YOLSUZLUKLAR HER YERİ SARDI * Borsada manipülasyonun ayrıntıları ortaya çıktı: Sert düşüşler nedeniyle yaklaşık 1 milyar TL zarar

Borsada manipülasyonun ayrıntıları ortaya çıktı: Sert düşüşler nedeniyle yaklaşık 1 milyar TL zarar

Borsada manipülasyonun ayrıntıları ortaya çıktı:
Sert düşüşler nedeniyle yaklaşık 1 milyar TL zarar

CUMHURİYET – 04 Ekim 2022

İstanbul merkezli 4 ilde “borsada manipülasyon” soruşturmasına ilişkin operasyonda yakalanan 8 şüpheli adliyeye sevk edilmişti. Borsada vurgun olayının ayrıntıları da ortaya çıktı. Organize şekilde hareket ettikleri belirlenen şüphelilerin banka paylarında yükseliş olacağı beklentisi ve algısını oluşturduğu tespit edildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Borsa İstanbul’da manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettikleri tespit edilen 10 kişinin yakalanması için çalışma başlatmış, yürütülen soruşturma çerçevesinde geçen pazar günü İstanbul, Ankara, Muğla ve Balıkesir’de 17 ayrı adrese eşzamanlı operasyon düzenlenmişti. Operasyonda aralarında Mehmet Akdere ile T.K. (23), E.K. (54), N.K.K. (44), A.C.T. (55), B.A. (45), H.G. (65) ve B.A. (23) isimli 8 şüpheli yakalanarak gözaltına alınırken, 2 kişinin ise yurtdışında olduğu tespit edilmişti.
DOLANDIRICILIĞIN AYRINTILARI ORTAYA ÇIKTI
Soruşturma çerçevesinde organize şekilde hareket ettikleri belirlenen şüphelilerin özellikle Borsa İstanbul’da banka endeksini oluşturan bankacılık sektörü paylarında ve bu paylara ait vadeli işlem piyasalarında yoğun işlem yaptıkları 3 aylık dönemde BIST Banka Endeksi paylarında ve bu payların dayanak varlık olduğu vadeli işlem sözleşmelerinde grup hesaplarından gerçekleştirilen işlem hacimlerinin yaklaşık 30 milyar TL olduğu, fiyat yükseltici ve kendinden kendine karşılığı işlemler yaparak oluşan pay piyasasının yapay bir piyasa haline getirildiği belirlendi.
SÜREKLİ SATIM İŞLEMLERİYLE PİYASADA HAKİMİYET KURULDU
Böylece bankacılık sektörü paylarına yüksek olduğu izlenimine veren şüphelilerin, yoğun ve sürekli alım satım işlemleri ile piyasada hakimiyet kurduğu, pay fiyatlarının belirlenmesinde etkin hareketlerde bulundukları, eşzamanlı olarak ilgili bankacılık sektörü payları vadeli işlem piyasasında uzun pozisyon aldıkları ortaya çıktı.
YÜKSELİŞ OLACAĞI BEKLENTİSİ VE ALGISI OLUŞTURULDU
Banka paylarından yükseliş olacağı beklentisi ve algısının oluşturulduğu, pay piyasasında paralel yapılan alımlarla aynı payların spot piyasa değerlerinin suni bir biçimde artırıldığı, yatırımcılara fiyatların spot piyasada da yükseleceği beklentisinin verildiği tespit edildi. Bu yolla her iki piyasanın birbirini etkileyecek fiyatların yükseltilmesine yol açıldığı da ortaya çıkarıldı. İlgili paylar ve paylara ait vadeli işlem sözleşmelerinin büyük çoğunluğunun şüphelilerin mülkiyetinde olduğu iddia edildi.
SERT DÜŞÜŞLER NEDENİYLE PİYASADA 1 MİLYAR TL ZARAR OLDU
Şüphelilerin realize kârlarının 2.5 milyar TL, elde edilen toplam kârın ise yaklaşık 5 milyar TL oldu. Ancak piyasada yaşanan sert düşüşler nedeniyle yaklaşık 1 milyar TL zarar olduğu kaydedildi.

https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/borsada-manipulasyonun-ayrintilari-ortaya-cikti
This entry was posted in Ekonomi, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

One Response to YOLSUZLUKLAR HER YERİ SARDI * Borsada manipülasyonun ayrıntıları ortaya çıktı: Sert düşüşler nedeniyle yaklaşık 1 milyar TL zarar

  1. Emin says:

    Emperyalizmin bir başka silahıda gelişmekte olan ülkeleri soymak için kurmuş olduğu bir sistemdir.açıkçası bir kumarhanedir.az gelişmiş ülkelerin ürettikleri mamüller olmak üzere başta sanayi ve gıda ürünleride gelmektedir.Las Vegas bir kumarhanedir.Dünyada bir çok ülkede şubesi vardır.!!saygılarla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *