KÜRESEL POLİTİKALAR VE DEVRİMLER * Çekya’da Karşıdevrim Çöküyor…

Çekya’da Karşıdevrim Çöküyor…

Orhan Özkaya – 29 Ocak 2023

1989 Karşıdevrimi geriliyor
28-29 Ocak 2023’te yapılan 2. tur seçimlerde popülist lider Andreij Babis’in, “Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi ( ANO)”nin yenilgisiyle sonuçlandı. Seçimler, AB yanlısı blokun başarısıyla sonuçlandı.
Sivil Demokrat Parti (ODS), TOP O9 ve Hristiyan Demokrat Birliği (KDU-CDS)’nin oluşturduğu üçlü ittifak oyların %27,7’sini alarak, 200 üyeli Meclis’in 71 üyeliğini kazanmış olmasına karşın, iktidar partisi ise %27,1 oy oranıyla, seçim sisteminin getirdiği olanakla 72 üye kazandı. İktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti (CSSD) % 4,6 oy alarak Meclis dışı kaldı. Komünist Parti, ağır sanayi bölgelerindeki oyunu arttırarak geleceği belirlemiş durumda ve bu durum halkın, işçi sınıfının neo-liberal ekonominin yıkımının bilincinde olduğunu gösteriyor.
Soğuk savaştan sonra ABD’nin AB’ye dayattığı neo-liberalizm, ülkelere yolsuzluk, yoksulluk ve işsizlik getirerek tükenmelerine, küresel finansın dev adımlarla toplumları, işçi sınıfını ezmesine neden oldu. Bu yolsuzluklardan beslenen, kamucu, devletçi ekonominin yıkımıyla semiren oligarklar, mafya, kumarhane ve fuhuş çeteleri halkı kuşatma altına aldı. Avrupa’nın en zengin adamları arasında sayılan milyarder Andreij Babis, eski bir Komünist Parti üyesi olarak karşıdevrime hizmet etmiş ve yolsuzluklarla anılmaya başlamıştı. Yeni seçilen Petr Pavel’ de parti üyesi idi. Seçimler özellikle ağır sanayi bölgeleri olan Bohemya ve Moravya’ da işçi sınıfının Komünist Parti’ye yönelmesine neden oldu ve bölgede ilk sırayı almasını sağladı. Böylece Çekya’ da toplumun en bilinçli sınıfı, en donanımlı ve en devrimci kitlesi, sürekli ileri adım atarak yürümeye başlamış oluyor…
Karşıdevrim kuşatması kırılıyor
ABD, NATO ve AB dayatmalarıyla ikiye bölünen Çekoslovakya, 1990’lı yılların soğuk savaş rüzgârlarıyla Sovyetler Birliği’nin çökertilmesi sonucu bu sona hızla yaklaştı. 1993 tarihinde Çekya ve Slovakya olarak ikiye bölündü. Oysa ülke, I. Dünya Savaşı’ndan sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun yıkılarak parçalanmasıyla kurulmuştu.
1917 yılında ABD’nin Pittsburgh kentinde Çekoslovakya’nın ilk devlet başkanı Tomáš Garrigue Masaryk ve diğer Çek ve Slovak temsilciler iki halkın eşit bir şekilde temsil edildiği bir devletin kurulmasına karar verildi. Emperyalizm, henüz ülkelerden elini tam olarak çekmemekte; son dönemlerde ABD’nin “Tek Kutuplu Dünya” hegemonyasını kaybetmesiyle birlikte, NATO’yu güçlendirme arayışları ve müttefik ülkeleri arttırmaya yoğunlaşması stratejisi, bitmek bilmez oyunlarla, tuzaklarla yürüyor.
Karadeniz’e çıkmayı ve Çin’i Pasifik’ten kuşatmayı hedeflemekten bir türlü vazgeçmiyor. Rusya’yı kuzeyden ve güneyden kuşatarak ve sürekli askeri tatbikatlar yaparak, Avrupa-Savunucusu-2020 (Defender Europe-2020) hayali saldırılar üretmeyi sürdürüyor. Bu uygulamaları devam ettirerek, sönümlenmiş ve işlevselliği kalmamış NATO yapısını, ayakta tutmaya çalışıyor. Gürcistan’da sonuç alamadığı üyelik yapısını Ukrayna, Finlandiya ve İsveç’le tahkim etme çabasında. Böylece ABD’deki işsizliği, yoksulluğu ve siyah halkın soy kırıma varan kırımını örtmeyi hedefliyor.
Küresel Finansın paniği
Dünya küresel sermayesi düştüğü bu çıkmazdan bir türlü kurtulamıyor, bu nedenle bölgesel çatışmalar, savaşlar çıkartarak ömrünü uzatmaya çalışıyor; üretim araçlarını kaybederek, emekçi sınıflara bu yükü devrederek bu fırtınayı atlatmaya çalışıyor. Ancak o da biliyor ki, fırtına geçici değil, artık yolun sonuna geldi, çelik bir set karşısında çıkış vermiyor. Tüketim üretimi karşılamıyor, gelir adaletsizliği, sürekli oportünistçe sermaye yığınağı bu çıkmazı tırmandırıyor.
Covid19 krizi de bu işin üstüne eklenince işler umduğu gibi gitmiyor. Son yakınlaştı… Her zamanki gibi silaha, topa, tüfeğe, zora ve baskıya başvurmak zorunda kalıyor. Kurulan “Çok Kutuplu Dünya” seçeneğini bir türlü kabul etmek istememesi ve iş birlikçilerine bunu dayatması, sırf bu nedenle… Artık kitleler, belli sürelerle, çeşitli hileleri içinde barındıran sandık oyunları seçimlerle yetinmiyor; sokaklarda, meydanlarda ve grev gözcülüğü üstlenerek hiç durmadan direniyor, isyan ediyor ve ayaklanıyor.
En karanlık ortamları ölümlere, işkencelere ve idamlara aldırmadan aşıyor; İran’daki Molla rejimi zulmü gibi… Uyuşturucu baronlarının kanlı hesaplaşmasına sahne olan Kolombiya, halkın kararlı direnciyle çözüm bulmuş, Latin Amerika özelleştirmelerin düşürdüğü tuzakları parçalamaya başlamış bulunuyor. Asya-Afrika uyanışını sürdürüyor;
Sri Lanka’dan Mali, Haiti, Kongo, Kenya, Gambiya, Porto Riko, Panama, Etiyopya, Nijerya ve diğerleri yani bütün ülkeler ayağa kalkmış isyan ediyor, direniyor. Küresel finansın, özelleştirmelerin getirdiği işsizliği, yoksulluğu, eşitsizliği, adaletsizliği ve sefaleti aşmaya çalışıyor. İşte Çekya’da yapılan seçimler aslında bir çıkıştan çok, bir çözümsüzlüğün başlangıcı sayılır; Biden gibi doğal sürecin sonuna gelmiş olan sağlığı tartışmalı Çekya devlet Başkanı Milos Zeman, sonrası tartışmaları devam ediyor; bir süre sonra başkanlık seçimi söz konusu olacağa benziyor…
This entry was posted in DEVRİM VE KARŞI DEVRİMLER, DÜNYA ÜLKELERİ, KÜRESEL POLİTİKALAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *