FEYM BÜLTENİ – 100/2023 * Ermeni Faaliyetleri – 03 Mayıs 2023

FANATİK ERMENİ YALANLARINA KARŞI
FEYM BÜLTENİ – 100/2023 *
Ermeni Faaliyetleri – 03 Mayıs 2023


1.. Peskov: “Üçlü anlaşmaların alternatifi yok”…. Rusya Cumhurbaşkanı Sözcüsü Dmitry Peskov, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki normalleşme konusunda herhangi bir desteğİ, ancak, sadece üçlü anlaşmaların temelindeki desteği memnuniyetle karşılayabileceğini vurguladı. Peskov: “İki ülke arasındaki sorunların çözülmesine ve bölgedeki gerilimin azaltmasına yönelik bazı ortak eylemlerin ve adımların olabilecek işlenmesi, Rusya ile birlikte imzalanan üçlü anlaşmaların temelinde mümkündür. Henüz normalleşmeye katkıda bulunacak başka yasal temeller yok. Dolayısıyla şu ana kadar bu üçlü anlaşmaların kesinlikle alternatifi yok” dedi. (Ermeni Haber)

2. Türkiye hava sahasını Ermenistan uçuşlarına kapattı… Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin geçen hafta Erivan’da bir anıtın açılışına tepki olarak üçüncü bir varış noktasına giden Ermenistan uçuşlarına hava sahasını kapattığını” söyledi. NTV’ye konuşan Çavuşoğlu, anıtın kaldırılmaması halinde Türkiye’nin daha ileri adımlar atacağını söyledi. (Not: Türkiye ile ilişkilerini iyileştirmeye çalıştığını iddia eden Ermenistan, provokatif eylemden kaçınmadı..,o.tan) (Panorama)

3. Ermenistan Havacılık Komitesi: “Türkiye, Sivil Havacılık Komitesine hava sahasının kapatıldığını bildirmedi”… Ermenistan Sivil Havacılık Komitesi başkanı yardımcısı Lilit Aghabekyan, “Ermenistan Sivil Havacılık Komitesi, Türk tarafından hava sahasının kapatıldığına dair resmi bir mesaj almadığın” söyledi. (News.am)

4. Ermenistan 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 49. sıraya çıktı… Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından bugün yayınlanan 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde ,Ermenistan, geçen yıl 51. sıradayken 49. sırada yer alıyor. Sıralamada Gürcistan 77, Rusya 164, Türkiye 165 ve Azerbaycan 151. sırada yer alıyor. (Ermenistan Kamu Radyosu)

5. Samantha Power, USAID’in Artsakh’a (sözde Karabağ Ermeni Devleti) yardımının olmamasıyla ilgili sorulardan kaçmaya devam ediyor…. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Yöneticisi Samantha Power, Artsakh’ta, USAID programlarının bulunmayışıyla ilgili hem yasama oturumları sırasında şahsen hem de düzinelerce yasa koyucunun yazılı olarak yaptığı doğrudan Kongre soruşturmalarından kaçınmak için iki yıllık bir model oluşturdu. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) bildirdiğine göre, en son Senato Dış İlişkiler Komitesi huzuruna çıktığı sırada bir kez daha sergileniyor. (Ermenistan Kamu Radyosu)

6. ”Türkiye’de ‘Ermeni’, genelde düşman olarak algılanır”… Türkiye’nin Libya, Mısır, Suriye, Irak gibi bölge ülkeleri ile sorunları o kadar karışık ki, tam bir çözüme ulaşmak şu anda mümkün değil. Türk siyaset bilimci, gazeteci, Atina Üniversitesi profesörü Cengiz Aktar, Ermeni Haber’e verdiği röportajda, Ankara’nın İsrail, Mısır, Suriye, Ermenistan gibi bölge ülkeleri ile normalleşme süreçleri yürütmeye başlayarak ve geçici olarak komşularla sıfır sorun politikasına geçerek, hangi sorunları çözmeye çalıştığına dair soruya yanıt verdi. Cengiz Aktar, “Türkiye’nin Libya, Mısır, Suriye, Irak gibi bölge ülkeleriyle birçok sorunu var. Şimdi bir normalleşme hamlesi yaptı, yapıyor, yapmaya çalışıyor. Ermenistan daha farklı tabii, ama diğer bütün bu ülkelerle sorunlar o kadar çetrefilli, o kadar karışıktır ve o kadar kronik bir hal aldı ki, Ankara’nın umduğu gibi, istediği gibi çözmek mümkün değil” ifadelerini kullandı. Ermeni, düşman olarak algılanır genelde….Bütün araştırmalarda bu var, Rum, Ermeni, Yunan… Niye? Çünkü onlara yapılanlarla yüzleşilmemiş, bir şey bilinmiyor, herşey tersi, yanlış biliniyor.”
(Not: Bu habere şu twiti attım; “”Orhan Tan @OrhanTan41 – Cengiz Aktar ”Türkiye’de Ermeni, genelde düşman olarak algılanır” diyor. Peki, Ermenistan ve Ermeni diasporasının Türk düşmanlığı neredeyse iki asırdır devam ediyor. Bunu da dile getirsene. Bilindiği gibi Aktar, Ermeni iddialarına “evet” diyenlerdendir...” Cevabi yorum gerektiren haberlere Facebook ve Twitter’ dan görüşlerimizi göndermeliyiz. Mücadeleye kararlı dostlara sunuyorum..,o.tan) (Ermenistan Kamu Radyosu)

7. Ermeni <sözde> soykırımı eğitimi… Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Menendez ve Senatör Marsha Blackburn, Ermeni <sözde< soykırımı eğitim programlarını desteklemek için iki partili bir yasa tasarısı hazırladılar. Kongre’nin her iki kanadı da, 2019’da “Ermeni <sözde> soykırımının eğitimini ve halkın anlayışını teşvik eden” kararları onayladı. Kongre Üyesi Anna Eshu tarafından Kongre Üyesi Gus Bilirakis, Ted Liu ve David Valadeo ile birlikte sunulan tasarının şimdi 48 taraftarı var. (Ermenistan Kamu Radyosu)

8. Nüfus sayımının ön verilerine göre Ermenistan’ın nüfusu 2 milyon 928 bin 914 kişi oldu… Ermenistan’da geçen yıl yapılan nüfus sayımı sonuçlarına göre Ekim 2022 itibarıyla Ermenistan’ın sabit nüfusu 2 milyon 928 bin 914 kişiydi. Sayı, Ermenistan’da yaşayan ancak nüfus sayımı sırasında bir yıla kadar bir süre Ermenistan’da bulunmayan insanları da içeriyor. İstatistik Kurumu’nun yayınladığı ön verilere göre mevcut nüfus sayısı 2 milyon 638 bin 914 kişi oldu. 2001 nüfus sayımına göre Ermenistan’ın daimi nüfusu 3 milyon 213 bin 11 kişi, mevcut nüfusu ise 3 milyon 2 bin 598 kişiydi. 2011 nüfus sayımına göre Ermenistan’ın daimi nüfusu 3 milyon 18 bin 854 kişi, mevcut nüfusu ise 2 milyon 871 bin 771 kişiydi. (ArmenPress)

9. Diaspora Düşüncesi Nedir?... Son araştırmalar ile 12.000 Ermeni’den görüş ve düşüncelerini bildirmelerini istedi. Ermeni Diasporası Araştırması, 2021 ve 2022’de yapılan araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Bu araştırma, Londra’daki Ermeni Enstitüsü’nün himayesinde Calouste Gulbenkian Vakfı tarafından finanse edilen bir projedir olup bir grup uluslararası akademisyen ve araştırmacı tarafından yönetilmektedir. Oxford Üniversitesi’nden ADS direktörü Dr. Hratch Tchilingirian, “On ülkedeki 50’den fazla diaspora topluluğunda 12.000’den fazla Ermeni, kimlik, dil, kültür, topluluk ve Ermenistan ile ilişkiler konularında görüş ve düşüncelerini bildirdi. Ermeni diasporası çok yönlü, karmaşık ve dünyaya yayılmıştır. Diaspora yaşamındaki neredeyse tüm temaların etrafında döndüğü ana konu ‘Ermeni kimliği’ dir” dedi. (Massis Post)

10. Kısaca Bölge, “Ermenistan”… Erivan’ın önde gelen elektronik gece kulübü Poligraf’a kolluk kuvvetleri şiddetli bir baskın düzenledi. Pazar sabahı erken saatlerde kulübe baskın yapan polis, aralarında kulüp müdavimleri ve çalışanlarının da bulunduğu 40’tan fazla kişiyi tutukladı. Poligraf tarafından yayınlanan görüntülerde en az 20 silahlı polisin kulübe daldığı ve seyircilere güç kullandığı görülüyor. (ArmenianWeekly)

11. Acemoğlu Holy Trinity’de Ders Veriyor… Kuyumcu Arto Hachikian’dan eşsiz bir yüzük aldı… Hachikian, 16 Nisan’da Holy Trinity Ermeni Kilisesi’nin Charles ve Nevart Talanian Kültür Salonu’nda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Profesörü Daron Acemoğlu’na özel olarak yaptığı bir yüzüğü bağışladı. Nobel Ekonomi Ödülü adayı olarak kabul edilen Acemoğlu, Trinity Talk kapsamında ilk olarak “Yapay Zeka: Dünya ve Ermenistan için Fırsatlar ve Zorluklar” konulu bir konferans verdi. (Not: Dünyaca ünlü ekonomist Acemoğlu, iktidara geldiği takdirde, Millet İttifakına destek vereceği ve yakında açıklanacak ittifakın ‘Süper Lig’ kadrosunda yer alacağı bekleniyor..,o.tan) (Mirror Spectator)

12. Web sitesindeki ilk üç habere pek çok arkadaşımız yorum vermiş. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Arzu edenler haberlere göz atıp, hem yorumları okumak, hem de düşüncelerini ifade etme imkanı bulabilirler. Yorum vermeye devam edelim..,o.tan) (Aina. org)

13. Ermenistan parlamento heyeti Ankara’ya geliyor… Ermenistan Parlamentosu Başkanı Alen Simonyan başkanlığındaki heyet, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi zirvesine katılmak üzere 3 Mayıs’ta Ankara’ya geliyor. Zirve, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi’nin kuruluşunun 30. yıl dönümü vesilesiyle gerçekleşiyor. Ermenistan Parlamentosu Başkanı Alen Simonyan ve beraberindeki heyet de toplantılara katılacak. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) “30. Yıl Dönümü Parlamento Başkanları Zirvesi” ile “Daimi Komite, Başkanlık Divanı ve 61. Genel Kurul Toplantıları”, 4-5 Mayıs 2023 tarihlerinde, TBMM Başkanının ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirilecek. (Agos)

14. Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları ABD’de bir araya geldi… Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, ABD’de bir araya geldi. Azerbaycan ve Ermenistan, ABD’de barış antlaşması müzakere edecek. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ın, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın girişimiyle ABD’nin başkenti Washington DC’de bir araya geldiği aktarıldı. Üçlü görüşmede, Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşması müzakerelerinin bir sonraki turunun yapılacağı ifade edildi. (AvimBülteni)
Saygılar,
Orhan Tan – FEYM GRUBU ADINA
This entry was posted in FEYM GRUBU ÇALIŞMALARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *