Çocukluktan Bilime Uzanan Yolculuklar

23 Nisan 2020

Kendimizi ve çevremizi keşfetmeye başladığımız zamanlardan beri, icatları ya da keşifleri ile günümüz teknoloji ve yeniliklerinin temellerini atan, bilimin üzerine inşa edildiği buluşlar yapan sayısız bilim insanıyla yollarımız kesişti… Ancak insanlığa yaptıkları katkılarından haberdar olduğumuz andan itibaren onları hep yetişkin hâlleriyle tanıdık, yaptıkları keşiflerden ilham aldık… Peki onların da bir zamanlar düşünen, hayal eden, meraklı, araştırmacı ve sorgulayıcı çocuklar olduğunu hiç düşündünüz mü? Bugünkü yazımızda, insanlık tarihine önemli katkılar yapmış bilim insanlarının çocukluklarını sizler için kısaca derledik.

Onlar da Birer Çocuktu, Bilim İnsanı Oldu

Thomas Alva Edison
Bilim insanlarıyla ilgili bir yazıda, insanlık tarihinin gidişatını değiştiren buluşların sahibi ve General Electric’in kurucusu Thomas Alva Edison’dan bahsetmeden olmaz. Yaşıtlarından önce konuşmaya başlayan bilim insanının okul hayatı tahminlerinizin aksine kısa sürse de, öğretmenlik yapan annesi onun eğitimi için kolları sıvadı. Okuma alışkanlığını annesi sayesinde edinen, son derece araştırmacı ve yaratıcı kişiliğe sahip bir çocuk olan Edison’un bilime olan merakı da gittikçe arttı. Edison fizik ve kimya kitaplarıyla 10 yaşında tanıştı. Bu tanışma onun başarılı bir bilim insanı olma yolunda attığı ilk adımdı belki de. Özellikle kimya deneylerine ve Volta kaplarından elektrik akımı elde etmeye yönelik araştırmalara ilgi duydu ve çocukluk yıllarını evlerinin kilerinde kendine kurduğu kimya laboratuvarında geçirdi.
Isaac Newton
Uçakların, insansız hava araçlarının, uyduların, roketlerin kısacası uçan tüm araçların tasarımında kullanılan evrensel yer çekimi yasasının kaşifi Isaac Newton’un çocukluk yılları başarı ile geçti. Okuldaki yüksek notları ve eğitime olan bağlılığı herkesi etkiliyordu. Annesi küçük Isaac’i okuldan alarak çiftçi yapmak istese de okul müdürü ve amcası, Isaac’ın eğitimini bitirmesi için okula devam etmesi konusunda ünlü bilim insanının annesini ikna etti. Başarılı eğitim hayatını bitmek bilmeyen keşif duygusuyla birleştiren Newton, optik ve renkler dâhil olmak üzere çeşitli bilimsel yöntemler ve keşifler geliştirdi. Herkes elmayı ağaçtan düşerken izledi; ama yer çekimi yasasını meraklı Isaac keşfetti.
Aziz Sancar
Aziz Sancar’ın hikâyesi zorlukların içinden dünya çapında bir başarıya uzanıyor. Büyüdüğünde hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde, 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanacak bilim insanı, Mardin’de sekiz çocuklu bir ailenin yedinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz beş yaşında okuma yazmayı öğrenen Sancar, her çocuk gibi sokakta top oynamayı çok seviyordu. Üstelik çok iyi bir kaleciydi, hatta bir süre futbolcu olma hayalleri kurdu. Ancak başka bir uğraşı daha vardı: Karıncaları incelemek. Çocukluğu doğayı ve insan tabiatını merak ederek geçti. Eğitim hayatındaki başarısı, ilkokul üçüncü sınıfta taşındığı Ankara’da ve sonraki tüm öğrenim hayatında yükselerek devam ediyordu. Sancar, aldığı Nobel ödülünü eğitimdeki devrimleriyle kendisine ilham kaynağı olan Atatürk’e adadı.
Marie Curie
Marie Curie, kadınların daha üniversiteye kabul bile edilmediği zamanlarda Nobel Ödülü alan ilk bilim kadını oldu. Varşovalı bir ailenin beş çocuğun en küçüğü olarak doğan Curie’nin babası matematik ve fizik öğretmeniydi. Curie, babasının izinden gitmeye karar verdi. Parlak, meraklı ve araştırmacı kişiliğiyle okulun en başarılı isimlerinden biri oldu. Okul hayatı boyunca yalnızca kadın olduğu için önüne birçok engel çıktı. Ancak bu engelleri de azmiyle aşan Marie Radyum’u izole etmeyi başardı ve bugün kullandığımız X-Ray cihazlarının kullanımını sağlayan yöntemi keşfetti. Marie bu buluşları yaparak yalnızca bilim dünyasına katkıda bulunmadı, kadınların bilim insanı olabileceğini de gösterdi, onlara rol model oldu; olmaya da devam ediyor.
Canan Dağdeviren
Bilimi insanlığın ve bütün canlıların yararına kullananlardan bir diğer isim de Canan Dağdeviren. Son zamanların en başarılı bilim insanlarından biri olarak gösterilen Dağdeviren, ailesi tarafından sevgiye, bilgiye ve başarıya sıkı sıkıya inanarak büyüdü. Dağdeviren’in araştırmacı kişiliği çocukluğundan geliyordu. Çocukken taşları parçalayıp inceliyor, içindeki atomu bulmaya çalışıyordu. Bu sayede bilime olan merakını keşfeden ailesi ona Madam Curie’nin hayatını anlatan bir kitap hediye etti ve Dağdeviren bilimle tanışmış oldu. Küçücük bir kıvılcımla bağlayan bu ateş, Canan Dağdeviren’in dünya çapında kazandığı birçok ödülle taçlandı. Canan Dağdeviren kazandığı tüm ödülleri güzel ülkesinin güzel çocuklarına armağan ediyor.
Louis Pasteur
27 Aralık 1822’de Fransa’nın Dole kasabasında dünyaya gelen ünlü kimyager ve mikrobiyolog Louis Pasteur’un kitaplara olduğu kadar resme de düşkünlüğü ve yeteneği vardı. (Yaptığı resimler, bugün hala Pasteur Enstitüsü’nün duvarlarında asılıdır.) Pasteur, diğer çocuklardan farkını okul hayatında da gösterdi. Liseden mezun olduktan sonra, Fransa’nın en önemli yüksek öğrenim okullarından biri olan École Normale Supérieure’in Fen Fakültesi’ni kazandı. Okulu başarıyla bitiren ve birkaç yıl içinde fizik ve kimya dallarında yaptığı çalışmalarla doçent ünvanı alan ve akabinde profesör olan Pasteur, hayvanlardan bulaşan kuduz, şarbon, kolera gibi hastalıklara çare buldu. Kuduz aşısını ilk kez, kuduz bir köpek tarafından ısırılan Joseph Meister isimli 9 yaşındaki bir çocuğa uyguladı ve çocuğun hayatını kurtardı. Bakteri ve mikroorganizmalarla ilgilenmeye devam etti ve hayvansal gıdalardan insanlara bakteri geçişini engellemek üzere pastörizasyon işlemini buldu.
Özellikle bugün 23 Nisan’da, sizi sorularıyla şaşırtan günümüz çocuklarının, ufacık bir kıvılcımla geleceğin potansiyel birer bilim insanı olabileceğini unutmayın.23 Nisan Atatürk’ü Anma, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mız kutlu olsun!

KAYNAKÇA
https://www.famousscientists.org/
https://www.huffpost.com/entry/scientists-as-kids_n_3837586?slideshow=true#gallery/56e1a777e4b0860f99d810d3/0
https://slideplayer.biz.tr/slide/3666646/
https://www.mebilgi.com/louis-pasteur-kimdir-kisaca-hayati-buluslari/
https://www.cnnturk.com/ajanda/louis-pasteur-kimdir
https://tr.wikipedia.org/
https://www.timeturk.com/louis-pasteur/biyografi-792909
https://bilimakademisi.org

https://geturkiyeblog.com/cocukluktan-bilime-uzanan-yolculuklar/
This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, BİLİYOR MUSUNUZ ?. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *