Araplar kadar güzel masal uyduran, Fars’lar kadar güzel masal anlatan, Türk’ler gibi her masala inanan millet yoktur * YALAN TARİH UYDURUCULAR, LOZAN’IN SÖZDE GİZLİ MADDELERİ

Lozan efsaneleri:
2023’te sona erecek mi?
Gizli maddeler var mı?


Konda’nın 2018’de komplo teorilerine yönelik araştırması, Türkiye’de neredeyse her iki kişiden birinin Lozan Antlaşmasının gizli maddeleri olduğu ve 2023’te sona ereceğine inandığını gösteriyordu.
2023 geldi, peki ne oldu şimdi?
Biz söyleyelim: Hiçbir şey olmadı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu antlaşması kabul edilen Lozan bitmedi, gizli maddeler de gün yüzüne çıkmadı. Çünkü antlaşmanın gizli maddeleri yok. Lozan’ın 143 maddelik metninde, ek protokollerinde ve resmi zabıtnamesinde süreye ilişkin de herhangi bir ifade bulunmuyor.
Lozan Antlaşması’nın maddeleri Türkiye’nin sınırlarının oluşturulması, Osmanlı’nın borçları, Boğazlar meselesi, savaş tazminatı, azınlıkların durumu, kapitülasyonlar, patrikhane ve yabancı okulların durumunu içeriyor.
Tarihçiler de birinci dünya savaşı ve kurtuluş savaşını bitiren bu barış antlaşmasının gizli maddeleri olamayacağı konusunda hemfikirler. Üstelik Lozan ikili bir antlaşma da değil; 1923 yılında TBMM temsilcileri ve İngiltere, Fransa, SSCB, Japonya, Bulgaristan, İtalya, Romanya, Yugoslavya, Yunanistan, Belçika ve Portekiz gibi ülkeler arasında imzalandı.
Peki bu efsaneler nereye dayanıyor?
Lozan antlaşmasıyla ilgili efsaneler ideolojik kutuplaşmalardan besleniyor. Özellikle antlaşmayı Türkler için bir başarı değil, mağlubiyet olarak görenlerin argümanlarının bu efsanelerde etkili olduğu söylenebilir.
This entry was posted in ANLAŞMALAR-SÖZLEŞMELER. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *