GİZLİ ASKERİ OPERASYONLAR * Birleşik Krallık Özel Kuvvetleri’nin 2011’den beri 19 ülkede gizlice operasyon yürüttüğü ortaya çıktı.

Birleşik Krallık ordusundaki özel kuvvetler birimi II. Dünya Savaşı sırasında kurulmuştu (Reuters)

Birleşik Krallık Özel Kuvvetleri’nin 2011’den beri 19 ülkede gizlice operasyon yürüttüğü ortaya çıktı. Özel kuvvetlere bağlı birliklerin faaliyetlerini inceleyen rapor medya sızıntılarına dayanıyor

Salı 23 Mayıs 2023

Birleşik Krallık Özel Kuvvetleri’nin 2011’den bu yana aralarında Nijerya, Filipinler, Rusya, Suriye, Ukrayna ve son olarak Sudan’ın da olduğu 19 farklı ülkede operasyon yürüttüğü anlaşıldı.
Elit askeri birliklerin operasyonları ilgili bakanlıklar tarafından açıklanmayarak gizli tutulsa da, Silahlı Şiddete Karşı Eylem isimli sivil bir araştırma grubu 2011’den bu yana yaşanan medya sızıntılarını inceleyerek özel kuvvetlerin operasyon yürüttüğü ülkelerin listesini çıkardı.
Raporu hazırlayan grup, özel kuvvet askerlerinin parlamentonun onayı olmadan yurtdışı görevlere gönderilebildiğine ve faaliyetlerinin hiçbir parlamento komitesinde soruşturma konusu olmadığına dikkat çekti.
Raporda Özel Kuvvetler Hava Servisi, Özel Keşif Birliği ve Özel Kuvvetler Deniz Servisi gibi birimlerin defalarca kez başbakanlar ve savunma bakanları tarafından yüksek riskli görevler için yurtdışına gönderildiği ifade edildi.

Suriye, Ukrayna, Tunus

Birleşik Krallık Özel Kuvvetler askerlerinin 2012’de silahlı muhalif grupları Beşar Esad’a karşı desteklemek için Suriye’ye girdikleri, 2013’teyse bombalanacak bazı askeri hedefleri belirlemek için ülkede faaliyet gösterdikleri ifade edildi. Birleşik Krallık’ın Suriye’yi bombalama planı parlamento tarafından reddedilmişti.
Raporda, geçen aylarda Pentagon’dan sızan istihbarat belgelerine atıfla, 50 özel kuvvetler askerinin Ukrayna’da bulunduğu belirtildi.
2015’te Tunus’ta 30’u Britanyalı 38 kişinin ölümüyle sonuçlanan otel saldırısının ardından dönemin başbakanı David Cameron’ın özel kuvvetlere “açık çek” verdiği ve Ortadoğu’daki radikal İslamcı liderlerin yakalanmasını veya öldürülmesini istediği iddiası da raporda kendine yer buldu.
Raporda, 2010 ve 2011’de özel kuvvetler askerlerinin Afganistan’da 54 kişiyi silah ürettikleri gerekçesiyle infaz ettiği iddiasına da yer verildi. Konuyla ilgili martta kamu soruşturması başlatılmıştı.
İki ülkede rehine kurtarma operasyonları
Özel kuvvetler askerlerinin Rusya’ya gitmesiyle ilgili basına yansıyan tek olaysa 2014’te Soçi’de düzenlenen Kış Olimpiyatları sırasında Britanyalı atletlerin güvenliğini sağlama amaçlı yapılan görevlendirme oldu.
Raporda, özel kuvvetlere bağlı komando birliklerinin 2012’de Nijerya’da rehin tutulan bir Britanyalı ve bir İtalyan’ı kurtarmak için yürüttükleri operasyonun başarısız olduğu, 2019’da Filipinler’de alıkonulan bir çiftin kurtarılması operasyonununsa başarıyla sonuçlandığı bildirildi.
Birleşik Krallık Özel Kuvvetler askerlerinin operasyon yürüttüğü ülkeler listesinde Cezayir, Estonya, Fransa, Umman, Irak, Kenya, Libya, Mali, Güney Kıbrıs, Pakistan, Somali ve Yemen gibi ülkeler de yer aldı.
Raporla ilgili Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Özel kuvvetler hakkında yorum yapmamak peş peşe gelen birçok hükümetin ortak yürüttüğü uzun süreli bir politikadır” dendi.

Independent Türkçe, Guardian, BBC
This entry was posted in DÜNYA ÜLKELERİ, EMPERYALİZM, İSTİHBARAT KURUMLARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *