Toplumsal hayatımız korku filmi gibi!

Toplumsal hayatımız korku filmi gibi!

SÖZCÜ – Rahmi Turan – 04 Aralık 2024

Düşünüyorum da, milletçe hayatımızın heyecan, endişe ve acı dolu bir roman ya da bir korku filmi gibi olduğunu görüyorum. Binbir sorunumuz var. Yıkıcı sorunlar sarmalı içindeyiz, fakat… Çözümlenmesi gereken ilk sorun, toplumda giderek derinleşen yoksulluk! Enflasyon, hayat pahalılığı ve zamlardan kurtulmadıkça gün yüzü görmeyeceğimiz kesin!
Siyasilerin “Türkiye Yüzyılı”, “Emekliler Yılı”, “Ekonomimiz büyüdü, büyüyor” gibi propagandaya yönelik sözleri bir anlam ifade etmiyor.

Yoksulluk yalnız Türkiye’nin sorunu değil…
Bugün, dünya genelinde aşırı yoksulluğun ve gelir eşitsizliğinin giderek derinleştiği görülüyor. Dünyada nüfusun yüzde 8.5’ini oluşturan 892 milyon insan, aşırı yoksulluk içinde yaşarken Türkiye’de de 50 milyon insanımız bundan nasibini alıyor!
TÜRK-İŞ’in 2024 Eylül verilerine göre ülkemizde dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcamaları için yapması gereken aylık asgari tutar 19 bin 830 lira. Diğer temel ihtiyaçlar (eğitim, sağlık, ulaşım, kira, vs.) için gereken toplam gelir tutarı ayda 64 bin 595 lirayı buluyor. Asgari ücrettin 17 bin 2 lira olduğu Türkiye’de kaç aile ayda 64 bin 595 lira kazanıyor?
Ülke nüfusumuzun yüzde 60’ından fazlası yoksul maalesef!

Toplumun, çözümlenmesi gereken ilk sorunun derin yoksulluk olduğunu düşünüyorum. Enflasyon, zamlar, dolaylı ve dolaysız vergiler âdil bir şekilde dengelenmeli, devlet harcamalarında tasarrufa gitmeli…
Oysa siyasiler ne yapıyor? “İtibardan tasarruf olmaz” diye, savurganlığa devam ediyor. Bu toplumun, alnının teriyle elde ettiği gelirlerinden ödediği vergiler iktidarın harcamalarına yetmiyor, bütçe sürekli açık veriyor, iç ve dış borçlarımız hızla büyüyor.
Artan yoksulluk, varlıklı, zengin kesimin de keyfini kaçırdığı toplumsal huzursuzluklara yol açıyor. İçinde bulunduğumuz yönetim anlayışıyla Türkiye’nin düzlüğe çıkması mümkün görünmüyor!
Çare, aklın yolundan şaşmamak ama siyasette herkes kendini çok akıllı görüp “Benim yolum doğru” dediği için sağlıklı çıkış yolunu bulmakta zorlanıyoruz!
This entry was posted in DURUM VAZİYETİ, HAYATIN İÇİNDEN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *