Türkiye üzerinde Rabıta gölgesi* IŞIK KANSU * Bölüm 4/5

Türkiye üzerinde Rabıta gölgesi* IŞIK KANSU * Bölüm 4/5

Cumhuriyet 29.11.2012

Türkiye üzerinde Rabıta gölgesi
1980’li yıllarda yurtdışına gönderilen imamlar hep yükseldi

Rabıta bağlantılı İMAMLAR
Uğur Mumcu’nun Rabıta kitabına göre 17 Ağustos 1980 ve 28 Nisan 1981 tarihli iki ayrı Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye’den toplam 73 din görevlisi Rabıta parasıyla yurtdışında görevlendirildi.

IŞIK KANSU

Rabıta kitabında adları yer alan isimlerin, kararname çıktığı dönemde hangi görevde oldukları (ayraç içindeki unvanlar) ve AKP döneminde ise ne yaptıklarına ilişkin kimi örnekler şöyle:

• Yusuf Altaş (Müftü-Zonguldak): 1980’deki ilk kararname ile yurtdışına gönderildi. Şu anda Diyanet İşleri Başkanlığı Yüksek Seçici Kurul Başkanı ve Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi.

• Abdullah Demircioğlu (Müftü-Arsin): 1980’de Belçika’nın Gent kentine din görevlisi olarak gönderildi. Şu anda Gent’te kurulu Avrupa İslam Fakültesi Rektörü.

• Hüsamettin Çalışkan (Müftü-Ezine): Mamak Müftüsü.

• Yasin Makasoğlu (Müftü-Buldan): Dursunbey Müftüsü.

• Kemal Sandıkçı (Yüksek İslam Enstitüsü-Samsun): Prof. Dr., Rize İlahiyat Fakültesi Kurucu Dekanı, Rize Üniversitesi Rektör Yardımcısı. Rize Üniversitesi, senatosunun oybirliğiyle aldığı karar ve TBMM’den çıkarılan yasa ile bu yıl adını “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi” olarak değiştirdi.

• Dr. Cahid Baltacı (İstanbul Şeri Siciller Arşiv Uzmanı, Müftü Vekili-Fatih): Prof. Dr., Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi.

• Yusuf Bilgin (Vaiz-Ankara): Fethullah Gülen’in 1962’de Mamak Muhabere Alayı’ndan askerlik arkadaşı. 1980 tarihli kararname ile Belçika’ya gitti. Müftülük, vaizlik yaptı, 1995’te emekli oldu.

• Celalettin Baykoz (İmam-Hatip Lisesi Müdürü – Gemlik/Bursa): Belçika Limburg bölgesi din kültürü öğretmeni, eski Executif üst kurul üyesi.

• İsmail Durmuş (Yüksek İslam Enstitüsü asistanı-Samsun): Prof. Dr., Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi.

• Nurettin Başyiğit (İmam Hatip Lisesi öğretmeni-Bursa): Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi.

• Hayrettin Şallı (Diyanet İşleri Başkanlığı uzmanı): Görevlendirildiği Hollanda’da Hollanda Diyanet Vakfı kurucusu oldu. Berlin Din Hizmetleri Ataşeliği yaptı.

• Ömer Öztop (İmam-Hatip Lisesi Müdürü-Kartal): Ensar Vakfı kurucusu ve yöneticisi. “Hutbelerle İslam”, “Kaynaklarıyla Müminlere Vaazlar” adlı kitapların yazarı.

• Ali Serter (Diyanet İşleri Başkanlığı Hac İşleri Müdürü): Köln Din Hizmetleri Ataşesi.

• Yılmaz Güneylioğlu (İmam-Hatip Lisesi öğretmeni-Ankara): DSP’li Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu döneminde Ankara Gölbaşı İmam Hatip Lisesi öğretmeni iken “meslek lisesinden genel liselere öğrenci geçişini yasaklayan genelgeye uymama” gerekçesiyle soruşturma geçirdi. Mamak Lisesi Müdürlüğü yaptı.

• Mehmet Erkal (İmam-Hatip – İstanbul): Prof. Dr., Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü öğretim üyesi, Ensar Vakfı kurucusu.

• Ö. Faruk Turan (İmam-Hatip – Beyoğlu/İstanbul): Din Hizmetleri Müşaviri ve Belçika Türk İslam Diyanet Vakfı Başkanı.

• Abdullah Özgönüller (Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürlüğü uzmanı): Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı.

• Sabahattin Karasu (İmam-Hatip Lisesi Müdürü – Sarıyer/İstanbul): AKP’li çok sayıda siyasetçiyi içinden çıkaran 100’e yakın dinsel amaçlı vakıf ve örgütün çatı örgütü olan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’nın kurucusu.

• Alaaddin Şahin (İmam-Hatip Lisesi Müdürü – Kartal/İstanbul): Eylül 1981’den Temmuz 1985’e kadar Frankfurt’un Offenbach kasabasındaki Yavuz Sultan Selim Camisi’nde görev yaptı. Kurucuları arasında AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eski Başbakanlık Müsteşarı ve bugünkü Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in de bulunduğu Ensar Vakfı’nın kurucusu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye’ye türban davası açan ve bu davayı yitiren Leyla Şahin’in babası. Nuruosmaniye Camii imamı iken Kadir Topbaş tarafından İETT Müşteriler Daire Başkanlığı’na atandı. Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer’in 17 Mart 2007 tarihli yazısına göre Alaaddin Şahin, aynı zamanda Akıncılar – Milli Görüş anlayışından gelmektedir ve Başbakan Erdoğan’ın da “ağabey” dediği bir isimdir.

• Baki Yıldız (Müftü-Gürün): Tavşanlı Müftüsü.

• Mürsel Sıradağ (Müftü-Bulancak): Müftülükten emekli.

• Mahmut Sezgin (Vaiz-Kastamonu): AKP döneminde Polatlı Müftülüğü’ne kadar yükselen Sezgin, 2008 yılında camilerde toplanan yardım paralarını zimmete geçirmek suçundan tutuklandı.

Parti kapattıran imam

Ramazan Yenidede, Uğur Mumcu’nun Rabıta kitabını yazdığı 1987’den 8 yıl, Uğur Mumcu’nun katledilmesinden de 2 yıl sonra, yani 1995’te Refah Partisi’nden Denizli milletvekili seçilir. RP kapatılınca Yenidede, Fazilet Partisi’ne geçer. FP de kapatılır. Anayasa Mahkemesi’nin FP’yi kapatma gerekçelerinden biri de Ramazan Yenidede’nin yaptığı bir basın toplantısında söyledikleridir.

Uğur Mumcu’nun Rabıta kitabında sözünü ettiği ve ilki Süleyman Demirel’in Başbakan olduğu 1980 yılını, diğeri de 12 Eylül askeri dönemini kapsayan iki kararname ile ve Rabıta örgütünün parasıyla yurtdışına gönderilen 73 imam ve din adamından biri de Ramazan Yenidede’dir. Yenidede, Denizli Müftü Yardımcısı iken Rabıta parasıyla yurtdışına gönderilmiştir.

Ramazan Yenidede, Uğur Mumcu’nun Rabıta kitabını yazdığı 1987’den 8 yıl, Uğur Mumcu’nun katledilmesinden de 2 yıl sonra, yani 1995’te Refah Partisi’nden Denizli milletvekili seçilir. RP kapatılınca Yenidede, Fazilet Partisi’ne geçer. FP de kapatılır. Anayasa Mahkemesi’nin FP’yi kapatma gerekçelerinden biri de Ramazan Yenidede’nin yaptığı bir basın toplantısında söyledikleridir. Yenidede’nin, soruşturma dosyalarında yer alan ve FP’nin kapatılmasına gerekçe olan sözlerinden bir bölüm şöyledir:

“Hırsız, ben Atatürkçüyüm ve laikim diyor, soysuz böyle diyor. Hazine yerlerini işgal edenlerin elinden bu yerleri almaya giden kamu görevlilerinin karşısına Atatürk posterleriyle çıkılıyor.”
Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’e yönelik bu sözleri söyleyebilen Ramazan Yenidede, yalnızca FP’nin kapatılmasına değil, kendisinin de 5 yıl siyaset yasağı kapsamına girmesine yol açar.

This entry was posted in Arastirma, Dizi Yazilari, EMPERYALİZM, İrtica. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *