TARİHİN İÇİNDEN * Agnodice’nin Hikayesi

Agnodice’nin Hikayesi


Agnodice’nin orijinal hikayesi esas olarak Gaius Julius Hyginus’Fabulae’dan alınmıştır , Agnodice’yi tartışan bilinen tek birincil kaynaktır.

Agnodice isminin “adalet önünde iffetli” anlamına gelen Hagnodice olduğunu düşünülüyor (King 1986, 54). Agnodice’nin öyküsü ve yorumlarını çevreleyen en ilginç tartışmalardan biri antik dünyadaki ebelik ve ebeliğin ne olduğu etrafında döner. Hikayesi şu şekildedir:


Agnodice’nin efsanevi yaşamından önceki dönemde, Atina yasaları kölelerin veya kadınların tıp uygulaması yapmasına izin vermiyordu. Sadece vatandaş erkekler böyle bir mesleği üstlenebilirdi. Bu yasanın o dönemde kadınlar için sonuçları genellikle ölümcül oluyordu çünkü iffetleri onları erkek bir hekime gitmekten alıkoyuyordu (Hyginus 2019).
Agnodice’nin tıp sanatını öğrenmeye başlamasının tam olarak bu sebepten olup olmadığı kaynak materyalde iyi tanımlanmasa da, Agnodice’in açıkça doğum alanında bir kariyer yapma arzusu ve yeteneği vardı. Ancak, Agnodice’in resmen tıp yapmasını engelleyen bir engel vardı: Kadın olması. Bunu aşmak için Agnodice saçlarını kestirdi ve erkek kıyafetleri giyerek Herophilus adında bir hekime giderek onu stajyer olarak alıp alamayacağını sordu. Herophilus, Agnodice’i kabul etti ve Agnodice onunla bir erkek kılığında eğitim aldı.
Eğitimini tamamladıktan sonra ilk hastasıyla, doğum sancıları çeken bir kadınla tanıştı. Agnodice doğumda yardımcı olmayı teklif ettiğinde, kadın reddetti çünkü Agnodice ona bir erkek gibi göründü. Agnodice daha sonra giysilerini çıkararak kadın olduğunu ortaya koydu ve ardından onu tedavi etmesine izin verildi.
Agnodice kadınlarla bu şekilde ilgilenmeye başladı ve bu da daha fazla kadının erkek doktorların tedavisini reddetmesine neden oldu. Giderek daha fazla kadın hastanın kendileri yerine Agnodice tarafından tedavi edilmeyi seçtiğini fark eden bu erkek doktorlar, “onun [Agnodice’in] kadınları baştan çıkaran ve bozan biri olduğunu ve kadınların hasta gibi davrandığını (Hyginus 2019)” söylediler.
Agnodice’yi suçlayanlar, sözde eylemleri nedeniyle yargılanması için onu Atina’daki Areopagus’a götürdüler. Agnodice savunma olarak, doğum yapan kadına yaptığı gibi, mahkemeye bir kadın olduğunu ve bu nedenle tedavi ettiği kadınları baştan çıkarmadığını göstermek için giysilerini çıkardı
. Ancak masumiyetini kanıtlama girişimi, bir kadın olarak tıp uygulayarak Atina yasalarını ihlal ettiği gerçeğiyle gölgelendi ve bu da mahkemeden daha fazla kınamaya yol açtı. Buna karşılık, Areopagites’in eşleri “Siz koca değil, düşmansınız, çünkü bizim için güvenliği keşfeden kadını kınıyorsunuz” diyerek protesto ettiler;
Agnodice’yi savunmaları, özgür doğmuş Atinalı kadınların tıp eğitimi almasına ve uygulamasına izin veren bir yasa çıkardıklarında Atina toplumunu yöneten yasalarda önemli bir nokta olacaktı (Hyginus 2019). Atina, buna yasa kapsamında izin veren ilk Yunan şehri olacaktı (Ramet 1996, 93).
This entry was posted in EDEBİYAT - ANI - ÖYKÜ - ŞİİR, Saglik. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *