LATİN AMERİKA ve FAŞİZM * Ayotzinapa-Köy Enstitüsü’nün 43 Öğrencisinin Katliamı

Ayotzinapa’da 43 öğrenci kayboldu, okul arkadaşları hükümetin
öğrencilerden ve okullarından kurtulmak istediğini söyledi

Orhan Özkaya (Araştırmacı Yazar)


Meksika-Ayotzinapa Köy Öğretmen Enstitüsü

26 Eylül 2014’de kaçırılan öğrencilerin katliamına
ilişkin belirsizlik henüz aydınlanmış değil.
Yeni seçilen Devlet Başkanı Lopez Obrador, katledilen 43 öğrencinin anma törenine katılarak, dava ile ilgili yaptığı açıklamada onlarca polis ve askerin tutuklama emri çıkarıldığını belirtti. Özel yetkili savcının yaptığı açıklamada, “tutuklama emrinin suçu işleyenlerle suçu azmettirenler arasında” olduğunu belirtmesi önemliydi. Konunun askerlerle federal polis ve belediye polisini de kapsadığını belirtti. Savcı Omar Gomez’in açıklamalarına ilişkin ordu sessizliğini koruyor.
Bu açıklama başkent Meksika City Ulusal Saray’ında bir basın toplantısıyla halka duyuruldu. Obrador iktidarından önce geçen sürede olay sonuçsuz kalmıştı. Bu konuda öğrenciler ve halk sürekli yürüyüşler düzenleyerek durumu uluslararası örgütlere kadar gitmesi için baskı yaptı.
Tlatelolco’da 300 öğrenci katledildi
Bu araştırmalar yine sonuç getirmedi, yeni hükümet dosyayı yeniden açarak, daha önce çocukların yakılarak öldürüldüğü yönündeki savların netice getirmediğini düşünerek, iddiaları genişleterek değerlendirme çabasında. Bu yönde ailelerle işbirliği sürdürülüyor. 2 Ekim 1968’de dünya gençlik hareketlerinin Meksika’da da yankı bulmasıyla birlikte gösteriler artmış ve Olimpiyat oyunları bahane edilerek gösterilere çok sert karşılık verilmiş, ülkenin en büyük üniversitesi Meksika Ulusal Üniversitesi, daha sonra Politeknik Üniversitesi ordu tarafından işgal edilmişti.
2 Ekim’de Başkent Meksico City’de on binlerce öğrenci hükümetin saldırgan politikalarını protesto etti. Olympia Taburu, meydanı kuşatarak, polis helikopterleri ve tanklar eşliğinde Santiago de Tlatelolco Kilisesi ve etrafındaki binaların çatılarındaki keskin nişancılar ateş açarak 300 öğrencinin ölümüne ve 1500’den fazlasının yaralanmasına sebep oldular. Böylece 1968 Olimpiyatlarının yapılması için bu katliam, küresel finans diktatörlerinin arzusuna uygun işlenmiş oldu. 2006 yılında Tlatelolco katliamı sırasında eyalet valisi olan Enrique Pena Nieto, daha sonra başkanlık seçimlerini kazanarak, 2020 yılına kadar bu görevi sürdürmüştür. 2020 yılında Lopez Orlando’nun seçimi kazanması sonucunda başkanlık görevini kaybetti.
Köy Öğretmen Okulu Öğrencileri fonlardan şikâyetçi
Meksika’da hükümetin sağladığı fonun yetersizliğinden şikâyet eden köy öğretmen okulu öğrencileri, kendilerine ayrılan fonlardan şikâyetçiler. Michoacan eyaleti Kamu Güvenliği Bakanı Israel Patron, öğretmen okulu öğrencilerinin, bir yolu kapatarak kendilerini engellemeye çalışan polise fişek, taş ve sopalarla saldırdığını açıkladılar. Polisin gruba müdahalesi üzerine arbede yaşanırken, okulun sosyal medya sayfasında patlamaların duyulduğu, gaz ve dumanla kaplanan bölgedeki kaosun videoları paylaşıldı. Bir videoda, üzerinde bir polis otobüsünün aniden u dönüşü yaparak kaçan bir göstericiye çarptığı görüldü. Patron, otobüsün göstericiye kasıtlı olarak çarpmadığını, 2 öğrencinin otobüsü ele geçirmeye çalışması üzerine şoförün böyle bir manevra yapmak zorunda kaldığını söyledi. Gösteri sırasında bacağından yaralanan bir öğrencinin de tedavisinin ardından taburcu edildiği belirtildi.
Michoacan’ın Tiripetio kentindeki öğretmen okulu, işçi sınıfı gençleri ücra bölgelerde öğretmenlik yapmak üzere yetiştiriyor. Hükümetin fon sağladığı okulun öğrencileri, kronik kaynak eksikliğinden şikâyet ediyorlar. Öğrenciler toplu olarak tarım faaliyetlerinde bulunarak çiftçilerin desteğine koşuyor, ücretsiz imece çalışması yaparak her türlü yardımı yapıyorlar. Tarlalarda tohum ekimi, ilâçlama, ürün toplama ve araziyi sürme gibi bütün işlere katkı koyuyorlar. Tıpkı bizde eski “Köy Enstitüler” in uygulamaları gibi. Artık köprülerin altından çok sular aktı; biz de bu değerli çalışmaları başlatabiliriz. Ancak önce tarımı ve arazilerimizi, topraklarımızı yabancı tekellerin elinden, bedelsiz alarak sağlayabiliriz. Doğal olarak bütün KİT’lerimizi de geri alarak olacaktır. Bu da, CHP’nin kendi ağırlığıyla seçimlere damgasını vurmasıyla olur…
Orlando konuya halkın desteğiyle eğiliyor
Iguala’da belediye başkanı ve uyuşturucu kaçakçıları işbirliği içinde gerçekleştirilen bu katliam, köy öğretmen okulu öğrencilerinin siyasal yapısının egemen güçleri rahatsız ettiği bilinen bir gerçek. 1968 öğrenci hareketleri ülke geneline yayılarak, fabrikalara, mahallelere ve şehirlerin en ücra noktalarına kadar yayıldı. 2 Ekim’de yapılacak Tlatelolco Katliamını anma yürüyüşüne katılmak için toplanmaları belediye başkanının çetelerle, mafya ile işbirliği yapması sonucunda bu cinayetler işlendi. Polis otobüslerden öğrencileri kamyonetlere bindirerek bilinmeyen yerlere götürdü. Bu arada da futbol kulübünün otobüsünü de tarayarak 6 öğrenciyi öldürdüler. Ancak konu üzerinde Oerlando hükümeti en ciddi araştırmayı ve denetimi yapmakta. Bu durum halkın ve öğrencilerin desteğini de alıyor.
This entry was posted in FAŞİZM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *