SEÇSİS VE SEÇİM GÜVENLİĞİ – 3

Naci Kaptan
SEÇSİS VE SEÇİM GÜVENLİĞİ * BÖLÜMLER
BÖLÜM 1 https://nacikaptan.com/?p=8242
BÖLÜM 2 https://nacikaptan.com/?p=57121
BÖLÜM 3 https://nacikaptan.com/?p=57605
BÖLÜM 4 https://nacikaptan.com/?p=440
BÖLÜM 5 https://nacikaptan.com/?p=57976
BÖLÜM 6 https://nacikaptan.com/?p=83132

SEÇSİS VE SEÇİM GÜVENLİĞİ *3*
Değerli okur,
24 Haziran , Türkiye için çok hayati önem taşıyan seçim tarihi yaklaşıyor . Sonuçlara göre Türkiye , ya demokratik , parlamenter sistemden ve Laik Cumhuriyet’ten vazgeçecek tüm kaderini ,siyasi hayatı derin yalpalamalarla dolu ve kendi söylemiyle sürekli olarak kandırılan bir kişiye teslim ederek karanlığa ve faşizme teslim olacak . Veya akıl , erdem , çağdaşlık , demokrasi , insan hakları galip gelerek Atatürk’ün aydınlanma yolunda ve Adaletin tüm ülkeyi kucakladığı , huzur ve güvenin var olduğu , kimse tarafından azarlanmayan , ötekileştirilmeyen , etnisite ve inanç farklılıklarının toplumu bölmediği , çağdaşlığa ve bilime yürüyen huzurlu bir ülke olacaktır .
Bu nedenlerle siz değerli Yurtseverlere çok büyük görev düşmektedir. Aileniz , çocuklarınız ve kendi geleceğiniz için , aydınlanmanın , demokrasinin , evrensel adalet ilkelerinin var olduğu ve çocuklarınıza İmam-Hatip eğitiminin dayatılmadığı , bağımsız çağdaş bir Türkiye için ;
1. Seçim sandıklarında görev alınız .
2. OYUNUZU tüm ailece kullanınız . Yaşlılarınızı da sandığa götürünüz.
3. Oy kullanmak yerine TATİLE GİTMEYİ SEÇENLER ; Bu sizin huzurla yapacağınız son tatiliniz olabilir. Bu nedenle tatilinizi 2 kademede yapılacak olan seçimlere göre ayarlayınız 
4. Sandık kurulu tarafından size verilen zarfın ve oy pusulasının arkasının MÜHÜRLÜ OLMASINA dikkat ediniz.
5. Seçim sandıklarında görev almayan değerli arkadaşlar , Oyların sayım saatinde oy verdiğiniz sandık başında bulunarak sayımın doğru yapılıp yapılmadığını gözlemleyiniz. Seçim sonuçlarının kayıt altına alındığı belgeyi fotoğraflayarak OY VERDİĞİNİZ partiye gönderiniz.
Sizlerle 22 Nisan tarihinde paylaşmış olduğum bu yazı dizisinin 2. Bölümüne şöyle başlamıştım . Anımsatmak için aşağıda tekrar sunuyorum.
“Hergün daha da derinleşmekte olan ekonomi Türkiye’yi ve iktidar partisi AKP’yi daha da zora sokmaktadır .Hükümet dışarıdan borç alacak kaynak bulmakta zorlanmaktadır. Yakın zamanlarda kamu çalışanlarının ödemeleri vaktinde yapılamazsa şaşırmayınız. AKP yönettiği daha doğrusu yönetemediği Türkiye’yi tüm evrensel değerlerin sıralamasında SON SIRALARA indirmiştir. Fakat yolsuzluk , rüşvet , insan haklarının ihlali gibi değerlerde de Türkiye sıralamanın üstlerine getirilmiştir. Demokrasi ve hukuk ise çok büyük yara almıştır. Bundan da öte Türkiye uluslararası ilişkilerde büyük itibar kaybına uğramıştır.
Ülkeyi yönetemeyen ekonomiyi çökerten AKP iktidarı bu nedenlerle 2019’da yapılacak olan seçimleri ,demokrasiye , geleneklere ve Anayasa’ya uymayarak “2 adam kararıyla” 24 Haziran 2018 tarihine almıştır.
Türkiye bu seçimlerin sonucuna göre ;
* Ya Laik demokratik Cumhuriyet kimliğini ve parlamento sistemini sürdürecektir.
* Veya Tek adamın yönettiği , meclisin dışlandığı bir islam Devletine , karanlığa mahkum edilecektir.
Bu verilerin ışığı altında SEÇİM HİLELERİNE tekrar dikkat çekmek istedim. Bilindiği gibi AKP seçim yasasında HİLEYE AÇIK ve nedensiz değişmeler yaparak 24 haziran seçimlerinde yapacakları hilelere geçerlik kazandırmak istemektedir.”
Naci Kaptan
SEÇSİS KONUSU ;
Değerli okur ,
SEÇSİS SİSTEMİ hakkında bu yazı dizisinin ilk 2 bölümünde ;
https://nacikaptan.com/?p=8242
https://nacikaptan.com/?p=57121
Sizlere bilgi vermiştim. Fakat şöyle garip bir durum var ; SEÇSİS’in bir seçim tuzağı olduğu ve dışarıdan kontrol edilebildiğine dair bir ABD mahkemesindeki soruşturma duruşmasının video kaydı https://youtu.be/y00QwwbwkKM ve son referandumda YSK’da görev aldığını ve sonuçlara dışarıdan müdahale edilerek , sonuçların değiştirildiğini yazan bir bilgi işlemcinin mektubunu ve yine SEÇSİS sisteminin GÜVENİLMEZ olduğunu yazan araştırma sonuçlarına rağmen ,bu önemli konu muhalefet partilerinin gündemine hiç bir şekilde girmedi !!!
Ne CHP – ne İYİ parti ne de Saadet Partisi ve Ulusalcı basın ADİL SEÇİM SONUÇLARINI etkileyebilecek SEÇSİS SİSTEMİNİ gündeme almadılar.
SEÇSİS NASIL KULLANIMA ALINDI
Seçim Bilişim Sistemi ‘SECSİS’ nedir?
Türkiye genelinde bilgisayar destekli seçim sistemi alt yapısının oluşturulması için açılan ihaleyi kazanan Sun Microsystems ve iş ortağı Koç Sistem, “SECSİS” ağının kurulumunu gerçekleştirdi SECSİS” adı, sistemin kurucusu “Sun Electronic Control System”in kısaltılmış adıdır.
Amerikan teknolojisi
SECSIS, Amerikan yapımı bir bilgisayar teknolojisidir. Bu teknoloji, 2004 yılında ABD seçimlerinde kullanıldı. Seçim sonuçları tartışmalara yol açtı. Bunun üzerine sistemin kullanımından vazgeçildi. Sistemi uygulamak isteyen bazı ülkeler de ABD deneyiminden sonra sistemden vazgeçti. Günümüzde sistem sadece Türkiye’de uygulanıyor.
Sistemi Türkiye’de kuran Sun Microsystems (ABD, Kaliforniya 1982) firması, 2010 yılında Oracle (ABD, Kaliforniya 1977) firması tarafından satın alındı. Oracle firması, kapsamlı ve entegre bulut uygulamalı yazılımlar ve platformlar sunan bir teknoloji şirketi. ABD’de ve 145 ülkede faaliyet gösteriyor. Bu ülkelerden derlenen bilgiler buluta sevk ediliyor.SECSİS sistemi ilk kez 22 Temmuz 2007 seçimlerinde kullanıldı. Seçimler bilgisayar destekli ya­pıldı. (Bu seçimlerde AKP’nin oyu yüzde 34’ten yüzde 47’ye yükselmişti.)
YSK (Yüksek Seçim Kurulu) merkezinde kurulu SECSİS sisteminin ana bilgisayarı ile Adalet Bakanlığı’nın UYAP sistemi arasında “Metro Ethernet” hattı var. Her terminalde yapılan işlem ve kayıt, SECSİS Java teknolojisi destekli Oracle tabanlı yazılım tarafından işleniyor. Sonuçlar ana bilgisayarda toplanıyor.
Oylar bilgisayarlarla toplanıyor
Sandık kurullarında oyların sayılıp sonuçların elle yazıldığı tutanaklar, ilçe seçim kurulundaki bilgisayarda yüklü olan SECSİS yazılımı üzerindeki tutanağa geçiriliyor. Daha sonra ilçe se­çim kurulları tutanak toplamlarını il seçim kurullarına, bu kurullar da SECSİS üzerinden YSK’ya bildiriliyor. Halen yabancı sermayeli bir kuruluş olan Telekom’un alt yapısı kullanan sistem, dışa karşı güvenlik ağı ile korunuyor.
Seçimlerde il ve ilçe seçim kurullarında Windows işletim sistemleri Microsoft sistemi kullanılıyor. Bu sisteme “hacker”ler (bilgisayar sistemine izinsiz girenler) kolaylıkla girebildikleri için Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok büyük ülkede ”kamu iletişiminde” kullanılmıyor. (1)
16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Referandum Sonuçları açıklandıktan sonra muhalefet şöyle dedi ;
HERŞEYİ HESAPLAMIŞTIK AMA YSK’nın ,YASALARA AYKIRI KARAR ALARAK ADİL SEÇİM SONUÇLARINI DEĞİŞTİRECEĞİNİ ÖN GÖRMEMİŞTİK !!!
Aynı YSK almış olduğu tüm eleştirilere rağmen yine aldığı talimat ile İYİ PARTİ’yi seçime sokmamak için ayak diremeye başlamıştı ki ; CHP’nin demokrasi operasyonuyla 15 milletvekilini göndermesi , İP’ye kurulan bu tuzağı bozmuştur. Buradan da anlaşılıyor ki YSK herşeye rağmen uzaktan kumandalı olarak karar almak eğilimindedir. YSK’nın bu tutumu 24 Haziran seçimlerinde ADİL SEÇİM olmasını engelleyebilecek ve AKP’yi iktidarda tutacak arayışlara girmesi ve yasalara/hukuka aykırı kararlar alması büyük olasılıktır.
24 haziran 2018 seçimleri sonucunda AKP tarafından planlanan hangi gizli tuzakların var olduğu öngörmek olası değildir. Bu nedenle muhalefet partilerinin SEÇİM GÜVENLİĞİ konusunda oluşturdukları komisyonun özellikle SEÇSİS konusu dahil , Şeytanın aklına dahi gelmeyecek konularda öngörülerde bulunarak çalışmalar yapması gerekiyor.
Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) SEÇSİS Çalışma Grubu’nun
hazırladığı “Her Yönüyle SEÇSİS” raporu yayımlandı.
BMO’nun raporu Toplam 44 sayfa olan rapor Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Seçim Bilişim Sistemi-SEÇSİS’in Tanıtımı, SEÇSİS’in Yapısı, Seçim İş Süreçleri ve SEÇSİS, Sıkça Sorulan Sorular, Sorumluluklar ve Öneriler bölümlerinden oluşuyor. Raporda SEÇSİS teknik açıdan ve iş süreçleri içerisinde ele alınırken, son kısımda daha sağlıklı, şeffaf ve güvenilir bir seçim süreci için Yüksek Seçim Kurulu’na, kamu kurumlarına, siyasi partilere, yurttaşlara, basın-yayın kuruluşlarına yönelik öneriler listeleniyor.
SEÇSİS, ülkenin siyasî gündemini ve nüfusun yaklaşık yüzde 70’ini (seçmen sayısı/nüfus) doğrudan ilgilendiren, seçimle ilgili her türlü veri, bilgi ve belgenin toplandığı, üretildiği, saklandığı, raporlandığı ve paydaşlarca paylaşıldığı bir bilişim sistemi şeklinde tanımlanıyor. İletişim altyapısı, donanım, sistem yazılımları, veritabanı, uygulama yazılımları katmanlarından oluşan SEÇSİS’in uygulama yazılımı, YSK tarafından hazırlanan SEÇSİS Uygulama Yazılımı Teknik Şartnamesi esas alınarak yapılan açık ihaleyi kazanan HAVELSAN’ın kurduğu proje ekibince geliştirildi. (2)
Bu konuda hazırlanmış olan raporun tamamını gelecek bölümde sunacağım .

UYAP’la ÇALIŞAN SEÇSİS’e GÜVENİLEMEZ
Başlıktaki “UYAP” ve “SEÇSİS” muhtemelen duyarlı tüm okurlar tarafından biliniyordur. Ama aralarındaki bağlantı bilinmiyor olabilir.
Bu nedenle biraz baştan alarak yazacağım. Bu köşeden dün yaptığım “başkanlık seçiminde katılımı yüzde 50’nin altına düşürme” önerisi çok ciddi bir ilgi gördü. Yazıyı yazmadan güvendiğim kişilerle yaptığım konuşmalarda olduğu gibi kamuoyunda da benzer tepkiler aldım.
“Başkanlık seçimini kesinlikle boykot edelim” diyenler olduğu gibi “Erdoğan’a başkanlığı hediye mi etmek istiyorsun” diyenler de “Fikir iyi ama bu halk bu tür bir eylemi yapmaz” diyenler de oldu.Bu fikir hiçbir işe yaramasa bile muhalefet içinde tartışmaya ve biraz olsun harekete geçmeye katkı sağlayabilir. Ben ona bakıyorum.
Tekrar döneyim bu yazımın başlığına.
AKP Genel Başkanı Erdoğan 11 Ocak’ta sarayda topladığı Adalet Şurası’nda konuşurken şöyle bir cümle sarfetti; “Bir şeyi gerçekleştiremedik. UYAP gibi önemli teknolojiyi maalesef, bu bir özeleştiridir, FETÖ’cülere kaptırdık. Orayı o kendi sinsi emelleri için acımasız kullandılar. Oradan da en büyük zulmü biz gördük.”
Kısa adı UYAP olan Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi, yargı birimlerinin ve Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’nın merkez birimlerinin iş süreçlerini hızlandıran, güvenilirliğini artıran ve kurumu kağıtsız ortama taşıyan bir bilgi sistemidir. Bu sisteme girerek Türkiye’nin her yerindeki davaları izleyebilirsiniz. Erdoğan’ın sözleri o gün doğal olarak cemaatçilerin yargı üzerindeki oyunlarına yönelik bir yakınma olarak algılandı. Erdoğan bu sözleriyle cemaatçilerin birçok yargı kararına müdahale ettiklerini, pek çok kişiyi muhtemelen haksız biçimde mahkum ve mağdur ettiklerini ima ediyordu.Cemaati bilince bu sözler hiç de şaşırtıcı değildi elbette.
Ancak söz konusu UYAP olunca konu sadece yargının hızlı işlemesiyle ilgili değil ki. Orada bir de SEÇSİS var.Seçimle ilgili her türlü bilginin güvenli bir şekilde saklandığı bilgi sistemine SEÇSİS adı veriliyor. SEÇSİS sistemi, seçim sonuçlarının ilçelerden güvenli ve hızlı bir şekilde merkeze aktaran, internet üzerinden kolayca izlenebilen bir yapı.Şimdi önemli konu şu; SEÇSİS, UYAP veritabanı üzerinden kullanılıyor. Yanisi şu ki “Eğer cemaatçiler UYAP’ı ele geçirmişse SEÇSİS üzerinde de egemendiler.” O halde 2007 seçiminden bu yana kamuoyunda yayılmış olan “Seçimlere bilgisayar hilesi karıştırdılar” iddialarının gerçeklik payının yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Erdoğan’ın sözlerinden FETÖ ile mücadele sayesinde UYAP’ın da tekrar ele geçirildiği anlaşılıyor. Bu durumda cemaatçilerin UYAP üzerinden SEÇSİS’i kontrol ederek yapabildikleri seçim hileleri şimdi sistemi kontrol edenler tarafından yapılıyor olabilir. Türkiye tarihinin en önemli seçimine işte böyle bir kuşku ile gidecektir. Dışarıdan müdahaleye çok açık olan ve ele geçirenin dilediği gibi kullanabildiği ülkeyi yöneten en tepedeki isim tarafından itiraf edildiği bir ortamda “herkesin oy vereceği bir aday” bulmak ve bununla bir seçime girerek kazanmayı düşünmek ne kadar mantıklıdır acaba?
Demek ki “katılım oranını yüzde 50’nin altına düşürelim” önerisi daha ayrıntılı biçimde tartışılmalıdır.(3)
SEÇSİS KONUSUNDA BİR BİLGİSAYAR YÜKSEK MÜHENDİSİNİN GÖRÜŞÜ
Gazi Ergüder / Bilgisayar Yüksek mühendisi (Kendisini rahmet ve saygıyla anıyorum)
“Sun Election Controlling Systems (SEC-SYS) veya Türkçe imiş gibi lanse edilen ismi ile SEÇSİS uzaktan kumandalı ve Türkiye’den belirlenmeyen seçim sonuçlarının oran olarak girilip dağıtılabildiği manüpilatif bir bilgisayar yazılımıdır. Bu sistem girilen oranların belirlenen zaman aralıklarına uygun şekilde ekrana yansıtılmasıyla seçim sonucu olarak TV ekranlarına ve parti genel merkezi ekranlarına düşmektedir.. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde dahi oy sonuçları sandıklar kapandıktan yarım saat sonra ilan edilmez . Gerçekten oyların sayıldığını ve tutanakların sisteme girildiğini zannedenleriniz olabilir. Ama üzgünüm ki sizin girdiğiniz ara yüzün seçim sonuçlarıyla hiç bir ilgisi yoktur. Sırf buna inanmanız için sonuçları birbirine yakın çıkartmaktadırlar . Siz de ekran başında “hah şimdi geçeceğiz” diye sevinirken , sistemin başındakiler kıskıs sizlere gülüyor olabilirler.”

TurkishLibrary.Us ve Lightmillennium.Org EDİTÖRÜN NOTU:
Türkiye’mizde yangından mal kaçırırcasına ve 16 Nisan Referandumuna dayandırılarak, kaldı ki, #OHAL altında terör tehdidiyle ve aşırı eşitsiz devlet gücüyle gerçekleştirilmiş olmasının üstüne bir de “mühürsüz oylar”a tüm itirazların da Yüksek Seçim Kurulu tarafından göz ardı edilmiş olarak, “sandıktan çıkartılmış bulunan” sonuçlara göre “Yeni Başkanlık Seçim Sistemi”ne ilişkin uyarlamalar henüz yapılmamışken, “erken” değil “baskın seçim” kararı, üstelik #OHAL’in 7 kez uzatıldığı gün de çıkartılmıştır.
Hiç bir demokratik kriter ve evrensel ölçekler içerisinde ne #OHAL altında yapılmış 16 Nisan Referandumu ne de yine #OHAL altında yapılması onaylanmış ve maalesef muhalefetten de, “Evet, Erken Seçim’e varız, ancak tek bir önkoşul ile: ÖNCE OHAL’i kaldır, eşit ve demokratik bir sistem ve koşullarda Hodri Meydan” yerine, ve sanki 16 Nisan Referandum’undan da “hiç ders çıkartılmamış” olarak, hemen 24 Haziran Baskın Seçim karar ve çağrısına, en başta CHP lideri Sn. Kemal Kılıçdaroğlu Balıklama atlamıştır. Doğrusu isterseniz, hem #OHAL altında hem #SEÇSİS’in güvenlik duvarının 3. derecede olduğu ve dışarıdan – uzaktan kumanda ile müdahale edileceği bilimsel olarak, üstelik Amerikan mahkemelerinde kanıtlanmış iken; halen #SEÇSİS sisteminin #OHAL ile birlikte EŞİT VE DEMOKRATİK KOŞULLARDA BİR SEÇİM İÇİN; ENGEL teşkil ettiği ve bu engellerin kaldırılması önkoşulu yapılmadan “Baskın Seçim” çağrısına balıklama dalınmış olmasını halen anlamış değilim!
Bu çerçevede, #OHAL ve #SEÇSİS sistemi; Türkiye’nin bugünü ve geleleceği için DEMOKRATİK TEHDİT’tir. “Seçme Hakkı” ve “Özgür İrade”nin cendere içine alınmış olmasıdır. Demokratik örgütler ve yayın kuruluşlarının elinin kolunun bağlanması ve adalet ve hukukun rafa kaldırılmış olmasıyla da, bilfiil devlet eliyle zayıflatılmış olmasıdır.
İşte bu temel nedenlerden dolayı, Türkiye Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler’de Evrensel İnsan Hakları ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini’nin de taraf olduğu bu anlaşmalarda ihlalidir. Özellikle de Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin aşağıda tanımını TR.UNDP.Org sayfasından almış olduğum 16. cine de aykırıdır. Bu nedenle, mevcut koşullarda #OHAL ve #SEÇSİS ile ülkenin tepetaklak seçim ekonomisi ve galayanına sürüklenmiş olması, aynı zamanda, Türk Devleti’nin BM’de imzalamış olduğu İnsan Hakları, Demokratik ve Sivil Haklara ilişkin tüm andlaşmaların da ihlalidir.
#OHALDerhalKALDIRILSIN
#DemokratikEngelOHAL
#DemokratikEngelSECSIS
Kamuoyunun ilgisine sunulur.
Bircan Ünver, Yayıncı/Editör,
TurkishLibrary.Us ve Lightmillennium.Org
“Barış, istikrar, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne dayalı etkin yönetim olmadan, sürdürülebilir kalkınma olmasını bekleyemeyiz. Gittikçe artan ölçüde bölünmüş bir dünyada yaşıyoruz. Bazı bölgelerde barış, güvenlik ve refah sürekli iken, diğer bazı bölgelerde ise bitmek bilmeyen çatışma ve şiddet sarmalı var. Ancak bu, hiçbir şekilde kaçınılmaz sonuç değildir ve mutlaka çözümlenmelidir.
Yüksek şiddette silahlı çatışma ve güvensizlik, ülkenin kalkınması üzerinde yıkıcı etkiye sahiptir; ekonomik büyümeyi etkiler ve çoğunlukla nesiller boyu sürebilen haksızlıklar yaratır. Çatışmanın olduğu veya hukukun üstünlüğünün olmadığı yerlerde cinsel şiddet, suç, istismar ve işkence de yaygındır; ve ülkeler, en çok risk altında olanları korumak için önlem almak zorundadır.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, şiddetin her biçimini önemli ölçüde azaltmayı, çatışma ve güvensizliğe kalıcı çözümler bulmak için hükümetler ve toplumlar ile birlikte çalışmayı hedefliyor. Hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi, bu sürecin anahtarıdır; keza, yasadışı silah ticaretinin önlenmesi ve gelişmekte olan ülkelerin küresel yönetişim kurumlarına katılımının güçlendirilmesi de çok önemlidir.”
Kaynak: UNDP.TR
Naci Kaptan / 13.05.2018
Devam edecek
KAYNAKLAR
(1) https://www.dunya.com/kose-yazisi/secim-bilisim-sistemi-secsis-nedir/358124
(2) http://digitalage.com.tr/bilgisayar-muhendislerinden-secsis-onerileri/
(3) http://www.haberhabere.com/uyap-la-calisan-secsis-e-guvenilemez-makale,4681.html
YAZININ YAYIMLANDIĞI LİNKLER
http://www.turkishlibrary.us/2018-secsis-ve-secim-guvenligi-2/

SEÇSİS VE SEÇİM GÜVENLİĞİ – 3

This entry was posted in BİLİŞİM - İNTERNET -, Dizi Yazilari, Politika ve Gundem, SEÇİM - SEÇSİS, SİYASİ PARTİLER, SİYASİ TARİH, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *