PERDE ARKASI * SAKLANAN GERÇEK ORTAYA ÇIKTI * ATATÜRK HAVALİMANI İÇİN VERİLEN TAAHHÜT * Atatürk Havalimanı için kapatma garantisi verilmiş

Atatürk Havalimanı’nı bitiren 25 yıllık taahhüt
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ihalesi olan yeni İstanbul Havalimanı, 26 milyar 139 milyon Euro karşılığında, Cengiz, Kolin, Kalyon, Limak ve Mapa tarafından oluşturulan ortaklığa verildi. 3 Mayıs 2013 tarihinde yapılan bu ihaleden yaklaşık 2 ay önce Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile ihaleyi kazanan firmalar arasında yapılan yazışmada, Atatürk Havalimanı’nın tarifeli seferlere kapatılacağı açık ve net olarak kayıtlara geçirilmiş.
Dönemin DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve yardımcısı Mehmet Ateş’in imzasının yer aldığı belgede “İstanbul Yeni Havalimanı Projesi İhalesi (Zeyilname)” konu başlığıyla, idareye yöneltilen bir takım sorulara cevap veriliyor. İdare, 8 numaralı soruya verdiği cevapta aynen şu ifadeleri kullanıyor:
TARİFELİ SEFER YOK
“25 yıllık işletme süresi boyunca İstanbul’a yeni bir havalimanı planlanamayacağı gibi, Atatürk Havalimanı’ndan tarifeli seferler yapılmayacak.”
Cevapta, özel uçakların bulunduğu Genel Havacılık Terminali’nin faaliyetine devam edeceği de kayıtlara geçiriliyor. Bunun yanında bakım onarım hangarları ve kargo faaliyetlerine de ilgili firmaların talep etmesi halinde devam edeceği belirtiliyor.
İstanbul Havalimanı’nın ihalesinin bedeli 26 milyar 139 milyon Euro.
Müteahhitler sordu, DHMİ cevap verdi
Soru: İstanbul Yeni Havalimanı’nın işletme dönemi boyunca İstanbul Anadolu Yakası’nda ve/veya Trakya Bölgesi’nde planlanan yeni havalimanı inşası ve/veya mevcut havalimanlarına ait kapasite artırımları konularında bilgi verilmesini rica ederiz.
Cevap: İstanbul Yeni Havalimanı’nın işletme dönemi boyunca İstanbul Anadolu Yakası’nda ve/veya Trakya bölgesinde planlanan yeni havalimanı projesi bulunmamakla birlikte, ihtiyaç bulunması halinde yeni havalimanı inşası ya da mevcut havalimanlarına ait kapasite artırımı yapılabilecektir. Ancak 25 yıllık işletme süresi boyunca İstanbul’a yeni bir havalimanı planlanamayacağı gibi, Atatürk Havalimanı’ndan tarifeli seferler yapılmayacak, onun dışında özel uçakların bulunduğu Genel Havacılık Terminali faaliyetine devam edecektir. Ayrıca, bakım onarım hangarları ve kargo faaliyetlerine de İlgili Firmalarının talep etmesi halinde devam edilecektir.
İGA’da iki ortak kaldı, BAE ve Katar beklemede
İhalenin ardından 10 Temmuz 2013’te Cengiz, Kolin, Kalyon, Limak ve Mapa’nın eşit paylarla ortak olduğu İstanbul Grand Airport Havalimanı İşletmeleri (İGA) kuruldu. 2019’da Kolin hissesini Kalyon ve Cengiz’e devretti. Mart 2022’de Limak ve Mapa’nın da hisselerini devretmelerinin ardından Kalyon yüzde 55’lik pay ile İGA’nın büyük hissedarı, Cengiz İnşaat da ikinci ortak oldu. İGA’nın yabancılara satışına kesin gözüyle bakıyor. Atatürk Havalimanı’nda pistlerinin de sürecin hızlandırılması için alelacele yapıldığı değerlendiriliyor. Cemal Kalyoncu Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’dan şirketlerin İGA’ya ilgi gösterdiğini açıkladı.
Yolcu ve finans garantisi
Yeni havalimanı Avrupa yakasının kuzeyinde yer alan Yeniköy, Akpınar ve Tayakadın köyleri arasında inşa edildi. DHMİ, bu proje için hem finansman hem de yolcu gelir garantisi verdi. İhale şartnamesine göre, yolcu gelir garantisi 12 yıl için toplamda 6.3 milyar Euro’ya ulaşıyor.

Atatürk Havalimanı için kapatma garantisi verilmiş

Sözcü – YUSUF DEMİR – 21 Mayıs 2022
Pistlerin kırılmak istendiği havalimanının kaderi 5 yıl önce çizilmiş. Keskin
“Avrupa yakasında başka havalimanı olmaması şartı bulunuyor” demiş…
İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nın yolcu trafiğine kapatılması ve iki pistinin kırılarak millet bahçesine dönüştürülmesine yönelik proje tartışılmaya devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz pazartesi günü “Yeni havalimanını hızlıca satabilmek için, Atatürk Havalimanı’nın varlığı olası yatırımcıya risk teşkil edeceğinden, bu milli servet hızlıca yok edilmeye mi girişildi?” diye sormuştu.
BAKANLIK: PİSTLER AYNI EKSENDE…
Bir gün sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Atatürk Havalimanı’nın kuzey güney pistleri İstanbul Havalimanı’nın kuzey güney pistleri ile aynı eksende bulunduğundan, havacılık kuralları gereği kullanılamaması sonucu iniş pisti hüviyetini kaybetmiş olup beton bir alana dönüşmüştür.” ifadelerini yer vermişti.
Bu açıklamanın ardından yolcu garantisinin verildiği İstanbul Havalimanı ile ilgili tartışmalar alevlendi. Atatürk Havalimanı’nın neden vatandaşların kullanımına kapatıldığı sorusunun yanıtını kamuoyu merak ederken, İstanbul Havalimanı’nın yapıp işleten İGA şirketinin eski üst düzey yöneticisi olan ve halihazırda Devlet Hava Meydanları İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan Hüseyin Keskin’in 31 Mart 2017 günü bir televizyon programındaki sözleri her şeyi net olarak ortaya koydu.
‘HAVACILIK OLMAYACAK’
Bloomberg HT’de ‘Atatürk Havalimanı neden kapatılıyor’ sorusuna İGA eski CEO’su Hüseyin Keskin şu cevabı verdi:  “İhale şartnamesine göre, bizim kira sürecimizin başlaması için, İstanbul’da Avrupa yakasında başka bir havalimanının faaliyette olmaması gerekir. Belki belirli zorunluluklar dahilinde, mesela genel havacılık, özel jetlerle yapılacak uçuşlar bir müddet devam edebilir. Ama havacılık olmayacak.”

https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ataturk-havalimanini-bitiren-25-yillik-taahhut-7175554/
https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ataturk-havalimani-icin-kapatma-garantisi-verilmis-7147608
This entry was posted in ÖZELLEŞTİRMELER, PERDE ARKASI, YANDAŞ - ÇIKARCI - YAĞCILAR, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *