BİR KARIŞIK İŞ! * Serseri Mayınları Kim Döşedi?

Müzede sergilenen Rus yapımı YaM Deniz Mayını. Fotoğraf: Live Journal

Serseri Mayınları Kim Döşedi?

Rus Federal  Gizli Servisi tarafından yapılan 21 Mart 2022 tarihli açıklamada, Ukrayna tarafından Odessa, Ochakov, Chernomorsk ve Yuzhni limanları girişine yerleştirilen 420 adet demirli mayının koptuğu, şiddetli rüzgâr ve dalgaların etkisiyle sürüklenen mayınların boğazlara ve hatta Ege Denizi’ne ulaşmasının mümkün olduğu ifade edilmiştir.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 29 Mart 2022
Rus Federal  Gizli Servisi tarafından yapılan 21 Mart 2022 tarihli açıklamada Ukrayna’ya ait birkaç yüz mayının koptuğu ve Karadeniz’de sürüklendiği iddia etmiştir.
Ukrayna olaya derhal tepki göstermiş ve iddiaların, Karadeniz’in bazı kısımlarını deniz ulaşımına kapatmayı hedefleyen Rus dezenformasyonu olduğunu açıklamıştır.
Rus Federal  Gizli Servisi 19 Mart 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, fırtına nedeniyle mayınları sabit tutan kabloların koptuğunu ve akıntı nedeniyle kopan 420 adet mayının Karadeniz’in batı bölgesinde sürüklendiğini iddia etmiştir.
Ukrayna derhal tepki göstermiş ve Ukrayna Denizcilik İdaresi Başkan Yardımcısı Viktor Vyshnov, Reuters haber ajansına verdiği demeçte; bu olayın Karadeniz’in batı bölgelerinin sözde mayın tehlikesiyle kapatılarak, Ukrayna’ya deniz taşımasının kesilmesini hedefleyen Rusya’nın bir dezenformasyon faaliyeti olduğunu açıklamıştır.

Karadeniz akıntı haritası – Kaynak: Black Sea Education
Mayın mı? Mayın Benzeri Cisim mi? Mayın Olasılığı Çok Yüksek Bir Cisim mi?
Rusya, eski ve SSCB döneminden kalma ‘‘mayın’’ diyor ve Ukrayna’nın yerleştirdiğini iddia ediyor. Ukrayna ise Rusya’nın dezenformasyonu olduğunu iddia ettiği olayda, ‘‘mayınları’’ Karadeniz ticaretini engellemek maksadıyla Rusların döşediğini iddia ediyor.
Türkiye Kıyı  Emniyeti Genel Müdürlüğü tespit edilen cisim için ‘‘mayın olasılığı çok yüksek bir cisim’’ ifadesini kullanıyor. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; 26 Mart 2022 tarihinde sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında ‘‘mayın benzeri’’ bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirildiği, bahse konu mayın benzeri cismin SAS Timleri tarafından emniyete alındığı ve etkisiz hâle getirmek maksatlı müdahaleye başlandığı ifadelerine yer veriliyor.
Tespit edilen mayınla ilgili Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından 26 Mart 2022 tarihinde yayınlanan ve halen yürürlükte olan NAVTEX’e göre; İstanbul Boğazı kuzey yaklaşma sularında sürüklenen bir ‘‘mayın’’ tespit ediliyor ve etkisiz hale getiriliyor. Bölgede bulunan bütün gemilerin mayın ve mayın benzeri cisimlerle ilgili yayınlanan önceki seyrüsefer ikazına uymaları tavsiye ediliyor ve bu bağlamda, bütün gemilerin dikkatli olmaları, sürüklenen mayın veya mayın benzeri cisimleri derhal rapor etmeleri de talep ediliyor.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise yaptığı açıklamada; inceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen ‘‘mayının’’ SAS timi tarafından etkisiz hale getirildiğini, konuyla ilgili hem Rus hem Ukrayna makamlarıyla görüşüldüğünü, koordinasyonun devam ettiğini ve Deniz Kuvvetleri’nin yüzer ve uçar unsurlarının müteyakkız bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ediyor.
Balıkçı Çağrı Martin, Demirköy ilçesine bağlı İğneada açıklarında ‘‘mayın’’ fark ettiğini, 200 metreye  kadar yaklaştıkları mayını son anda fark ettiklerini ve hemen rapor ettiklerini söylüyor.

Rusya tarafından Karadeniz’de dolaştığı iddia edilen 70 yıl
önce imal edilen deniz ve nehir mayınları. Kaynak: Frontier India
YaM ve YaRM Mayınları
YaM demirli mayını 172 kilogram ağırlığındadır ve üzerinde 20 kilogram patlayıcı bulunmaktadır. YaRM mayınlarının kullanımı çok kolaydır ve acemi mayın döşeyiciler tarafından dahi kullanılabilirler. YaRM modeli mayınlar göllerde ve nehirlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır, 3 kilogramı patlayıcı olmak üzere toplam ağırlığı 13 kilogramdır. Her iki mayın da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde imal edilmiştir. YaM mayını özellikle Finlandiya Körfezi’nde kullanılmak maksadıyla geliştirilen bir mayındır.
Bulgaristan Deniz Kuvvetleri Komutanı
Bulgaristan hükümet yetkilileri 20 Mart 2022 günü, Rusya’nın Ukrayna tarafından döşendiğini ve fırtına nedeniyle koparak akıntıyla sürüklendiğini iddia ettikleri mayınlarla ilgili bir açıklama yapmıştır.
Bulgaristan Donanma Komutanı Amiral Kiril Mihaliov da yaptığı açıklamada; Karadeniz’de dolanan serseri mayınların gerçek bir tehlike oluşturmadığını, ancak kıyıdaş ülkelerde deniz ticaretini karmaşık hale getirdiğini ve korku yarattıklarını ifade etmiştir.

NATO Mayın Karşı Tedbirler Grubu’ndan (SNMCMG1), Oslofjord’da mayın temizleme operasyonuna katılan gemiler kameralara poz verirken, 01 Mart 2020, (soldan sağa) HNLMS Willemstad, BNS Bellis, FGS Donau, HMS Grimsby, HNoMS Otra. Fotoğraf: PO Marius Vagenes Villanger
Mayınların iki tip olduğunu söyleyen Mihaliov, bir tanesinin yaklaşık 20 kilogram ağırlığında ve 53 santimetre çapında olduğunu, üzerinde batarya olmadığını ve çok uzun bir süre tehlike oluşturabileceğini belirtmiştir. İkinci tip mayının denizde sürüklenmesinin mümkün olmadığını ifade eden Mihaliov, fırtına durumunda kopan mayının ancak döşendiği yakın sahile vuracağının altını çizmiştir.
Amiral Mihaliov, mevcut deniz akıntıları göz önüne alındığında, söz konusu mayınların ancak 20’nci gün Bulgaristan karasularına ulaşabileceğinin hesaplandığını ve turistlerin korkmaması gerektiğini belirtmiştir.
Geçtiğimiz hafta bir mayın uyarısı aldıklarını, bölgeye bir ekip gönderildiğini ve görülen cismin hasar görmüş bir şamandıra olduğunun ortaya çıktığını belirten Mihaliov, adı geçen mayınların tespit edilmesi durumunda, etkisiz hale getirmek yerine, bulundukları yerde imha edilmesinin en iyi çözüm olduğunun altını çizmiştir.

https://www.sunsavunma.net/serseri-mayinlari-kim-dosedi
This entry was posted in DENİZ VE DENİZCİLİK, EMPERYALİZM, SAVAŞLAR-ÇATIŞMALAR, SUN SAVUNMA NET. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *