BİR KAHKAHA AT!!! * GELOTOLOJİ

GELOTOLOJİ


Gelotoloji, gülmenin insan fizyolojisi üzerindeki etkilerini inceleyen bir psikoloji dalı. Gülme farklı uyaranlara karşı bedenin verdiği bir tepki. Gülme 15 ayrı kas hareketiyle gerçekleşiyor. Nefes alış veriş ayarlanıyor, ağız kasları harekete geçiyor ve nefes alış verişi ile gülme gerçekleşiyor.

Güldüğümüz zaman fizyolojik olarak değişiyoruz. Yüzümüzdeki ve vücudumuzdaki kaslarımızı esnetiyoruz, nabzımız ve tansiyonumuz artıyor ve daha hızlı nefes alıp veriyoruz, Böylelikle dokularımıza daha fazla oksijen gönderiyoruz.
Gülmenin faydalarına inanan insanlar, bunun hafif bir antrenman gibi olduğunu ve bir antrenmanın sağlayacağı faydaların bir kısmını sunabileceğini söylüyorlar. Kimilerine göre de, gülme ile egzersizin etkileri çok benzerdir. Kollarınızı sallamak gibi, gülme ile hareketi birleştirmek kalp atışınızı hızlandırmanın en iyi yoludur.
Son yıllarda araştırmacıların gülmenin vücut üzerindeki etkileri üzerine çalışmalarındaki ulaştıkları bazı sonuçlar şöyle:
• Kan Akışı: İnsanlara komedi veya dram türünde filmler izletilmiş ve bunun damarlar üzerindeki etkileri incelenmiş. Komedi izleyen grubun damarları kolaylıkla daralıp genişleyerek normal bir şekilde hareket ederken, dram izleyenlerin damarlarının kan akışını kısıtlayacak şekilde gerildiği gözlenmiş.
• Bağışıklık : Stresin, azalan bağışıklık sisteminin tepkisi ile ilgili olduğu belirtilir. Mizahı kullanma becerisi enfeksiyonla savaşan antikor düzeyini yükseltip, bağışıklık hücrelerinin seviyesini artırıyormuş.
• Kan Şekeri : Diyabetli 139 kişiye yemekten sonra sıkıcı bir seminer verilmiş, aynı gruba ertesi gün bir komedi izlettirilmiş. Komedi filminden sonra grubun kan şeker düzeyi ölçüldüğünde seminerden sonra olduğundan daha düşük çıkmıştır.
• Gevşeme ve Uyuma: Ankilozan spondilit teşhisi konan bir hasta üzerinde yapılan deneyler, on dakika gülmenin, iki saatlik ağrısız bir uyku çekmesine izin verdiğini göstermiştir.
• Depresyon ve Anksiyete: Son yıllarda depresyon tedavisinde psikoterapi ve nefes terapisi ile birlikte gülme terapisi de uygulanmaya başlanmış.
• Güne gülerek başlayan insanlarda depresyon, panik atak ve anksiyete görülme oranı yüzde 30 oranında daha azmış. Mutsuzluk ve endişeyle başa çıkmakta gülmek etkili bir yöntemmiş.
Peki ya somurtunca? İşte o zaman 43 kasımız harekete geçer ve gerilirmiş. Dikkat edin, gülen insanlar hep güzel, somurtanlar hep çirkin ve sevimsizdir..
This entry was posted in HAYATIN İÇİNDEN, Saglik. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *