BİLİM TEKNOLOJİ * DENİZDEN DNA TOPLAYAN ROBOTİK BALIK

Eve robot moves like real fish.

DENİZDEN DNA TOPLAYAN ROBOTİK BALIK

Mrigakshi Dixit – Aug 14, 2024

Eve: Zürih sularından çevresel DNA toplamak için robotik balık konuşlandırıldı
Bu balık robotu,  çevresine olumsuz etki vermeden deniz ekosisteminden çevresel veri topluyor.


ETH Zürih’teki araştırmacılar, test amaçlı olarak Zürih Gölü’ne robotik bir balık konuşlandırdılar. Deniz ekosistemlerinden müdahaleci olmayan bir şekilde çevresel veri toplayabilen bir robot olan Eve’i yarattılar.
CNN’e göre, bu yumuşak robotik balık geliştirme, ETH Zürih’teki mühendislik öğrencilerinin bir çalışması olan SURF-eDNA’nın bir parçası.
Eve’in uzmanlığı, gerçek bir balığın akışkan hareketlerini taklit eden silikon kuyruğunda yatıyor. Bu silikon kuyruk, hiçbir gürültü çıkarmayan dahili pompalar tarafından etkinleştiriliyor.
eDNA toplama ve film çekme
Bu yüksek teknoloji ürünü otonom su altı aracı (AUV), su altında güvenli bir şekilde gezinmek için bir sonar ve bir algoritma kullanıyor. Ayrıca, su altı görüntüleri yakalamak için bir kamera ile donatılmış.
Özellikle sudan DNA örnekleri toplamak için tasarlanmıştır. Hayvanların çevrelerine DNA yaydıkları bilinmektedir, bu DNA daha sonra toplanabilir ve incelenebilir. eDNA örnekleri arasında deri hücreleri, saç, mukus veya hatta dışkı bulunur. Bu şekilde uzmanlar, bir alandaki türleri doğrudan gözlemlemeden tanımlayabilirler.
ETH Zürih’e göre, “Suda bulunan DNA parçalarını toplayan yerleşik bir filtreye sahiptir. Robot, içine döngüler halinde su pompalanan bir silikon yüzgeç tarafından itilir.”
Robotun biyomimetik tasarımı, diğer balıkların ve deniz canlılarının varlığından rahatsız olmasını önleyerek uyum sağlamasına yardımcı olur. Ayrıca, robotun neredeyse sessiz hareket kabiliyeti, mercan resifleri gibi hassas ekosistemlerde kesintiye neden olmadan konuşlandırılmasını sağlar.
İlginçtir ki, bu gürültüsüz özellik araştırmacıların deniz yaşamının doğal davranışlarını gözlemlemelerine de olanak tanıyabilir, aksi takdirde bu davranışlar başka cihazlar tarafından kesintiye uğrayabilir.

Projenin web sitesinde, “Yeni tasarladığımız yumuşak robotik su altı balığımız, mercan resif ortamlarından veri ve gözlem toplama şeklimizde gerçek bir devrim yaratacak” ifadesi yer aldı.
“Yumuşak dalgalı bir kuyruğa sahip, akışkan dinamik türbülansları oluşturmayan ve makine öğrenimi kullanan son teknoloji otonom navigasyon algoritmasıyla robotik balığımız, mercan resif ortamına mükemmel bir şekilde uyum sağlayabiliyor.”
UVA, hem eDNA örnekleri hem de su altı görüntüleri toplayarak araştırmacıların su yaşamı hakkında kapsamlı veri toplamasını sağlayacak.
Okyanuslar keşfedilmemiş alanlar olarak kalmaya devam ediyor
Dünya yüzeyinin %70’i kadarı suyla kaplı. Bununla birlikte, okyanuslar büyük ölçüde keşfedilmemiş durumda. Aslında, bazı uzmanlar onu mavi gezegenimizin içindeki yabancı bir dünya olarak tanımlıyor.

https://interestingengineering.com/innovation/robotic-fish-collect-dna-zurich-waters

Eve: Robotic fish deployed to collect environmental DNA from Zurich waters
This fish robot is capable of collecting environmental data from marine ecosystems in a non-intrusive manner.
Aug 14, 2024 10:42 AM EST
Mrigakshi Dixit
Researchers at ETH Zurich have deployed a robotic fish in Lake Zurich for testing purposes. They have created Eve, a robot capable of collecting environmental data from marine ecosystems in a non-intrusive manner.
According to CNN, this soft robotic fish development is part of SURF-eDNA, an effort by engineering students at ETH Zurich.
Eve’s specialty lies in its silicone tail, which mimics the fluid movements of a real fish. This silicone tail is activated by internal pumps that produce no noise.
Collecting eDNA and filming
This high-tech autonomous underwater vehicle (AUV) uses a sonar and an algorithm to navigate safely underwater. Furthermore, it is equipped with a camera to capture underwater footage.
It is specifically designed to gather DNA samples from the water. Animals are known to shed DNA into their surroundings, which may then be collected and examined. Examples of eDNA include skin cells, hair, mucus, or even fecal matter. This way, experts can identify the species in an area without directly observing them.
As per ETH Zurich, “It has a built-in filter with which it collects fragments of DNA present in the water. The robot is propelled by a silicone fin, into which water is pumped in cycles.”
The robot’s biomimetic design helps it blend in and prevent other fish and sea creatures from being disturbed by its presence. Plus, the robot’s near-silent mobility allows it to be deployed in sensitive ecosystems like coral reefs without causing interruption.
Interestingly, this noise-free feature may also allow researchers to observe the natural behavior of marine life, which might otherwise be interrupted by other devices.
“Our newly designed soft robotic underwater fish will truly revolutionize the way we gather data and observation from coral reef environments,” the project’s website mentioned.
“With a soft undulating tail, creating no fluid dynamic turbulences, and a state of the art autonomous navigation algorithm, using machine learning, our robotic fish is able to perfectly blend into a coral reef environment.”
By collecting both eDNA samples and underwater footage, the UVA will enable researchers to gather extensive data on aquatic life.
Oceans remain unchartered areas
As much as 70% of the Earth’s surface is covered in water. That said, oceans remain largely unexplored. In fact, some experts describe it as an alien world within our blue planet.
This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, DENİZ VE DENİZCİLİK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *