ABD EMPERYALİZM BOP * ABD Savunma Bakanlığı Belgesi ; ‘ABD, PKK/PYD’ye artık sadece silah değil 200 ile 400 dolar maaş da ödemektedir. PKK/PYD artık ABD’nin sözleşmeli personeli haline gelmiştir’

Aydınlık
YUNUS SONER
30.3.2018

ABD Savunma Bakanlığı Belgesi

‘ABD, PKK/PYD’ye artık sadece silah değil 200 ile 400 dolar maaş da ödemektedir. PKK/PYD artık ABD’nin sözleşmeli personeli haline gelmiştir’

ABD Savunma Bakanlığı’nın Kongre’ye 2018 Şubat ayında sunduğu ve Türkiye’de Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek tarafından kamuoyuna açıklanan belgeler geniş yankı uyandırdı.

Belgeler, Kremlin’e yakın Rusya Federal Haber Ajansı tarafından Rus kamuoyuna duyuruldu. Aynı ajansı, belgeleri yayımladıktan kısa bir süre sonra, Mikhail Bolşakov tarafından kaleme alınan uzun bir analizde, “Suriye Kürdistan’ı 21. yüzyılın Korsan Yuvası” olarak nitelendirildi.

Belgeler, İran basınında da geniş ilgiyle karşılaştı. Belgeleri iletişimde bulundukları Kürt gruplarına sunan Mısır partileri, yanıt alamadılar. Belgeler, ABD-PKK ilişkileri, PKK’nın Suriye’de geleceği ve Türk-Amerikan ilişkilerinin olası geleceği hakkında, ABD Savunma Bakanlığı’nın tutum ve öngörüsünü yansıtıyor.

30 BİNDEN 65 BİNE ARTIRILAN SİLAHLI KUVVET

ABD Savunma Bakanlığı IŞİD’le Mücadele Bütçe Talebi – Sayfa 14

ABD Savunma Bakanlığı, 2017 yılı Mayıs ayında Suriye’de 25 kişilik bir silahlı güç oluşturacağını Kongre’ye tebliğ etmişti. 2018 yılı başında ise “Sınır Muhafaza Gücü” adı altında 30 bin kişilik bir ordu yaratılacağı Amerikan subayları tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.

Bu rakam Şubat ayındaki bütçe talebinde 35 bini “İç Güvenlik Gücü”, 30 bini Taarruz Gücü olmak üzere 65 bine çıkartılıyor.

Bu talepten şu sonucu çıkarabiliriz: ABD Savunma Bakanlığı Türkiye ya da Suriye ile bir anlaşma ve koridorda ortak askeri güç öngörmüyor. Tersine, bölgeye yönelik, toplam 65 bin kişilik savunma gücü gerektirecek saldırılar öngörüyor.

Diğer bir deyişle ABD oluşturduğu bölgeye, Türkiye ve/veya Suriye’nin askeri müdahalede bulunacağına göre plan yapıyor, bütçe talep ediyor ve konuşlanıyor.

Dolayısıyla AKP yöneticilerinin basında dile getirdiği “ABD ile Münbiç ve Fırat’ın doğusunda anlaşma ve ortak harekât” öngörüsü ABD Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılmıyor.

10 BİN PKK VE DİĞER TERÖR UNSURUNA MAAŞ

ABD Savunma Bakanlığı IŞİD’le Mücadele Bütçe Talebi – Sayfa 18

ABD Savunma Bakanlığı belgesi şu ifadeleri içermektedir: “IŞİD’le Suriye çapında mücadele eden güç ortaklarımızın hayatta kalabilmesi için operasyonel destek hayatidir. Amerikan komutanlar IŞİD’le mücadele eden Yerleşik Suriye Muhalefeti’ne maaş ödemektedir. Şu an kurulu 10 bin kişilik ortaklarımız olan güç personeline maaş ödenmektedir. Ödenen maaşlar aylık 200 ile 400 dolar arasındadır.”

Buradan şu sonuç çıkarılabilir: ABD’nin ortak güçleri, ağırlıklı olarak “IŞİD’den kurtarılan bölgelerde” hareket ediyor, yani büyük çoğunluğu Münbiç ve Fırat’ın doğusunda, daha küçük bir bölümü Suriye’nin Ürdün sınırında.

PYD bu güçlerin omurgasını oluşturuyor. PYD güçlerinin ABD’den silah desteği gördüğü bilinen bir gerçekti, ABD Savunma Bakanlığı ilk defa PYD unsurlarına doğrudan sahadaki komutanlar aracılığıyla maaş da ödediğini itiraf ediyor.

Dolayısıyla PYD artık ABD Ordusu’nun sözleşmeli personelidir. Savunma Bakanlığı belgesinin devamı da bunu doğruluyor.

ABD Savunma Bakanlığı IŞİD’le Mücadele Bütçe Talebi – Sayfa 18

“Maaşların, desteğin ve tedarikin devamı, ortağımız olan güçlerin operasyonel verimliliğine (…) bağlıdır.” Farklı bir ifadeyle ABD’li komutanlar, maaş ödedikleri PYD bölüklerini aynı zamanda bir tür performans testine de tabi tutuyor.

PYD’lilerin o kadar önem verdikleri Afrin’e kayda değer destek kaydıramamaları ve sonunda ilerleyen Türk Silahlı Kuvvetleri karşısında kenti terk edip kaçmalarında ABD’nin ödediği maaşların ve verdiği emirlerin etkili olduğu tahmin edilebilir.

KANTONLARIN SİLAHLI GÜCÜ

ABD Savunma Bakanlığı IŞİD’le Mücadele Bütçe Talebi – Sayfa 18

Savunma Bakanlığı belgesi, oluşturulacak 35 bin kişilik İç Güvenlik Gücü’nün “yerel sivil konseylerin” komuta ve kontrolüne verileceğini belirtiyor. Belgeye göre bu fonlar sayesinde “gerekli istikrar ve siyasi uzlaşma süreçleri kolaylaştırılacak”. Gereken bütçenin sağlanmaması, “Savunma Bakanlığı’nın Suriye’deki kazanımlarının yitirilmesine yol açacaktır.”

Bu ifadelerden hareketle, ABD maaşlı 35 bin kişilik gücün özerk bölge iç güvenlik unsurunu, yani sözde Kürt Bölgesel yapısının asayiş gücünü oluşturmak için kurulduğu anlaşılıyor.

YEREL AYAKLANMALARI BASTIRMA GÜCÜ

ABD Savunma Bakanlığı IŞİD’le Mücadele Bütçe Talebi – Sayfa 14

ABD Savunma Bakanlığı, kurulacak 35 bin kişilik asayiş gücünün nüfusa oranını da hesaplamış ve belirlemiş. Buna göre “1000 sivile 20 polis/güvenlik gücü” düşüyor.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre dünya çapında güvenlik gücü / nüfus oranı, 100 bin sivile 200 ila 500 arasında değişiyor. ABD Savunma Bakanlığı’nın oranı ise 100 bin sivile 2 bin polis / güvenlik yetkilisi öngörüyor.

Buradan hareketle Savunma Bakanlığı’nın terör koridoru içinde de PYD’lilerin önemli yerel muhalefetle karşılaşacağını ve bunu güvenlik unsurları, yani şiddet ile bastırmak zorunda kalacağını öngördüğü söylenebilir.

ÖZET

ABD Savunma Bakanlığı IŞİD’le Mücadele Bütçe Talebi belgesinden özetle şu sonuçlar çıkıyor:

1. ABD koridordaki gücünü 30 binden 65 bine artırıyor. Türkiye ve bölge ülkeleriyle uzlaşmaya değil, çatışmaya hazırlanıyor.

2. ABD PKK/PYD’ye artık sadece silah değil, 200 ila 400 dolar maaş da ödemektedir. PKK/PYD artık ABD’nin sözleşmeli personeli haline gelmiştir. Somut askeri harekât emirlerinde ABD Komutanları söz sahibidir, PKK yönetimiyle fikir ayrılıkları olasıdır.

3. ABD sözde “Kürt Kantonları” projesinde vazgeçmemiştir. Tersine buna 35 kişilik asayiş gücü hazırlamaktadır.

4. ABD Savunma Bakanlığı yerel düzlemde PYD’ye karşı muhalefet ve onun şiddetle bastırılmasını planlamıştır.

Bu tespitler ışığında Türkiye’nin ABD yönetimiyle telefon görüşmelerine umut bağlaması mantıksızdır ve zaman kaybına yol açar.

Türkiye, sadece terörle değil, ABD’nin bölgesel bölücü girişimiyle mücadele etmektedir. Vaşington tutumunu net bir şekilde sergilemiştir. Ankara’nın artık buna uygun taktik ve stratejik adımlar atması zorunludur.

https://www.aydinlik.com.tr/abd-savunma-bakanligi-belgesi-ozgurluk-meydani-mart-2018-2

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, Bölücü KÜRTÇÜLÜK, BOP, PKK TERÖRÜ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *