PULİTZER ÖDÜLLÜ İLGİNÇ FOTOĞRAFLAR

William C. Beall (1911 – 2004)İnanç ve Güven isimli çalışmasıyla Pulitzer Fotoğrafçılık Ödülü’ne 1958 yılında sahip olan William C. Beall, bir geçit töreni hakkında fotoğraflar çekmek için bölgedeydi. Washington Daily News adına çalışan Beall törenin başlamasını beklerken sokağın halini fotoğraflamaya başladı. Bu sırada küçük bir çocuk geçidi daha rahat izleyebilmek için güvenli bölgenin dışına çıkarak, bir adım fazladan attı. Geçit alanının güvenliği sağlayan polis memuru küçük çocuğu uyarmak için eğildi ve saygılı bir ifade ile güvenliği için daha geride durması gerektiğini hatırlattı. Polis ile halk arasında çok şiddetli çatışmaların yaşandığı bir dönemde Amerikan basını tarafından ihtiyaç duyulan şefkatli polis pozu, Washington Daily News yayınları tarafından basılarak William C. Beall’e 1958 yılında Pulitzer Fotoğrafçılık Ödülü’nü getirdi.

El Porteñazo olarak anılan, 2 Haziran 1962’de başlayıp 400’den fazla ölü ve 700 yaralı ile 6 Haziran’da sona eren askeri isyan Venezuela’da zor günlerin geçmesine neden oldu. İsyancı ordu güçleri ve statükoyu destekleyen ordu kuvvetleri arasında çatışmalar başlamış, şehirler el değiştirir vaziyete gelmişti. İsyancıların kalesi olarak görülen Solano bölgesinin düşüşü ile isyan tamamen bastırıldı. İsyan sürerken yaralı bir asker papaza sarılarak son anlarını huzur içinde geçirmeye çalışıyordu. Bu anı fotoğraflayan Héctor Rondón, 1963 yılında Pulitzer Fotoğrafçılık Ödülü’nü kazandı.

Amerikan otobüslerinde ırk ayrımının kaldırılması 1965’te gerçekleşti, ancak sular 70’lerin sonuna kadar durulmadı. Burada siyahi bir avukat ve insan hakları aktivistinin ırkçı bir Amerikalı genç tarafından bayrakla saldırıya uğradığını görüyoruz. Stanley Forman’a 1976 yılında The Soiling of Old Glory adlı fotoğraf Pulitzer Ödülü’nü getirdi.

Vietnam’da çekişmeler çatışmalara dönüşmüştü. Kısa süre sonra ikiyi bölünen ülkede çatışmalar cephe savaşları halini aldı. Komünist ideolojiye güvenenler üstünlüğü elde edince Amerika Birleşik Devletleri Vietnam’a müdahalede bulundu. İki kutupta kendi taraftarı olan devletlerden gelen yardım ile destekleniyordu. Çatışmalar artıkça cephe iyice genişledi. Toplam 3 milyon sivilin ve 2 milyon askerin öldüğü savaş boyunca bölgede bir çok gazeteci görev yaptı. Bunlardan biri de Associated Press adına çalışan Alman asıllı Horst Faas idi. Sıcak çatışmaların yaşandığı bölgede bir baba ölen çocuğunu askerlere gösterip sadece neden diye soruyor. Bu anı fotoğraflayan Horst Faas, 1965 yılında Why isimli çalışmasıyla Pulitzer Fotoğrafçılık Ödülü’ne layık görüldü.

Fotoğrafta gördüğümüz kişiler elektrik işçileri Randall Champion ve J. D. Thompson. İkili rutin bakımlarını gerçekleştirirken Randall Champion yanlışlıkla bir elektrik teline dokunuyor ve vücudundan tam 4000 volt akım geçiyor. Güvenlik kemeri sayesinde direkte asılı kalan Champion’a takım arkadaşı kalp masajı yapamıyor ama hayat öpücüğü veriyor. Nabzı atmaya başlayan ve hemen aşağıya indirilen Champion hastanede gördüğü tedavi sonrası sapasağlam hayatına devam ediyor. Hayat Öpücüğü adlı fotoğraf Rocco Morabito’ya 1967 yılında Pulitzer Ödülü’nü kazandırdı.
Kaynak: Hikayeleriyle İçinizi Sızlatacak 15 Pulitzer Ödüllü Fotoğraf
This entry was posted in FOTOĞRAFLAR, GEÇMİŞİN İÇİNDEN YAŞAM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *