İNGİLTERE’NİN EMPERYAL OYUN KURUCU ÜNİVERSİTESİ * AKP’nin YENİ DEVLET OKULU “EXETER”

İNGİLTERE’NİN EMPERYAL OYUN
KURUCU ÜNİVERSİTESİ * AKP’nin
YENİ DEVLET OKULU “EXETER”

Bağlantılı yazı; https://nacikaptan.com/2020/11/exeter-universitesinin-mezunlari-ve-kurdoloji/
Naci Kaptan * 17.05.2024

Exeter Üniversitesi, Henry Kissinger’in 1950 de Harvard da faaliyete geçirdiği yaz seminerleri programları ile 3. dünya ülkeleri ve gelişmekte olan ülkelere İslamcı ve batının emperyal çıkarlarını önceleyen liderler yetiştiren bir üniversite misyonu yüklemiştir.
Exeter’s University College 1922 yılında kuruldu. 1955 yılında adı University of Exeter olarak değiştirildi. Üniversite İngiltere için çok önemli bir “misyonu” yerine getiriyor. Dünyanın pek çok ülkesinden gelen seçilmiş öğrenciler bu üniversitede öğrenim görüyor. Ülkelerine dönenlerin neredeyse tamamı ülkeleri için son derece önemli pozisyonlara geliyor.
AKP iktidara geldiğinde ilk icraatlarından birisi ne kadar kaymakam ve bürokrat varsa dil öğrenmeleri için İçişleri Bakanlığı kanalı ile Exeter Üniversitesi’ne göndermek oldu. Şimdilerde pek çok vali ve üst düzey bürokrat Exeter etiketli. Exeter böylece SBF’nin rolünü üstlenmiş oldu. Damat Berat Albayrak da Exeter’de Yüksek Lisans yaptı.
MI6’nın parmağı var
İddialara göre Exeter MI6’nın üs haline getirdiği bir üniversite. Birleşik Krallık üniversiteleri arasında “Kürt Araştırmaları Enstitüsü” olan tek eğitim kurumu. Ayrıca, üniversitede bir de “Arap ve İslami Araştırmalar Enstitüsü” de bulunuyor. İngiliz istihbarat servislerinin yurt dışı görevlere gönderilecek ajanlarının önemli bir bölümü Exeter Üniversitesi’nde eğitim görüyor. Arap ve İslam Dünyası ile Kürtler hakkında uzmanlaşması gereken İngiliz ajanlar da bu üniversitenin hocaları tarafından eğitiliyor. Green Peace de (Yeşil Barış) bu üniversite tarafından kuruldu. Greenpeace International’ın Bilim Birimi Greenpeace Araştırma Laboratuvarları Exeter Üniversitesi’nde.
Exeter Üniversitesi’nden mezun olan veya doktorasını burada yapan kişileri, daha sonra özellikle İslam ülkelerinde önemli ekonomik ve siyasi kuruluşların başında veya devlet görevlerinde görmek mümkün. Mesela, İslam Kalkınma Bankası’nın bütün önemli yöneticileri Exeter Üniversitesi’nde yüksek lisans veya doktora yapmış. Türkiye’de olduğu gibi diğer ülkelerde de buraya gönderilecek öğrencileri “İslami kuruluşlar” seçiyor.
Exeter Üniversitesi’nin Türkiye’de ortaklaşa çalıştığı bir eğitim kurumu var. Mardin Artuk Üniversitesi. Yıllar önce iki üniversite birlikte bir festival düzenlemişti. Burada da benzer bir ağ var. Mesut Barzani’nin burs verdiği Artuk Üniversitesi öğrencileri Londra’nın yolunu tutuyor. Bu arada, MI5 Genel Direktörü Jonathan Evans’ın, 2019 yılında Güneydoğu bölgesinde bulunan üniversiteleri gezip, konferans düzenlediğini de hatırlatalım. (Bakınız; https://nacikaptan.com/2012/08/arsivden-bugune-exeter-universitesi-ve-kurdoloji/)
Üniversiteye Türkiye’den gelen öğrencileri 1969 yılında kurulan Türkiye Milli Kültür Vakfı ve 1970 yılında kurulan İslami İlimler Araştırma Vakfı yönlendiriyor ve finanse ediyor. Türkiye Milli Kültür Vakfı’nın kurucuları arasında Turgut Özal’ın işvereni Zeki Aytaç, Turgut Özal, Türkiye’de vatandaşların kanlarını toplayıp ABD’ye gönderen Oktar Babuna’nın babası Cevat Babuna, KALE Grubu’nun kurucusu ve sahibi İbrahim Bodur, Eski TBMM Başkanı Ferruh Bozbeyli, Eski Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Başkanı Hulusi Çetinoğlu, Karadeniz Holding’in kurucusu Rauf Osman Karadeniz, Ülker’in kurucusu Sabri Ülker, AKP’nin kurucularından ve Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hocası” olarak bilinen eski AKP Milletvekili Nevzat Yalçıntaş, Borusan Holding’in kurucusu ve “Onursal Başkanı” Asım Kocabıyık, “Faizsiz Bankacılık” sisteminin mucidi Sebahattin Zaim ve Eski Aydınlar Ocağı Başkanı Salih Tuğ var.
Türk ekonomisini krizden çıkarsın diye bakan atanan Mehmet Şimşek tipik bir AKP’li. Devlet bursuyla yurtdışında okudu, dönünce AKP’ye yazıldı, yükseldi. Onu tipik AKP’li yapan özelliklerinden biri de yüksek lisansını University of Exeter’de yapması. Bu üniversite AKP’li yıllarda AKP’liliğin ve siyasal islamcılığın alamet-i farikası oldu.
Exeter Üniversitesi’nden mezun olanların başında Abdullah Gül var. Gül’ün, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Prof. Sebahattin Zaim gibi hocalarının teşviki ve sağladıkları Milli Kültür Vakfı bursu ile 1976-1978 yıllarında Fehmi Koru ve Şükrü Karatepe ile birlikte İngiltere’ye gönderildiği biliniyor.
Gül dönüşte Sebahattin Zaim’in daveti ile Sakarya Üniversitesi’nde görev aldı. Doktora tezi, “Türkiye ile İslam Ülkeleri Arasındaki Ekonomik İlişkilerin Gelişimi” başlığını taşıyordu. Tez hocası ona eğitimi için ön ayak olan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’tı. Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunan Gül’ün ABD Dışişleri Bakanlığı bursu ile yetiştirilmiş dünya liderleri arasında gösterildiği, ayrıca İngiliz Yüksek Şövalye Nişanı aldığı biliniyor.
Gül, Cumhurbaşkanlığı döneminde ilk kez Kraliçe II. Elizabeth’in ziyaretinde frak giymiş ve kadeh kaldırmıştı. O görüntüler çok konuşulmuştu.
Gül ile beraber aynı dönemde Exeter’de eğitim alan isimler arasında Fehmi Koru ve Şükrü Karatepe de bulunuyor. Eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da o dönemde liseden arkadaşları olan Gül, Karatepe ve Koru’yu İngiltere’de ziyaret etmişti.
Şükrü Karatepe Exeter dönüşünde Refah Partisi’nden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olmuş, 2016’da ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlığına atanmıştı.
Eski Maliye Bakanı Naci Ağbal da aynı üniversitede eğitim gören isimlerden biri olarak biliniyor. Ağbal, yüksek lisans eğitimini 1998 yılında Exeter Üniversitesinde İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi programında tamamladı.
Akademik hayatına Mısır’daki El-Ezher Üniversitesi’nde başlayan Ekmeleddin İhsanoğlu, 1974’te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doktorasını tamamladı. Ardından Exeter Üniversitesi’nde doktora-sonrası çalışmalar yaptı. İhsanoğlu’na 2007 yılında Exeter Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı da verildi.

https://haber.sol.org.tr/haber/akpnin-yeni-devlet-okulu-university-exeter-377445
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/buyu-okulundan-mezun-olan-siyasiler-kim-iste-listedeki-unlu-isimler-716915h.htm
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *