
CUMHURİYET – Mehmet Ali Güller – 13/03/2025
Federal Suriye ön anlaşması
Anlaşmanın mimarı ABD
HTŞ lideri Ahmet Şara ile SDG lideri Mazlum Abdi’nin imzaladığı 8 maddelik anlaşma, Suriye’yi federalizme götürecek sürecin ön anlaşmasıdır, ABD’nin mimarlığıyla projelendirilmiştir ve PYD’yi Suriye devletine ortak yapmaktadır.
Şara ile Abdi’yi masaya oturtan kuvvet ABD’dir. Abdi, ABD Merkez Kuvvetleri (CENTCOM) Komutanı Michael Kurilla ile görüştükten sonra ABD helikopteriyle Şam’a götürüldü ve Suriye’nin geçiş dönemi Cumhurbaşkanı Şara’yla imza masasına oturtuldu. Nitekim önce SDG Sözcüsü Ferhad Şami “ABD bu anlaşmanın ana taraflarından biri” dedi, ardından SDG Komutanı Mazlum Abdi ”ABD’nin aktif arabulucu” olduğunu doğruladı.
Sonuç: ABD ve İsrail’in “Suriye’yi parçalamak üzere federalleştirmesi” projesi, tıpkı Irak’ta olduğu gibi, yine Türkiye’nin “kullanışlı desteğiyle” hayata geçiriliyor:
Ankara, önce Esad’ı devirme hedefiyle federal Suriye’ye gidecek kapıyı açtı, sonra terörle mücadele üzerinden ABD’nin “nüfuz bölgesini” kabule zorlandı, şimdi de Öcalan’la “silah bırakma” müzakeresi üzerinden PKK/PYD’nin Suriye ordusuna ve devletine ortak yapılmasını onaylıyor. PYD yöneticisi Salih Müslim “anlaşma Öcalan’ın mektubuyla uyumlu” derken, Erdoğan da anlaşmayı “doğru yönde atılmış bir adım” olarak yorumladı.

CUMHURİYET – Zülal Kalkandelen – 16.03.2025
Alevileri katledenlerden barış beklemek!
İnsanlık daha önce emperyalizm destekli siyasal İslamcılar ve cihatçılar eliyle barış sağlandığına ya da demokratik bir ülke kurulduğuna hiç tanık olmadı!
Suriye’de Colani ya da kravatlı adıyla Ahmed eş Şara tarafından imzalanan anayasa bildirgesi açıklandı. Buna göre Suriye şeriatla yönetilecek, İslam hukuku yani şeriat yasa koymanın birincil kaynağı olacak, devlet başkanının dini İslam olacak.
ABD ve İsrail operasyonuyla parçalanan Suriye’de iktidarı cihatçı teröristlerin ele geçirmesinden sonra şeriatın anayasaya girmesi şaşırtıcı olmadı ne yazık ki ama bölgeye demokrasi geldiğini ve yakında da barış sağlanacağını sananlara gerçekleri hatırlatmak gerek:
Suriye’de Heyet Tahrir Şam’a bağlı cihatçı bir terörist, omzunda asılı bir tüfekle bağırıyor: “Bismillahirrahmanirrahim. Muhammedün resulullah!” Ardından sol tarafında yığılmış, az önce katlettiği kanlar içindeki Alevi bir aileyi göstererek haykırmaya başlıyor. Arapça bilenler ne dediğini çevirmiş:
“Mücahidimize saldıran herkesin sonu budur. Size barış sözü verdik, domuz ve maymunun çocukları!” Terörist, Alevi bir ailenin evine girip tüm üyelerini öldürmüş ve cesetlerin önünde hakaretler yağdırarak video çekmiş.

Işıl Özgentürk – 16.03.2025
Cihatçılar Alevileri ve muhalifleri öldürürken..
Ben resmen korkuyorum çünkü dünya artık emperyalist devletlerin fütursuzca savaş oyunları oynadıkları bir topa dönüştü. Bu oyunların yöneticileri dijital medyayı kendi amaçları için öylesine ustalıkla kullanıyorlar ki “Tüm Aleviler ve İslam ideolojisini benimsemeyenler öldürülmelidirler!” diye gerçek niyetini hiç gizlemeyen El Kaide’den türetilmiş HTŞ örgütünün berber koltuğundan yeni kalkmış komutanı Colani’yi Suriye’nin başına geçirdiler.
Çoluk çocuk, yaşlı genç, kadın erkek öldürdükleri Alevilerin, muhaliflerin fotoğraflarını da videolarını da “Biz böyle yaparız!” diye haykırarak tüm dünyaya gösterdiler. Marifetlerini göstermemek olmazdı. Çünkü tek işleri insan öldürmek!