2024 Nobel Ekonomi Ödülünün Sahibi Daron Acemoğlu Kimdir?

2024 Nobel Ekonomi Ödülünün
Sahibi Daron Acemoğlu Kimdir?

Prof.Dr. Sadık Rıdvan Karluk – 15.10.2024

2024 Nobel Ekonomi Ödülü, ulusların refah toplumlarına dönüşmesi üzerine çalışmaları olan Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verilmiştir. Üç ekonomist, ulusların zenginleşmesi konusunda, coğrafi ve ekonomik açıdan farklı özelliklere sahip ülkeleri karşılaştırarak kurumların yapısının bu süreçte belirleyici faktör olduğuna ilişkin sonuçlara ulaşmışlardır. 2023 Nobel Ekonomi Ödülü’nü geçen yıl, kadınların iş gücündeki yerine ilişkin çalışmalarından dolayı Harvard Üniversitesi’nde görevli Amerikalı profesör Claudia Goldin kazanmıştı.
İsveçli Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine ölümünden sonra 9 Haziran 1900’de kurulan Nobel Vakfı’nın insanlığa hizmette bulunanlara verdiği ödüller, dünyada en saygın ödüller olarak kabul edilmektedir. Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından “fizik”, “kimya”, “edebiyat”, “barış” ve “tıp” olmak üzere 5 dalda en başarılı kabul edilen kişiler ve kuruluşlara verilmektedir. Nobel Ekonomi Ödülü, 1968’de İsveç Merkez Bankası’nın Alfred Nobel’in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaştırmasıyla, ilk kez 1969’da verilmiştir.
Nobel Ödülleri, her yıl Alfred Nobel’in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık’ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim edilmektedir. Ödüllerin 1901’deki başlangıcından bu yana verilmediği birkaç yıldır. Toplamda 49 defa yapılan ödül iptallerinin çoğu, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında gerçekleşmiştir.
Orhan Pamuk, 2006 yılında Nobel Edebiyat ödülünü kazanan ilk Türk olmuştur. Nobel Jürisi, Pamuk’un “kendi kentinin melankolik ruhunu araştırarak, kültürlerin çatışmaları ve iç içe geçmesine dair yeni semboller bulduğunu” açıklamıştır. Bir diğer Türk Prof. Dr. Aziz Sancar, 2015 yılında hücrelerin DNA onarım mekanizmasını açıklayan çalışmaları sebebiyle Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır.
Ekonomi Ödülü Komitesi’nin Başkanı Jakob Svensson şu açıklamayı yapmıştır: “Ülkeler arasındaki gelir uçurumunu kapatmak günümüzün en büyük zorluklarından biri. Simon Johnson, James A. Robinson ve Daron Acemoğlu, çığır açıcı araştırmaları sayesinde ülkelerin neden başarılı olup neden olamadıkları konusunu daha iyi anlıyoruz.”
Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada, “Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlar ve nüfusunu kötüye kullanan kurumlar büyüme veya daha iyiye doğru değişim yaratmaz. Ödül sahiplerinin araştırması bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor” denilmiştir. Üç isim, “Kurumlar nasıl oluştu ve refahı nasıl etkiledi” konusundaki çalışmalarından dolayı ödül almıştır: “Nobel Prize in economics awarded to trio for explaining why some nations are rich and others poor.
Acemoğlu, 1993 yılından bu yana Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) görev yapmış, 2000 yılında profesör olmuştur. Acemoğlu’nun, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomisi, ekonomi teorisi, beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmaları vardır.
Acemoğlu, akademik dünyada değil, aynı zamanda geniş kitleler üzerinde de etki oluşturan bir isimdir. 2005 yılında John Bates Clark Madalyası ile onurlandırılan Acemoğlu, 2007’de John von Neumann Ödülü ve 2012’de Erwin Plein Nemmers Ekonomi Ödülü’nün de sahibidir.
Acemoğlu, 1967 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlkokul eğitimini İstanbul Kadıköy’deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu’nda tamamlamış, 1986’da Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra yüksek öğrenim için York Üniversitesi’nde (İngiltere) görev yapmıştır. London School of Economics’te öğretim görevlisi olarak çalışmış, 2000 yılında profesör olmuştur. 1993 yılından bu yana Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bünyesinde akademik kariyerine devam etmektedir.
Akademinin Ekonomi Ödülü Komitesi’nin Başkanı Jakob Svensson, “Ülkeler arasındaki gelir uçurumunu kapatmak günümüzün en büyük zorluklarından biri. Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’un çığır açıcı araştırmaları sayesinde ülkelerin neden başarılı olup olamadıklarını daha iyi anlıyoruz” demiştir. Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklama önemlidir: “Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlar ve nüfusunu kötüye kullanan kurumlar büyüme veya daha iyiye doğru değişim yaratmaz. Ödül sahiplerinin araştırması bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor.”
Acemoğlu, 11 milyon İsveç kronu (1 milyon dolar) tutarındaki ödülü, Simon Johnson ve James Robinson ile paylaşacaktır. Nobel Komitesi üçlüyü, “Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumların ve nüfusu sömüren kurumların neden büyüme veya daha iyiye doğru değişim yaratmadığını” açıkladıkları için ödüle uygun görmüştür.
Günümüze kadar 82 ülkeden çok sayıda kişi ve kurum Nobel ödülü kazanmıştır. Türkiye 3 Nobel ödülüyle Nobel liginde 31’nci sırayı; Beyaz Rusya, Hırvatistan, Litvanya, Meksika ve Yeni Zelanda ile paylaşmıştır. Dağılmadan önce eski Yugoslavya vatandaşları da 3 Nobel ödülünün sahibi olmuştur.

Nobel ödülü alan 82 ülke aşağıdadır.

ABD: 420, Birleşik Krallık: 141, Almanya: 115, Fransa: 76, İsveç: 34, Japonya: 31, Rusya/Sovyetler Birliği: 30, Kanada: 28, İsviçre: 25, Avusturya: 25, Hollanda: 22, İtalya: 21, Polonya: 19, Macaristan: 18, Avustralya: 14, Danimarka: 14, Norveç: 14, İsrail: 13, Belçika: 11, İrlanda: 11, Güney Afrika: 11, Hindistan: 10, Çin: 8, İspanya: 8, Çek Cumhuriyeti: 6, Arjantin: 5, Finlandiya: 5, Mısır: 4, Romanya: 4, Ukrayna: 4, Türkiye: 3 (31’nci sırada), Beyaz Rusya: 3, Hırvatistan: 3, Litvanya: 3, Meksika: 3, Yeni Zelanda: 3, Yugoslavya (eski): 3, Bosna-Hersek: 2, Şili: 2, Kolombiya: 2, Güney Kıbrıs: 2, Doğu Timor: 2, Yunanistan: 2, Guatemala: 2, Liberya: 2, Lüksemburg: 2, Portekiz: 2, Saint Lucia: 2, Tunus: 2, İran: 2, Pakistan: 2, Cezayir: 2, Güney Kore: 2, Bangladeş: 1, Brezilya: 1, Bulgaristan: 1, Kosta Rika: 1, Kongo Demokratik Cumhuriyeti: 1, Etiyopya: 1, Faroe Adaları: 1, Gana: 1, Hong Kong: 1, İzlanda: 1, Irak: 1, Kenya: 1, Ermenistan: 1, Letonya: 1 Lübnan: 1, Kuzey Makedonya: 1, Fas: 1, Myanmar: 1, Nijerya: , Filistin: 1, Peru: 1, Filipinler: 1, Slovenya: 1, Tanzanya: 1, Tibet: 1, Trinidad ve Tobago: 1, Venezuela: 1, Vietnam: 1. Yemen: 1.

SBF’den hocam olan Prof. Dr. Tuncer Bulutay yaşamının son yıllarındaki konuşmalarında sözü Daron Acemoğlu’na getirir, “Arkadaşlar, Acemoğlu, gelecekte Nobel ekonomi ödülünü alacak ilk Türk olacak.” derdi. Acemoğlu’nu kutlarken, Tuncer Hoca’yı da bu kapsamda anmak istedim.
This entry was posted in EĞİTİM, Ekonomi, KÜLTÜR - EĞİTİM - ÇAĞDAŞLIK, TARİHE - AYDINLANMAYA - CUMHURİYETE NOT DÜŞENLER. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *