ANKARA’DA YARGIÇLAR VAR * MONTRÖ AÇIKLAMASI YAPAN DEĞERLİ AMİRALLER BERAAT ETTİ * Mahkeme aydın olmak sorumluluğunu yerine getiren amirallere uygulanan siyasi baskıya karşın hukuk ve vicdana göre karar verdi.

Emekli amiraller davasında karar: Oybirliği ile beraat!

CUMHURİYET – Sefa Uyar – 20 Aralık 2022

DAVANIN GEÇMİŞİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 Nisan 2021’de, bazı emekli amirallerin yayımladığı “Montrö bildirisi“ne ilişkin soruşturma başlatmıştı.
Başsavcılık, 6 Aralık 2021’de 103 sanık hakkında “devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan 3’er yıldan 12’şer yıla kadar hapis cezası talebiyle iddianame düzenlemişti.
“Amirallerin Montrö bildirisi” davasında karar çıktı. Montrö Sözleşmesi ile ilgili yaptıkları açıklama nedeniyle ‘anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmakla’ suçlanan 103 emekli amiralin yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, suç unsuru oluşmadığı gerekçesiyle tüm sanıklar hakkında oy birliği ile beraat kararı verdi.
Kamuoyunda “Montrö Bildirisi” ya da “Emekli Amiraller Bildirisi” olarak bilinen ve TSK’de tarikat yapılanmalarına izin verilmemesi çağrısında bulunan açıklamayı yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 103 emekli amiralin yargılandığı davada karar çıktı. Tüm sanıklar için atılı suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle oybirliği ile beraat verildi.
OYBİRLİĞİ İLE BERAAT
Buna göre eski  *Deniz Kuvvetleri Komutanları Bülent Bostanoğlu, Eşref Oğuz Yiğit ve Murat Bilgel ile emekli amiraller Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Arif Vehbi Alpman, Ergün Mengi, Işık Biren, İlker Güven, Mustafa Özbey, Namık Kemal Çalışkan, Osman Metin Açımuz, Ramazan Cem Gürdeniz ve Türker Ertürk’ün de aralarında bulunduğu 103 sanık, “devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan beraat etti.
Mahkeme heyeti başkanı, “suçun yasal unsurlarının oluşmadığı” gerekçesiyle bu kararın oy birliğiyle verildiğini açıkladı.

https://nacikaptan.com/?p=104188https://www.cumhuriyet.com.tr/siyaset/son-dakika-emekli-amiraller-davasinda-karar-oybirligi-ile-beraat-2013709
This entry was posted in DENİZ VE DENİZCİLİK, FAŞİZM, HUKUK-YARGI-ADALET. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *