DEPREM BÖLGESİNDE NEDEN GSM İLETİŞİMİ YOK? * AKP, TÜRKTELEKOM’un TEKEL KALMASI İÇİN DİĞER GSM ŞİRKETLERİNİN GELİŞMESİNİ ÖNLÜYOR. * “Eğer altyapı lisansı verilen 14 firmanın önü kesilmemiş olsaydı, bugün bölgenin ses ve internet trafiği kesilmezdi. Birisinin şuradaki baz istasyonları yıkıldıysa, öbürünün üzerinden devam ederdi, Diğerinin burada hatları koptuysa, öbüründen devam ederdi”

Depremde haberleşme çöktü, çünkü
BTK altyapı şirketlerini engelliyor

Füsun Sarp Nebil – 11 Şubat 2023,

“Bugün AKP’nin BTK tarafından verilen altyapı yetkilendirmeleri ile altyapıyı engelleme stratejisinin sonucunu sadece mali kayıplar değil, sadece gençlerin istikballerinin ve kariyerlerinin kaybı ile değil, haberleşmenin gerçekleşemediği anlarda bilemediğimiz kayıplarla görüyoruz.”


Naci Görür, 2018’den beri Kahramanmaraş depremi konusunda uyarı yapıyor. Ben de 2010’dan beri telekom altyapısının ne kadar kırılgan olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Anlaşılmadığını şimdi yeniden görüyoruz.
Telekom altyapısı kırılgan çünkü gördüğümüz manzara şu ; “tasarruf adı altında uydurma gerekçeyle” altyapının çoklu olması engelleniyor. Bunun temel nedeninin Türk Telekom’un altyapıda tekel kalmasını sağlamak olduğu anlaşılıyor. Belki biraz parayı konsolide etmek, ama daha çok haberleşmeyi kontrol altında tutmak amaçlı olduğu düşünülüyor. Ancak bu durum bir tehlike yaratıyor; ne tehlikesi olduğunu bugün depremle görüyorsunuz.
Ukrayna savaşında Rusya’nın ilk işi internet altyapısını çöktürmekti. Ne kadar çok altyapı, o kadar güçlü, hemen yıkılmayan haberleşme bu nedenle gerekli. Bu sefer bahsettiğimiz km miktarı da değil. Birden fazla altyapı (şebeke) olması gerekliliği. Bu bir milli güvenlik sorunu.
Bu sadece normal zamanlardaki internetimiz ve teknolojiden yararlanmamız için değil, böylesine afet, savaş vs durumları için çok önemli. Deprem bölgesinde haberleşmenin kötülüğü acaba neler mal oldu?
Bugün Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan’ı bir YouTube yayınında bir süre izledim ve üzüldüm. Neden üzüldüğümü yarın daha detaylı yazacağım ama ilk etapta sadece şunu söyleyeyim; tüm telekom firmalarının ve tabii ki daha önemlisi hükümetin, Ulaştırma Bakanlığının ve asıl sorumlu olan BTK’nın size söylemediği nedir biliyor musunuz?
“Eğer altyapı lisansı verilen 14 firmanın önü kesilmemiş olsaydı, bugün bölgenin ses ve internet trafiği kesilmezdi. Birisinin şuradaki baz istasyonları yıkıldıysa, öbürünün üzerinden devam ederdi, Diğerinin burada hatları koptuysa, öbüründen devam ederdi” Altyapıyı engellediniz bari duyun; 5 gündür Wi-Fi diyoruz…
Bu arada bizim Türksat’ımız var diyen yetkililer Starlink’i reddetti ama o Türksat nerede göremedik. Üstelik Ulaştırma Bakanı olan yetkili 3 sene önce 56 GB’den bahsediyordu. Yani o da “mış gibi yapıyordu”.
Ama bari uydudan yapamadınız, 5 gündür TV’lardan ve yazılarla uydudan ya da lazer gibi bir teknoloji ile Wi-Fi sağlayın diyoruz. Alooooo… orada duyan birileri yok mu? O kadar plansız ve programsızlar ki, bunu bile 5 gündür yapamadılar.
Madem altyapıyı engellediniz bari Wi-Fi ile çözüm yaratın (duyumlarımıza göre bu yönde gelen teklifleri, güvenlik diyerek yani insan hayatını öne almadan kendi kontrollerini öne alarak reddetmişler).

ÖZET – https://yetkinreport.com/2023/02/11/depremde-haberlesme-coktu-cunku-btk-altyapi-sirketlerini-engelliyor
This entry was posted in BİLİŞİM - İNTERNET -. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *