SAVUNMA – SAVAŞ *** RUS DONANMASI AKDENİZ’e YERLEŞİYOR * Rusya niçin savaş gemilerini yeniden Akdeniz’e gönderiyor * Rusya’nın yeni hipersonik silahı

SAVUNMA
SPUTNİK
22.05.2018

Rusya Donanması, Akdeniz bölgesindeki varlığını güçlendiriyor. Kalibr seyir füzeleriyle donatılan savaş gemilerin en kısa zamanda bu bölgede sürekli nöbet tutacak.

ABD’nin Akdeniz’deki savaş gemisi USS Harry S Truman.

ABD’nin Akdeniz’deki savaş gemisi USS Harry S Truman.
© AP PHOTO / FABRİZİO BENSCH/POOL

‘ABD’nin uçak gemisi, Rusya’ya engel olmak için Akdeniz’de kalmaya devam edebilir’

Temel hedef, bu jeopolitik açıdan karmaşık bölgede faaliyet gösteren aşırılıkçı grupların tehdidini bertaraf etmek. Ancak zamanla bu gruba başka stratejik görevler yükleneceği açık. Sputnik, bu görevlerin ne olabileceğini anlamaya çalıştı.

PATLAMAYA HAZIR BÖLGE

Rus askerler terörle mücadelede uzun zamandır Kalibr füzelerini başarılı bir şekilde kullanıyor. 2015’ten bu yana yeni seyir füzelerle IŞİD’e ait onlarca altyapı tesisi ve yüzlerce zırhlı teçhizat imha edildi, binlerce terörist etkisiz hale getirildi. Ancak bu silah, düzensiz silahlı çetelere karşı mücadele için tasarlanmadı.

‘GÜNEY SINIRLARIMIZ TEHDİT ALTINDAYDI’

Sputnik’e konuşan askeri uzman Konstantin Sivkov, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Soğuk savaş yıllarında, Sovyetler Birliği Donanması’nın 5. Filosu Akdeniz’de düzenli faaliyet gösteriyordu. Amerikan deniz birlikleri bu bölgeden Türkiye toprakları üzerinden Sovyetler Birliği’ne saldırı düzenleyebilirdi. Güney sınırlarımız tehdit altındaydı. Bu filoda yer alan gemi ve denizaltıların başlıca görevi, olası düşmana saldırı için uygun mevki almasına ve savaşın çıkması durumunda planladıklarını hayata geçirmesine engel olmaktı. Belli ki, 2013’ten beri Akdeniz’de görev yapan Rus filosu benzer hedeflere sahip. Kalibr füzeleriyle donatılan savaş gemilerinin bu filonun içinde sürekli olarak yer alması da filonun imkanlarını önemli ölçüde artırıyor.”

Akdeniz’deki Rus filosu bugün olası düşmanı takip etmek için Sovyetler yıllarındaki taktiğin aynısını uyguluyor. Hatırlatalım, geçtiğimiz günlerde dünya medyası, gemisavar füze kompleksi ‘Uran’ ile donatılmış Rus Yaroslav Mudrıy firkateyninin Akdeniz’e giren ABD’ye ait USS Harry Truman uçak gemisini adım adım takip ettiğini bildirmişti. Rus koruma gemisi, mesafe korusa da Amerikan gemisini sürekli görüş alanında tutarak doğrudan takip görevini yerine getirdi.

‘ABD UÇAK GEMİLERİ, AKDENİZ’DE GÖREV YAPAN RUS SAVAŞ
GEMİLERİ VE DENİZALTILARDAN FIRLATILAN FÜZELERLE VURULACAK’

Ka-52 helikopteri Suriye'de

Ka-52 helikopteri Suriye’de
© SPUTNİK / MIHAIL VOSKRESENSKİY

‘Rusya ve Türkiye müşterek uzay laboratuvarı ve Akdeniz üssü kurabilir’

Rus takip gemisinin Amerikalılar tarafından imha edilse dahi, koordinatları bildirmesi için zamanı olacağını belirten Sivkov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tam da bu noktada Kalibr füzeleri işe yarayacak. ABD uçak gemisi ve ona eşlik eden savaş gemileri, Akdeniz’de görev yapan Rus savaş gemileri ve denizaltılardan fırlatılan seyir füzelerle vurulacak. Filoya savaş uçakları da yardım edecek. Hmeymim’deki Rus savaş uçakları Su-34 ve Su-24 devreye girebilecek. Onlara Tu-22M3 stratejik bombardıman uçakları da katılabilecek. Uçak gemisini devre dışı bırakmak için pistini veya güvertesini vurmak yeterli. Güverte vurulursa uçak gemisi yana yatacak ve taşıdığı tek bir uçak bile havalanamayacak. Böylelikle Amerikan saldırı grubu başlıca silahından mahrum kalacak”.

BİR DİĞER ÖNEMLİ HEDEF, KARADENİZ FİLOSU’NA DESTEK OLMAK

Akdeniz grubunun bir diğer önemli hedefi, NATO ile ilişkilerin kötüleşmesi durumunda Karadeniz Filosu’na destek olmak. Eğer olası düşman İstanbul Boğazı’nı kapatırsa Karadeniz Filosu ‘evinden’ çıkamaz olur. Bu durumda Akdeniz grubu, savaş görevini üzerine alabilecek. Üstelik Karadeniz ve Hazar’a kıyasla Akdeniz’den fırlatılan Kalibr füzesi daha etkili olur.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov
© SPUTNİK /

Rusya: IŞİD’i Akdeniz’deki denizaltılardan Kalibr füzeleriyle vurduk

Rus askeri uzman Aleksey Leonkov, Sputnik’e açıklamasında, bu konuyla ilgili şu yorumda bulundu: “Seyir füzelerinin menzili, geniş kapsamlı görevleri yerine getirebilmek için oldukça büyük. Bu füzeler Malta kıyılarına ulaşabilir, Körfez’in bir kısmını ve kıyı ülkelerin topraklarının büyük kısmı ile Süveyş Kanalı’nı vurabilir. Rus savaş gemileri gerekirse, BRICS müttefikimiz Hindistan’ın yardımına da gelebilir. Uzun menzilli seyir füzeleri, stratejik düzeydeki sorunları çözme ve düşmanın yaklaşmasına engel olma fırsatını sağlıyor.”

‘KALİBR FÜZELERİ, ONLARIN FÜZELERİ İÇİN BÜYÜK TEHDİT’

Batı’nın Akdeniz’deki Rus seyir füzelerinden rahatsız olduğunu dile getiren Leonkov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerikalılar, dünyada birilerinin Tomahawk’lardan geri kalmayan seyir füzelerine sahip olmasından hiç hoşnut değil. Kalibr füzeleri, onların Ticonderoga ve Arleigh Burke’lar için büyük tehdit oluşturuyor. Hatırlatayım ki, 14 Nisan’da Suriye’ye düzenledikleri füze saldırısını fare deliğinden gerçekleştirdiler. Kalibr gemisavar füzelerinin etki alanına girmemek için onlar Akdeniz’in çok güneyine indiler ve saldırıyı oradan gerçekleştirdiler. Atış için hiç de uygun bir yer değildi, füzelerin uçuş süresi uzadı. Bu durum, Suriye hava savunmasına hazır duruma gelme ve hedefleri başarıyla imha etme fırsatını verdi”. (1)

Rus savaş gemileri artık Akdeniz’den ayrılmayacak

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus savaş gemilerinin Akdeniz’de aralıksız olarak nöbet tutacağını söyledi.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’deki terör tehdidi nedeniyle Kalibr füzesiyle donatılmış Rus savaş gemilerinin Akdeniz’de aralıksız olarak nöbet tutacağını söyledi.

Sputnik’in haberine göre Soçi’de askeri üretim faaliyetlerinin ele alındığı bir toplantıda konuşan Putin, “Suriye’deki uluslararası teröristlerin saldırı tehdidinin devam etmesi nedeniyle Kalibr füzeleriyle donatılmış gemilerimiz, Akdeniz’de aralıksız olarak görev yapacak” dedi.

Putin, başta Akdeniz, Kuzey Atlantik ve Asya-Pasifik olmak üzere son yıllarda Rus donanmasının varlık gösterdiği coğrafyanın belirgin şekilde genişlediğine dikkat çekti. Rus lider, donanmanın yüksek savaşa hazırlık durumunun ve etkinliğinin ülkenin ekonomik güvenliğinin sağlanması, stratejik eşitliğin korunması açısından en önemli faktör ve ulusal çıkarların gözetilmesi açısından kritik bir araç olduğunu vurguladı.

Bu arada Putin, Rus donanmasının nükleer caydırıcılıktaki rolünü artırmak için stratejik nükleer kuvvetlerin deniz bileşenlerini güçlendirmeye devam edeceklerini ifade etti. Putin, bu amaç doğrultusunda donanmayı en yeni silah, irtibat, istihbarat ve hedef tespit sistemleriyle donatmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

18.05.2018

Amerikan istihbarat çalışanlarına göre ABD’nin hava savunma sistemini rahatlıkla aşabilecek Rusya’nın yeni hipersonik silahı, 2020’ye doğru savaşa hazır hale getirilecek.

CNBC televizyonu, Amerikan istihbarat kurumlarının raporlarına yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde ABD’nin hava savunma sistemini aşma kabiliyetine sahip olan Rusya’nın yeni hipersonik silahının 2020’ye doğru savaşa hazır hale getirileceğini yazdı.

CNBC’ye konuşan kaynaklar, Moskova’nın ‘Avangard’ adlı yeni hipersonik silahının 2016’da 2 kez başarıyla denediğini, geçen yıl yapılan üçüncü denemedeyse silahın hedefine ulaşmadan düştüğünü ileri sürdü.

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) uzmanlarından Thomas Karako, buna rağmen ABD’nin hava savunma sisteminin Rusya’nın silahına karşı koyacak durumda olmadığını belirtti ve füze savunma stratejisini değiştirme çağrısında bulundu.

Karako, “Füze savunma stratejisindeki geliştirmeler yarına ertelenmemeli. Ne yazık ki Rusya’ya bu kadar ileriye gitmesine izin verdik” ifadelerini kullandı.

Kinjal füze sistemleriyle donatılan MiG-31 avcı uçakları

Kinjal füze sistemleriyle donatılan MiG-31 avcı uçakları
© SPUTNİK / VLADİMİR SERGEEV

ABD medyası Rus, Çin ve Amerikan hipersonik silahlarını karşılaştırdı

‘AMERİKA’NIN SİLAHI NEREDEYSE İKİ KAT YAVAŞ’

CNBC’nin daha önce yayınladığı bir yazıda ABD’nin hipersonik silahlar alanında Rusya ve Çin’den geri kalmadığı ileri sürülmüştü. Ardından Rus askeri uzman Viktor Baranets, Russia Today’e (RT) verdiği röportajda Amerika’nın hipersonik silahının Rusya’nın silahına göre neredeyse 2 kat yavaş olduğunu belirtmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Mart’ta yaptığı Federal Meclis konuşmasında dünyada benzeri bulunmayan en yeni Rus silahlara geniş yer vermişti. Rus lider, Sarmat, Burevestnik ve Kinjal füze sistemlerinin ve lazer silahının yanı sıra, atmosferin yoğun katmanlarında 20 mach hızla binlerce kilometre uçarak kıtalar arası mesafeleri kat edebilen Avangard adlı hipersonik füze sisteminin başarıyla geliştirildiğini de ifade etmişti. (2)

(1) https://tr.sputniknews.com/savunma/201805221033537691-rusya-nicin-savas-gemilerini-yeniden-akdeniz-gonderiyor/
(2) https://tr.sputniknews.com/rusya/201805181033506435-amerikan-istihbarati-rusyanin-hipersonik-silahindan-panige-kapildi/
This entry was posted in SAVUNMA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *