DOĞA ÇEVRE EKOLOJİ * DSİ GERÇEKLERİ NEDEN SAKLADI * DSİ, İliç’e 400 metre mesafedeki Fırat Nehri’ni görmemiş!

DSİ, İliç’e 400 metre mesafedeki Fırat Nehri’ni görmemiş!

EVRENSEL – 24 Şubat 2024

İliç’teki madene verilen ÇED raporuna sunulan yazısında DSİ, 400 metre mesafedeki Fırat Nehri’ni görmeyerek, “Bölgede herhangi bir içme-kullanma havzası olmadığı” yönünde görüş bildirilmiş.


İliç’te yaşanan maden faciasında 9 işçi yaklaşık 2 haftadır toprak altında çıkarılmayı beklerken dönemin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanı Murat Kurum’un onay verdiği ikinci kapasite artışı raporunda DSİ’ye ait bir belge ortaya çıktı.
Erzincan ilçesi Çöpler köyü mevkiindeki altın madenciliği projesine ilişkin 2021 yılında kapasite artırımı için ikinci defa ÇED olumlu kararı verildi. Gazete Duvar’dan Duygu Kıt’ın haberinde yer verdiği belgeye göre ise ÇED olumlu kararına dayanak olarak ÇED raporuna sunulan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 8. Bölge Müdürlüğü’nün yazısında “Bölgede herhangi bir içme-kullanma havzası olmadığı” ifadeleri yer aldı.
FIRAT NEHRİ MADENE 400 METRE UZAKLIKTA
Avukat Barış Yıldırım, İliç’teki madenin aldığı ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı dava açmıştı. Yıldırım, kapasite artırımı için DSİ tarafından verilen raporun, ÇED raporunun dahi aksine görüş verdiğini ifade etti. Yıldırım konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Devlet Su İşleri Müdürlüğü, İliç Çöpler Altın madeni için verdiği görüşte bölgede herhangi bir su havzası ve içme suyu yoktur demiş. Ancak Türkiye’nin en büyük akarsuyu olan Fırat Nehri madene 400 m uzaklıkta. Raporda şunlar denilmiş: ‘İliç ilçesi Çöpler köyü mevkiine tarafımızca yapılması planlanan Çöpler madeni ikinci kapasite artışı ve flotasyon projesinin ÇED Değerlendirme sürecinde olduğu belirtilmiş olup bu kapsamda Su Yönetim Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine bölge sahasının herhangi bir içme kullanma suyu havzasında kalıp kalmadığına dair kurum görüşümüz istenmektedir. Kurulumuzca yapılan değerlendirmede ekte belirtmiş olduğumuz proje sahasında herhangi bir içme kullanma suyu havzasının olmadığı belirlenmiştir.’”
Proje alanın birkaç yüz metre altında bulunan Fırat Nehri’nin 21 ilden geçtiğini belirten Yıldırım şunlara dikkat çekti: “Projenin yürütüldüğü alan, Munzur dağlarının yanı başında. Yine Fırat Nehri’nin hemen yanı başında. Bu karar önemli bir ekosistem olan, bu kadar önemli bir havzanın bulunduğu sahaya ilişkin ‘Burada içme ve kullanma suyu havzası olmadığı belirlenmiştir’ şeklinde cevap vermek hukuka da vicdanına da aykırı.” (HABER MERKEZİ)
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *