Avustralya ve savunma sanayi ile olan ilişkisinin önemini daha geniş bir şekilde gösteriyor. Gelecekte bu uçağın mevcut filomuza getirebileceği yetenekleri araştırmayı dört gözle bekliyorum.” dedi.
Boeing Loyal Wingman ve Avustralya
Avustralya savunma endüstrisinin 35’den fazla üyesi, dört Avustralya eyaletinde prototip çalışmasını destekliyor. Son derece yetenekli ve uygun maliyetli insansız uçaklar için küresel bir pazar talebiyle karşılaşan Boeing, bu hedeflere ulaşmak için şirket çapında bir yenilik uyguladı.
Uçak, yapılarını, sistemlerini, yeteneklerini ve yaşam döngüsü gereksinimlerini modellemek için dijital bir ikiz kullanılarak, Boeing’in gelmiş geçmiş en büyük reçine ile aşılanmış tekli kompozit parça ile üretilmiş; kendini kanıtlayan gelişmiş üretim süreçleri kullanılarak tasarlandı ve monte edildi.
Boeing Defense, Otonom Sistemler Genel Müdürü ve Başkan Vekili Kristin Robertson, “Kraliyet Avustralya Hava Kuvvetleri ile bu önemli adımı atmaktan gurur duyuyoruz ve akıllı insansız ekiplerin kuvvet çarpanı olarak hizmet etme potansiyelini göstermekten gurur duyuyoruz.” dedi.
Kristin Robertson açıklamasının devamında, “Uçağı uçuş testine sokmayı ve insansız ekip konseptini kanıtlamayı dört gözle bekliyoruz. Aynı görev ihtiyaçları olan küresel müttefikler görüyoruz, bu yüzden bu program Boeing Airpower Ekip Sistemi’nin geliştirilmesini geliştirmek için çok önemli.” ifadelerini kullandı.

https://www.defenceturk.net/boeing-ilk-insansiz-ucak-olan-loyal-wingmani-tanitti
This entry was posted in YENİ NESİL SİLAHLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *