FEYM BÜLTENİ – 29/2023 * Ermeni Faaliyetleri – 03 Şubat 2023

FANATİK ERMENİ YALANLARINA KARŞI

FEYM BÜLTENİ – 29/2023 * Ermeni Faaliyetleri – 03 Şubat 2023


1.. Ermenistan Demokrasi Endeksi’nde 7 basamak yükseldi... İngiltere merkezli Economist dergisinin araştırma ve analiz birimi (Economist Intelligence Unit) 2022 yılının en demokratik ve antidemokratik ülkelerini sıraladı. Raporda puanlama kriterleri seçim süreci ve çoğulculuk, hükümetin işleyişi, siyasal katılım, demokratik siyasal kültür ve sivil özgürlüklerin yer aldığı beş başlık üzerinden hesaplanıyor. Listede ülkeler aldıkları puanlara göre “tam demokrasi” ,”kusurlu demokrasi”, “hibrit (melez) rejim” ve “otoriter rejim” olarak sınıflandırılıyor. Raporda Ermenistan, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi “hibrit rejim” içerisinde yer alırken, demokrasi endeksi ile bölge ülkeleri, Gürcistan, Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve İran arasında en iyi durudadır. Yayınlanan 2022 Demokrasi Endeksi’nde Ermenistan yedi sıra yükselerek 82. sıraya yükseldi. Ermenistan’ın komşuları Türkiye 103, Azerbaycan 134, İran 154. sırada…
https://massispost.com/2023/02/armenia-has-progressed-in-2022-democracy-index/
https://www.ermenihaber.am/tr/news/2023/02/03/Ermenistan-Demokrasi-Endeksi-EUI/243536

2. Ermeni Dışişleri Bakanı’nın Erivan yakınlarında lüks bir villa satın aldığı bildiriliyor…
Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ın geçen yılın sonlarında başkent Erivan yakınlarındaki bir köy olan Kasakh’ta lüks bir villa satın aldığı ortaya çıktı.
https://www.panorama.am/en/news/2023/02/03/Armenian-FM-villa/2789845

3. Ermenistan’ın ABD Büyükelçisi, ABD Ortadoğu Enstitüsü başkanına Ermenistan’ın barış gündemi hakkında bilgi verdi…Büyükelçi Lilit Makunts Perşembe günü Orta Doğu Enstitüsü Başkanı ve CEO’su Paul Salem ile görüştü. Toplantıya Ortadoğu Enstitüsü Kıdemli Başkan Yardımcısı Kate Seelye, Frontier Europe Program Direktörü Iulia Joja, Avrasya Kıdemli Araştırmacısı Mamuka Tsereteli ve Ortadoğu Enstitüsü Başkan Yardımcısı Thomas Halvorsen de katıldı. Büyükelçi, katılımcılara Ermenistan’ın bölgedeki demokrasi ve barış gündemi, Ermenistan’daki ve Güney Kafkasya bölgesindeki güvenlik durumu hakkında bilgi verdi ve özellikle Laçın koridoru çevresinde devam eden krize işaret etti.
https://armedia.am/eng/news/111030/lilit-makunts-briefed-the-us-middle-east-institute-president-on-peace-agenda-of-armenia.html

4. Türk Milli Savunma Bakanı da Zangezur koridorunu istiyor… Savunma Bakanı Hulusi Akar da ‘Zangezur koridoru’ talep eden koroya katıldı. Akar, Kars’ta düzenlenen 2023 Kış tatbikatının kapanış töreninde yaptığı konuşmada, Zangezur koridorunun açılmasının bölgede barış ve istikrara katkı sağlayacağını söyledi. Brifingde konuşan Akar, “Bölgede ve dünyada barış ve istikrarın sağlanması için ortak adımların atılmasının önemine vurgu yaptı. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan savunma bakanları Hulusi Akar, Zakir Hasanov ve Juansher Burchuladze tatbikatı izledi.
https://armedia.am/eng/news/111009/turkish-defence-minister-also-demands-zangezur-corridor.html

5. Ermenistan Ekonomi Bakanı: Türkiye sınırının yeniden açılması yüksek ekonomik büyümeye yol açacak… Ekonomi Bakanı Vahan Kerobyan, Türkiye ile kara sınırının yeniden açılması durumunda Ermeni işletmelerine olumlu etki yaratacağını söyledi. Kerobyan olası hava ticaretinden de bahsetti. Türkiye’nin Ermenistan ile hava ticaret yasağını kaldırmasının olası ekonomik etkisi sorulduğunda, “Bilgilerimize göre, düzenli hava kargo uçuşları henüz gerçekleştirilmiyor. Ülkelerin yakınlığı göz önüne alındığında, düzenli hava kargo uçuşları olmaması mümkün, çünkü Gürcistan üzerinden karayolu bağlantısı oldukça uygun. Ancak bazı ürünlerin hava yoluyla taşınacağını da göz ardı edilmemeli. Bununla birlikte temelde hava kargo taşımacılığının bir türü olan yolcu uçuşlarında da kargo taşınıyor” dedi.
https://news.am/eng/news/742771.html

6. Madrid’de Complutense Üniversitesi’nde Ermeni Araştırmaları Fakültesi kuruldu… Complutense Üniversitesi Ermeni Araştırmaları Fakültesi disiplinler arası bir bakış açısıyla Ermeni çalışmalarında araştırma yapacak, öğretecek ve bilgi aktaracaktır.
https://en.armradio.am/2023/02/03/faculty-of-armenian-studies-founded-at-complutense-university-in-madrid/

7. Mirzoyan ile Kopirkin, Ermenistan-Rusya görüşmesine ilişkin konuları ele aldı… Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, 2 Şubat’ta Rusya’nın Ermenistan Büyükelçisi Sergey Kopirkin’i kabul etti. Dışişleri Bakanlığı’ndan aktarılan ve basın toplantısında yer alan bilgilere göre, görüşmede yerel güvenlik ve istikrarın yanı sıra Ermenistan-Rusya toplantısına ilişkin konular ele alındı.
https://tr.armradio.am/2023/02/03/mirzoyan-ile-kopirkin-ermenistan-rusya-iliskilerine-iliskin-konular-ele-aldi/

8. Uluslararası Adalet Divanı, Ermenistan ve Azerbaycan davalarına ilişkin karar vermek üzere müzakere odasına çekildi… Uluslararası Adalet Divanı, Ermenistan-Azerbaycan ve Azerbaycan-Ermenistan davalarına ilişkin karar vermek üzere müzakere odasına çekildi. Ermenistan’ın Uluslararası Hukuk İşlerinden Sorumlu Temsilcisi Yeğişe Kirakosyan, mahkemenin kararı verdikten sonra açık ve çevrimiçi bir yayın oturumunda okuyacağını ekledi. Mahkeme, kararın okunma tarihini taraflara bildirecektir. Mahkemeye göre, karar mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır.
https://www.armenpress.am/eng/news/1103220.html

9. Aurora Humanitarian Initiative, AUA işbirliğiyle çalıştaya ev sahipliği yapıyor… Aurora Humanitarian Initiative, “Scholae Mundi Ermenistan” Yardım Vakfı ve Ermenistan Amerikan Üniversitesi (AUA) ile birlikte 26 Ocak’ta Aurora Bursunun mevcut ve geçmiş alıcıları olan mezunların ve insani yardım kuruluşları temsilcileri bir araya getiren bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. Açılış konuşmacısı, Afganistan’da kadın hakları ve eğitim aktivisti ve Noor Eğitim ve Kapasite Geliştirme Örgütü’nün kurucusu 2022 Aurora Ödülü sahibi Jamila Afghani idi. Bu zorlu dünyada, insani değerleri benimseyen ve örnek alan liderlere ihtiyaç kritiktir.
https://massispost.com/2023/02/aurora-humanitarian-initiative-hosts-workshop-in-collaboration-with-aua/

10. Abluka altındaki Karabağ’da okullar, benzin istasyonları enerji krizi nedeniyle kapandı… Karabağ’da devam eden abluka nedeniyle gaz ve elektrik arzının kesilmesi nedeniyle bir enerji kriziyle karşı karşıya. Karabağ ile Ermenistan’ı birbirine bağlayan tek yol olan Laçin Koridoru, 12 Aralık’tan beri kapalı. Çevre aktivisti kılığına giren hükümet destekli Azerbaycanlı protestocular, koridoru altı haftadan uzun bir süre kapattı. Azerbaycan hükümeti, Laçin Koridoru’nun seyahate kapalı olduğunu yalanladı. Gaz, elektrik ve internet bağlantısı periyodik olarak kesintiye uğradı ve azalan gıda ve ilaç arzının etkileri arttı. Artsakh (sözde Karabağ Ermeni) hükümeti, sınırlı gazın yalnızca tıp merkezlerine ve ekmek üretim tesislerine verileceğini duyurdu…
https://armenianweekly.com/2023/01/25/schools-gas-stations-in-blockaded-artsakh-closed-due-to-energy-crisis/

11. ASOF, Artsakh konusunda açıklama yayımladı…. Ermeni Cemiyeti (ASOF) örgütü bu hafta bir açıklama yaptı. Açıklama, ABD’nin önde gelen birkaç gazetesinde yayınlanacak. Açıklamada, “Azerbaycan hükümeti tarafından Dağlık Karabağ’da sivil halkın kuşatılmasını kınıyor ve uluslararası toplumdan çok geç olmadan acil bir insani müdahale düzenlemesini istiyoruz” deniliyor.
https://mirrorspectator.com/2023/02/02/asof-releases-statement-on-artsakh/

12. Ortadoğu’da atalarının topraklarında soykırım dahil birçok suça maruz kalan Süryaniler, dil hakları konusunda ABD’de önemli bir zafer kazandı. 2023-24 öğretim yılından başlayarak, Illinois’deki Niles North Lisesi ve Niles West Lisesi, mezuniyet için “Dünya Dili” gereksinimlerini karşılamak üzere Süryaniceyi akredite bir seçenek olarak ekleyecek. Ayrıca, geçen yılın Kasım ayında Süryanice, Illinois Eyaleti Eğitim Kurulu tarafından akredite bir Dünya Dili olarak tanındı ve Niles Kasabası Bölge 219 Eğitim Kurulu’nun tarihi oylamasının yolunu açtı. Illinois’de binlerce Süryani yaşıyor. Kanada, Avrupa ve Avustralya’daki bazı okullarda Süryanice dil kursları da verilmektedir. (Not: Haberde Uzay Bulut (büyük ihtimal ile Süryani olabilir), şu cümleyi de kullanıyor; “1915-23’te Süryanilere yönelik <sözde>soykırıma kadar, on birinci yüzyılda başlayan Türk egemenliğine rağmen Süryani nüfusu bölgede önemli bir varlık idi”..,o.tan) http://www.aina.org/news/20230202211458.htm

13. “Nüfus mübadelesinin sonuçları ile yüzleşelim”… HDP milletvekili Garo Paylan Türkiye ile Yunanistan arasında 30 Ocak 1923’te imzalanan Mübadele Sözleşmesi ile yurtlarından edilen yüz binlerce insanın yaşadığı trajedinin sonuçlarının ortaya konması amacıyla TBMM’ye bir araştırma önergesi verdi. Paylan, “Uluslararası anlamda daha büyük çaplı nüfus değişimlerine de kapı aralayan bu büyük trajedinin yarattığı sorunlar ve acıların daha iyi anlaşılması için TBMM’nin sorumluluk alması ‘geçmişle yüzleşmek’ adına önem arz etmektedir” değerlendirmesinde bulundu. Paylan önergesinde “Anavatanlarından koparılan 1,6 milyon insana yaşattıklarından ötürü, Türkiye ve Yunanistan’ın mübadele mağdurlarından özür dilemesi gereklidir. (Not: Paylan’ın TBMM’ye sunduğu önerge gerekçeleri ile web sitesinde.., o.tan)
https://www.agos.com.tr/tr/yazi/28113/nufus-mubadelesinin-sonuclari-ile-yuzleselim
This entry was posted in FEYM GRUBU ÇALIŞMALARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *