KAVRAM MUTFAĞI * ETİMOLOJİ – ANKLAV, EKSLAV NEDİR

KAVRAM MUTFAĞI * ETİMOLOJİ
ANKLAV, EKSLAV NEDİR


Anklav ve eksklav terimleri, siyasi coğrafyada
ülkelerin toprak düzenlemelerini tanımlayan kavramlardır.


Anklav: Bir devletin toprak parçasının başka bir devletin topraklarıyla çevrelenmesi durumudur. Başka bir ülkenin sınırları içinde yer alan yabancı toprak parçasıdır. Örneğin, Lesotho, Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından çevrelenmiş bir anklavdır. Vatikan da İtalya içerisinde yer alan bir anklav örneğidir.

Eksklav: Bir devletin topraklarının bir bölümünün, başka bir devletin toprakları nedeniyle ana ülkesinden ayrı kalması durumudur. Siyasi olarak bağlı olduğu ülkeye coğrafi açıdan bağlı olmayan toprak parçasıdır. Örneğin, Nahçıvan, Azerbaycan’a ait bir eksklavdır. Alaska, ABD’ye ait bir eksklavdır çünkü ABD ile arasında Kanada bulunmaktadır. Rusya’nın Kaliningrad bölgesi de bir eksklava örnektir, zira Litvanya ve Polonya tarafından çevrelenmiştir.

Aynı toprak parçası, çevreleyen ülke açısından anklav, siyasi olarak bağlı olduğu ülke açısından ise eksklav olarak tanımlanır.

Anklav statüler yalnız coğrafi açıdan mı olur?

Anklav statüleri sadece coğrafi değil, aynı zamanda siyasi ve etnik açılardan da değerlendirilebilir.

Coğrafi Anklavlar: Bir ülkenin topraklarının başka bir ülke tarafından çevrelenmiş olmasıdır. Lesotho, Güney Afrika tarafından çevrelenen bir anklavdır.

Siyasi Anklavlar: Ülke içinde ülke olan, farklı devlet toprağıyla kuşatılmış siyasi yapılardır. Örneğin, Vatikan İtalya sınırları içinde yer alan bir anklavdır.

Etnik Anklavlar: Farklı bir kültürün yaşandığı ve diğer kültürlerle sınırlandırılmış bölgelerdir. Gettolar, küçük İtalyan bölgeleri ve Çin mahalleleri etnik anklavlardır.

Sistem teorisi açısından

Sistem teorisi açısından bakıldığında, bir kural kümesi olarak tanımlanan her sistem, kendine ait anklavlar veya eksklavlar içerebilir. Bu durum, sistemin içindeki bazı unsurların, sistemin genel kurallarından farklı veya bağımsız hareket etmesi şeklinde ortaya çıkabilir. Hukuk alanı bu duruma örnek teşkil edebilir.


https://kavrammutfagi.com/kavram/anklav–eksklav

This entry was posted in EDEBİYAT - ANI - ÖYKÜ - ŞİİR, KÜLTÜR - EĞİTİM - ÇAĞDAŞLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *