Arınç’ın önerisi: Demokrasi tabutuna son çivi girişimi

Arınç’ın önerisi:
Demokrasi tabutuna son çivi girişimi

Yazar: Mehmet Gün / 20 Şubat 2023, Pazartesi

AK Partili Bülent Arınç’ın 18 Haziran seçimlerini erteleme öneri, telkin ve ısrarı, seçimli otokrasi seviyesine gerilemiş olan hibrit demokrasimizin tabutuna son çiviyi çakma girişimi gibi.


Sayın Arınç, seçimleri yönetmekten başka görevi ve yetkisi olmayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine Anayasa’ya ve kanuna aykırı karar alarak “seçimleri ertelemeyi” telkin ediyor. HaberTürk yazarı Fatih Altaylı’nın 13 Şubat 2023 tarihli yazısında açık ettiği seçimleri erteleme senaryosunun ilk ayağını gerçekleştirmek için YSK’na Anayasa’ya ve hukuka açıkça aykırı bir yol ve yöntem öneriyor; bu yolda Anayasa’nın 79. maddesini gerçeğe aykırı takdim ediyor.
Seçimlerin ne zaman yapılacağını Anayasa, 77. Maddede kendisi belirliyor. 78. maddede sadece TBMM’nin savaş halinde bir yıl erteleyebileceğini yazıyor. Arınç’ın sözünü ettiği 79. Madde seçimleri yönetme görevini YSK’na veriyor. YSK, bu görevi mutlaka yerine getirmek zorunda; görevden kaçınma veya geciktirme yetkisi yok. Her ne şart altında olursa olsun YSK seçimleri güvenli bir şekilde yapmak ve millet iradesini tecelli ettirmek zorunda.
Anayasa, 3527 ve 7062 sayılı kanunlar YSK’nin aklına esen konularda keyfine göre karar verebileceğini söylemiyor. Tersine sadece seçimler yapılması sürecinde YSK’nın sadece itiraz ve şikayetler hakkında karar vereceğini, bu hususlarda verdiği kararların kesin olacağını söylüyor.
Dolayısı ile YSK üyeleri kendi kendilerine seçimlerin ertelenmesine karar veremez. YSK seçimleri yapmanın mümkün olmadığına dair bir tespit de yapamaz. Her iki kanunda yetki verilmediği halde yetkisinin dışında bir karar alamayacağı gibi yetki gaspı suretiyle bir karar alsa bile bu karar kendiliğinden ve en başından itibaren hükümsüz olur, hukuken hiçbir etkisi olmaz.
Bülent Arınç, TV röportajında “YSK’nın kararı kesindir” diyerek YSK, yetkisi olmadığı halde yetki gaspı da yaparak Anayasaya ve kanuna aykırı bir seçim erteleme kararı verirse bu kararın kesin olacağını ve yanlarına kâr kalacağını ima ediyor. YSK kararının kesin ve itiraz edilemez olmasını söylemek YSK üyelerine Anayasa’ya ve kanuna aykırı olarak karar vermeleri halinde YSK üyelerinin sorumlu tutulmayacağı imasını da içeriyor. Böylece sayın Arınç, siyasi nüfuzunu kullanarak YSK üyelerine, yetki verilmeyen bir konuda Anayasa’ya aykırı da olsa bir karar almalarını telkin etmiş oluyor.
Arınç’ın telkinleri 6’sı Yargıtay ve 5’i Danıştay üyeleri arasından seçilmiş bulunan YSK üyelerine yönelik baskı çabası olarak telakki edilmelidir.
This entry was posted in SEÇİM - SEÇSİS, SİYASİ PARTİLER. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *