BİLİM BİLİŞİM * YAPAY ZEKA İÇİN UYARI

YAPAY ZEKA İÇİN UYARI

T24 – 24 Mayıs 2023

ChatGPT yapay zeka yazılımının üreticisi OpenAI yöneticileri, “süper zeki” yapay zeka uygulamaları için regülasyon gerektiğini söyledi. Yöneticiler, insanlığı tehdit etme riskine karşı yapay zeka için de Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na eş değer bir kurum oluşturulması gerektiğini savundu.


The Guardian’da yer alan habere göre, OpenAI internet sitesinde yapılan paylaşımda kurucular Greg Brockman, Ilya Sutkkever ve CEO Sam Altman, yapay zekanın incelenmesi, güvenlik standartlarına uygunluğunun test edilmesi ve gerekli kısıtlamaların uygulanması için regülasyon çağrısında bulundu. OpenAI yöneticileri, söz konusu sistemlerin aksi takdirde insanlık için “varoluşsal sorunlar” doğurabileceğini söyledi.
Açıklamada, “süper zekânın” bu zamana kadar insanlığın geliştirdiği bütün teknolojilerden daha güçlü olmasının beklendiğini söyleyerek şöyle ekledi: “Dramatik derecede daha zengin bir gelecek sahibi olabiliriz ancak bu noktaya ulaşmak için bir riski yönetmemiz gerekiyor. Varoluşsal bir riski göze aldığımızda pasif davranamayız.”
OpenAI yöneticileri kısa vadeli önlem olarak yapay zeka araştırmaları yapan şirketler arasında bir derece koordinasyon sağlanmasını önerdi.
Yapay zekanın getirilerinden faydalanırken risklerin yönetilmesini öneren yöneticiler, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu benzeri bir oluşum da önerdi.
This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, BİLİŞİM - İNTERNET -. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *