FEYM Grubu ve AYAcademy
Bilgilendirme Bülteni
(21 Ağustos 2024)
1. Ermeni Meselesi / Ermeni Haberlerindeki İddialar / Azerbaycan ile İlgili Gelişmeler:
a. Erivan Diyaloğu 9-11 Eylül’de yapılacak. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın girişimiyle 9-11 Eylül’de yapılacak Erivan Diyaloğu uluslararası konferansı öncesinde yayınladığı mesajda Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan şunları söyledi: “Dünya gözlerimizin önünde hızla değişiyor. Küresel ilişkilerin değişen manzarası, uluslararası hukukun aşınması ve çok taraflılığın krizi ciddi zorluklar sunuyor. Demokrasi baskı altında. Barış ve güvenlik konusunda işbirliğinin azalması küresel düzenin özünü yıpratma tehdidinde bulunuyor. Karma tehditler ve iklim değişikliği dünyanın daha fazla yerinde günlük geçim kaynaklarını etkilemeye devam ediyor. Diyalog ve açık görüşmeler hem ön koşullar hem de boşluğu doldurmanın benzersiz bir yoludur. Ermenistan’ın başkentinde ilk kez toplanan Erivan Diyaloğu, sürdürülebilir çözümler ararken eleştirel sorular sormak, farklı görüşleri ve birleşen içgörüleri dile getirmek için hayati bir platform sağlayacak. Bunu aklımızda tutarak, 80’den fazla ülke ve kuruluştan diplomasi, siyaset, iş dünyası, akademi ve kültürden hem liderleri hem de uzmanları davet ettik. Zamanımızın acil sorunlarını ele almayı amaçlayan tüm katkıları bekliyoruz, Yarını Bugün Şekillendiriyoruz.”
https://www.panorama.am/en/news/2024/08/17/Yerevan-Dialogue/3041595
b. Ermenistan, Rusya’yı Güney Kafkasya’daki barış çabalarını sabote etmekten kaçınmaya çağırdı ve Barış Kavşağı projesinin kapsamında bölgesel ulaşım hatlarının açılması gerekliliğine bağlılığını yeniden vurguladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ani Badalyan yaptığı açıklamada, “Ermenistan Hükümeti barış gündemine olan bağlılığını defalarca ve yeniden teyit etti ve yinelemeye devam ediyor ve bunu başarılı bir şekilde uygulamak için üzerine düşeni yapacak” dedi. Söz konusu yorum, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Bakü’de “Ermenistan, Syunik bölgesi üzerinden ulaşımın engellenmesinin kaldırılması anlaşmasını sabote ediyor” demesinin ardından geldi. Badalyan Lavrov’un açıklamasına yanıt olarak, “Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın çeşitli yetkililerinin Ermenistan ile ilgili yanlış, açıkça taraflı, genellikle saygısız yorumları ne yazık ki yeni değil ve fark ettiyseniz, bunlara tepki vermeyeli uzun zaman oldu” dedi.
c. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı görüşmelerin sonuçlarını Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a bildireceğini söyledi.
ç. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın (MFA) Birinci BDT Dairesi Müdürü Mikael Agasandyan gazetecilerle düzenlediği bir röportajda “Ermenistan’ın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün (CSTO) çalışmalarına katılımına ilişkin, Erivan’da şu anda böyle bir işbirliğini reddetme eğilimi hakim. Erivan’ın bu pozisyonu, bize göre, Ermenistan halkının çıkarlarıyla çelişiyor, ulusal güvenliğini önemli ölçüde zayıflatıyor.” dedi.
https://news.am/eng/news/838739.html
2. Yunan Sorunları / Yunan Haberlerindeki İddialar “” işareti içinde gösterilmiştir / Kıbrıs ile İlgili Gelişmeler:
a. Eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Gökçeada’da Fener Rum Patriği Bartholomeos’la görüştü. ABD İstanbul Başkonsolosu ve Yunanistan’ın Türkiye Büyükelçisinin de katıldığı belirtilen ve 4 gün süren bu görüşmeye iç kamuoyunda tepkiler devam ediyor. “Rumca adı “İmroz” olan Gökçeada, aynı zamanda Patrik Bartholomeos’un doğum yeri. Yunanistan devleti, Ege Denizi’ndeki temelsiz ve hukuksuz hak iddiaları doğrultusunda Gökçeada’yı da alma hayali kuruyor. Daha önce paraşütle asker indirme girişiminde de bulunan Yunanistan, Gökçeada çevresinde bazı kışkırtıcı girişimlerini de sürdürüyor. Yunanistan’ın Gökçeada’ya yönelik hedefleri ve hayalleri sürerken Davutoğlu-Bartholomeos görüşmesinin, aynı zamanda ABD’li ve Yunan diplomatların da adada bulunduğu tarihlerde, Gökçeada’da yapılması dikkat çekiyor.”
https://x.com/trhaber_com/status/1825264154363470315
https://www.youtube.com/watch?v=EYbOi_FNwEI&t=2s
https://www.odatv.com/guncel/aydinlik-davutoglunu-hedef-aldi-yunanistani-kim-temsil-etti-120059509
b. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkesindeki turizm sektörünü hedef alan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) tepki gösterdi. Tatar, “Rum Liderliği, ekonomimizi çökertmeye yönelik abluka siyasetinin odağına bu kez turizm sektörümüzü koymuştur. Buna göre, ülkemizde tatil yapmak isteyen, AB vatandaşları da dahil olmak üzere, önceden rezervasyon yapmış olan kişilerin geçişini tamamen yasa dışı bir şekilde engellemeye yönelik adımlar atmaktadır. Rum yönetimi, bu siyasetini İlgili tur operatörlerine şantaj yaparak yürütmektedir.” dedi.
c. Yunan Haberleri “Aniden her şey değişiyor. Putin Erdoğan’ı uyardı: Batı silahlarının Ukrayna’ya transferinde artık hile yok. Aksi halde Türkiye Rus balistik füzelerinin hedefi haline gelir. Rus basınında çıkan haberlere göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya Batılı silah tedarikinin kabul edilemez olduğunu ve Türkiye’yi bu tür ‘yıkıcı politikalara’ katılmayı reddetmeye çağırdı. Moskova’nın bu konudaki tutumu Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin tarafından Türkiye Büyükelçisi Tanyu Biglits ile yapılan görüşmede doğrulandı.”
3. AYAcademy Bülteni
“Dijitizasyon, Dijitalizasyon, Dijital Dönüşüm Kavramlarına İlişkin Bir Değerlendirme” başlığı ile yayınlanan akademik makaleye ilişkin bilgiler ve erişim linki AYAcademy’nin aşağıdaki sosyal medya kanal linklerinde yayınlanmaktadır.
https://www.instagram.com/ayacademy.org.tr/
https://www.facebook.com/ayacademy.org.tr/
https://www.linkedin.com/company/ayacademy/
https://www.threads.net/@ayacademy.org.tr
https://www.tiktok.com/@ayacademy.org.tr
https://twitter.com/ayacademy_tr
https://t.me/AYAcademyTelegram
https://www.youtube.com/@AYAcademy_TR
Saygılarımla,
Serkan KORKMAZ