DOĞA-ÇEVRE-EKOLOJİ- DOĞAL YAŞAM * Caretta Caretta Tuba 17 bin 500 kilometre yol gitti * 102 Deniz Kaplumbağasının Hepsinin Bağırsağında Mikroplastik Bulundu

 Haber ve Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Caretta Caretta Tuba 17 bin 500 kilometre yol gitti

Caretta caretta Tuba, yeni verilere göre İtalya’nın
güneyindeki Lecce şehri denizi açıklarında bulunuyor.

İstanbul – BİA Haber Merkezi
29 Ağustos 2022, Pazartesi

Dalyan’daki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlilerince uydu takip cihazı takılarak 3 yıl önce denize bırakılan deniz kaplumbağası “caretta caretta Tuba”, 3 yılda 17 bin 500 kilometre yol kat etti ve halen yolculuğuna devam ediyor.
Muğla Dalyan’daki DEKAMER’in, TUI Care Vakfı desteğiyle 28 Ağustos 2019’da uydu takip cihazı takarak denize bıraktığı ve “Tuba” adı verilen 25-30 yaşlarındaki caretta caretta, uydu takip cihazıyla Türkiye’den Adriyatik’e kadar izlenen ilk deniz kaplumbağası oldu.
Göç, beslenme ve kış alanlarının belirlenmesi için takip edilen caretta caretta Tuba’nın, kumsala ya da başka yönlere nasıl yöneldiği, yerin manyetik alanından, akıntının yönünden nasıl etkilendiği de izleniyor.
TIKLAYIN- Tuba’nın yolculuğunu uzmanlardan okuyun
Takip cihazı sayesinde rotası haritadan 7 milyon 300 bin kez görüntülenen ve yolculuğunun nasıl devam edeceği merakla beklenen Tuba, 3 yılda 17 bin 500 kilometre yol kat etti.
Beklentilerin ötesinde veri sağladı
Bu kadar uzun yola rağmen üzerine takılan takip cihazından halen veri akışı sağlanabilen Tuba, uzmanlar için beklentilerin ötesinde veri sağladı ve en uzun süreyle izlenen kaplumbağa oldu.
Dalyan İztuzu plajından kumsala bırakıldıktan sonra iki ayını Marmaris açıklarında geçiren daha sonra bir ay gibi bir sürede Yunanistan’a ulaşan Tuba, Malta, İtalya, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Karadağ ve Hırvatistan kıyılarına uğradı.
Caretta caretta Tuba, yeni verilere göre İtalya’nın güneyindeki Lecce şehri denizi açıklarında bulunuyor.
Uydu takip cihazıyla takip edilen deniz kaplumbağalarının hareketleri, DEKAMER’in internet sitesinden izlenebiliyor.

Fotoğraf: Saaed Rashid/ Greenpeace

102 Deniz Kaplumbağasının Hepsinin
Bağırsağında Mikroplastik Bulundu

İstanbul – BİA Haber Merkezi – 06 Aralık 2018, Perşembe

Atlantik okyanusları ve Akdeniz’de Greenpeace tarafından incelenen 102 deniz kaplumbağasının hepsinin bağırsağında mikroplastik parçalar bulundu.

Greenpeace Araştırma Laboratuvarları’nın, farklı üniversitelerden bilim insanları ile birlikte deniz canlılarının tek kullanımlık plastiklerden etkilenme oranını inceledi. Çalışma kapsamında Pasifik ve Atlantik Okyanusları ile Akdeniz’de incelenen 102 deniz kaplumbağasının hepsinin bağırsağında aralarında mikroplastiklerin de bulunduğu sentetik parçalara rastlandı.
Araştırmada sahile vurmuş ya da balık ağlarına takılmış 102 deniz kamplumbağasının bağırsakları incelendi ve hepsinin bağırsağında aralarında mikroplastiklerin de bulunduğu 5 milimetreden küçük sentetik parçalar tespit edildi.
Giysi, tekerlek, pet şişe, misina
2 okyanus ile 1 denizde yaşayan deniz kaplumbağalarının incelendiği çalışmada, bağırsağında sentetik parçacık bulunan kaplumbağalara en fazla Akdeniz’de rastlandı. Araştırmaya göre, Akdeniz’de 56, Atlantik Okyanusu’nda 30, Pasifik Okyanusu’nda 16 deniz kaplumbağasının bağırsaklarında sentetik parça bulundu. Bu sentetik parçaların giysi, tekerlek, sigara filtresi veya halat, misina gibi balıkçılık malzemeleri kaynaklı olabileceği düşünülüyor.
“Tek kullanımlık plastikler nedeniyle acı çekiyorlar”
Greenpeace Uluslararası Plastik Proje Lideri Graham Forbes araştırmayla ilgili şöyle konuştu:
“Dünya çapında plastik üretimini azaltmamız için bir kanıt daha ortaya çıktı. Bir yanda midesi plastik dolu kıyıya vuran balinalar, bir yanda üç farklı denizde bağırsağı mikroplastikle dolu deniz kaplumbağaları…
“Deniz canlıları, büyük şirketlerin tek kullanımlık plastik bağımlılığı ve bu sorunu çözmek için yeteri kadar çaba sarf etmemeleri nedeniyle acı çekiyor.
Fotoğraf: Hung-Hsuan Chao/ Greenpeace
Her yıl 12 milyon ton plastik denizlere karışıyor
“Şirketlerin 2050 yılında dörde katlanması öngörülen kullan-at plastik üretimine karşı harekete geçmesi için daha ne kadar bilimsel araştırma yapılması gerekiyor? Bu küresel kriz hepimizin geleceği için kaynağında çözülmeli.”
Her sene yaklaşık 12 milyon ton plastik denizlere karışıyor. Bu, dakikada bir kamyon dolusu plastik demek.
Mikroplastik nedir?
5 mm’den küçük uzunluğa/çapa sahip plastik parçalardır. Şunlardan biri olabilir:
Birincil mikroplastikler: Bu boyutta üretilen parçalar; örneğin yüz yıkama jellerinde veya diş macunlarında bulunan plastik tanecikler.
İkincil mikroplasikler: Şişeler veya ambalajlar gibi daha büyük plastik parçaların güneş ışığı, rüzgar ve dalgaya maruz kalması sonucu küçük parçalara ayrılmış hali.
This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, DOĞAL YAŞAM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *