Assange: ABD Türkiye’yi piyon olarak kullandı * Esad: ABD, Türkiye’yi zayıflatmak istiyor

11 Eylül 2015

Assange: ABD Türkiye’yi piyon olarak kullandı

Assange: ABD Türkiye’yi piyon olarak kullandı ABD’nin gizli diplomatik yazışmalarını tüm dünyaya ifşa eden Julian Assange, ‘Beşşar Esad’ı devirme planının iç savaş başlamadan yıllar önce ABD’nin gündeminde olduğunu açıkladı.

Türkiye’nin de maalesef alet olduğu, milyonlarca Suriyelinin evlerini terkedip mülteci konumuna düşmesine neden olan ve geçtiğimiz günlerde İzmir’de sahilde bulunan cansız bedeniyle dünyanın gündemine giren Aylan bebek gibi binlercesinin ölümüne neden olan Suriye krizinin ABD’nin planladığı bir senaryo olduğunu bir kez daha ortaya çıktı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın iddiasına göre ‘Beşşar Esad’ı devirme planı iç savaş başlamadan yıllar önce ABD’nin gündemindeydi.’ ABD’nin gizli diplomatik yazışmalarını tüm dünyaya ifşa eden Assange iddiasına kaynak olarak Washington-Şam hattında 2006’da yapılan yazışmaları gösterdi. Bu yazışmalarda dönemin Şam büyükelçisi, Esad rejimini devirecek bir plandan bahsediyor.

WikiLeaks kurucusu Assange, Suriye hükümetinde darbe endişesi yaratarak Şam yönetiminin aşırı tepki vermesinin amaçlandığını iddia etti. Gizli belgelerde ayrıca Sünni ve Şii gruplar arasında gerginlik çıkarmak için neler yapılabileceğinin tartışıldığı ileri sürüldü. Assange’ın bu iddiası “WikiLeaks Dosyaları” adlı kitabında yer aldı.

Kitap, hakkında tutuklama kararı olduğu için 3 yıldır Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nden dışarı adım atamayan Assange’ın yayınladığı belgelerin yarattığı etkinin incelendiği makalelerden oluşuyor.

SAVAŞIN BİLANÇOSU KORKUNÇ

Suriye’de Mart 2011’de başlayan ve 5 yıla yaklaşan bir süredir devam eden iç savaş dolayısıyla 4 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacı konumuna düşerken, 220 binden fazla insan öldü. Ölenlerin yaklaşık 20 bini çocuk. 8 milyona yakın sayıda insan da Suriye içinde evlerini terketmek zorunda kaldı.

ABD’nin şekil verdiği senaryonun kan gölüne çevirdiği Suriye’de bu dönemde 2 bin 91 cami, 41 kilise, 327 hastanenin saldırıya uğradı ve yüzlercesi kullanılmaz hale geldi. Suriye dışına kaçan 4 milyonu aşkın Suriyelinin 2 milyonu Türkiye’de bulunuyor.

http://www.meltemhaber.com/?haber,13294/assange-abd-turkiye-yi-piyon-olarak-kullandi

Esad: ABD, Türkiye’yi zayıflatmak istiyor
27 Ağustos 2015

ABD’nin Türkiye’ye güvenmediğini söyleyen Suriye Devlet Başkanı Esad, ABD’nin sadece Suriye’yi değil Türkiye gibi müttefiklerini de güçsüz devletler yapmaya çalıştığını ve kaosa sürüklediğini ifade etti.

Suriye Devlet Başkanı, ABD’nin Türkiye’ye güvenmediğini söyleyen Esad ABD’nin sadece Suriye’yi değil Türkiye gibi müttefiklerini de güçsüz devletler yapmaya çalıştığını ve kaosa sürüklediğini ifade etti.

ABD TÜRKİYE’Yİ ZAYIFLATMAK İSTİYOR

Lübnan televizyonu El Manar’a konuşan Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “sultan olma hayalleri kurduğunu” iddia etti ve “Mısır ve Tunus’ta yaşananlarla bu hayallere kapıldı. Ama mevcut durumda bu hayalleri suya düştü” dedi.

“Erdoğan’ın bu kez Suriye’de tampon bölge kurma hayalleri kurduğunu” öne süren Esad, ABD’nin izni olmadan bunu yapamayacağını savundu.

Suriye Devlet Başkanı, ABD’nin Türkiye’ye güvenmediğini de iddia etti.

ABD’nin sadece Suriye değil, Türkiye gibi müttefiklerini de güçsüz devletler yapmaya çalıştığını ve kaosa sürüklediğini söyledi.

TAM DESTEK SÜRÜYOR

Tahran’ın Batı ile nükleer krizinde anlaşmaya varmasının ardından İran ve Rusya’nın Suriye’ye desteğinin azalmaya başladığı yönünde iddialar dile getiriliyordu. Esad bu iddialarla ilgili bir soru üzerine “Rusya ve İran’ın dostlarını terk etmediğini, kendilerine desteğin tam olarak sürdüğünü” söyledi.

Hizbullah militanlarının Suriye’deki çatışmalarının dahlinin “meşru” olduğunu da savunan Esad şöyle dedi: “Hizbullah ve rejim karşıtı yabancı savaşçılar arasındaki fark meşruiyettir. Hizbullah’ı Suriye’ye kim davet etti? Hizbullah, Suriye devletiyle bir anlaşma ardından geldi ve Suriye devleti de meşru bir devlettir. Oysaki diğer terörist güçler Suriye halkını öldürmeye geldiler.”

Esad, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’yı da eleştirdi ve Mistura’yı “taraflı açıklamalar yapmakla” suçladı.

IŞİD’e karşı uluslararası bir koalisyon içinde yer alıp almayacaklarına dair bir soruya ise Esad, “Suriye yönetiminin böyle bir ittifakı reddetmeyeceğini ama terörizme destek veren ülkelerin terörizmle mücadele etmesinin anlamsız olacağını” söyleyerek cevap verdi.

http://www.meltemhaber.com/?haber,13284/esad-abd-turkiyeyi-zayiflatmak-istiyor

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, Bölücü KÜRTÇÜLÜK, DÜNYA ÜLKELERİ, ORTADOĞU ÜLKELERİ, PKK TERÖRÜ, Politika ve Gundem, RADİKAL İSLAM, Wiki-Leaks - Bilgi sızmaları. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *