Müzede sergilenen Rus yapımı YaM Deniz Mayını. Fotoğraf: Live Journal
Serseri Mayınları Kim Döşedi?
Rus Federal Gizli Servisi tarafından yapılan 21 Mart 2022 tarihli açıklamada, Ukrayna tarafından Odessa, Ochakov, Chernomorsk ve Yuzhni limanları girişine yerleştirilen 420 adet demirli mayının koptuğu, şiddetli rüzgâr ve dalgaların etkisiyle sürüklenen mayınların boğazlara ve hatta Ege Denizi’ne ulaşmasının mümkün olduğu ifade edilmiştir.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 29 Mart 2022
Rus Federal Gizli Servisi tarafından yapılan 21 Mart 2022 tarihli açıklamada Ukrayna’ya ait birkaç yüz mayının koptuğu ve Karadeniz’de sürüklendiği iddia etmiştir.
Ukrayna olaya derhal tepki göstermiş ve iddiaların, Karadeniz’in bazı kısımlarını deniz ulaşımına kapatmayı hedefleyen Rus dezenformasyonu olduğunu açıklamıştır.
Rus Federal Gizli Servisi 19 Mart 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, fırtına nedeniyle mayınları sabit tutan kabloların koptuğunu ve akıntı nedeniyle kopan 420 adet mayının Karadeniz’in batı bölgesinde sürüklendiğini iddia etmiştir.
Ukrayna derhal tepki göstermiş ve Ukrayna Denizcilik İdaresi Başkan Yardımcısı Viktor Vyshnov, Reuters haber ajansına verdiği demeçte; bu olayın Karadeniz’in batı bölgelerinin sözde mayın tehlikesiyle kapatılarak, Ukrayna’ya deniz taşımasının kesilmesini hedefleyen Rusya’nın bir dezenformasyon faaliyeti olduğunu açıklamıştır.
Karadeniz akıntı haritası – Kaynak: Black Sea Education
Mayın mı? Mayın Benzeri Cisim mi? Mayın Olasılığı Çok Yüksek Bir Cisim mi?
Rusya, eski ve SSCB döneminden kalma ‘‘mayın’’ diyor ve Ukrayna’nın yerleştirdiğini iddia ediyor. Ukrayna ise Rusya’nın dezenformasyonu olduğunu iddia ettiği olayda, ‘‘mayınları’’ Karadeniz ticaretini engellemek maksadıyla Rusların döşediğini iddia ediyor.
Türkiye Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tespit edilen cisim için ‘‘mayın olasılığı çok yüksek bir cisim’’ ifadesini kullanıyor. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; 26 Mart 2022 tarihinde sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında ‘‘mayın benzeri’’ bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirildiği, bahse konu mayın benzeri cismin SAS Timleri tarafından emniyete alındığı ve etkisiz hâle getirmek maksatlı müdahaleye başlandığı ifadelerine yer veriliyor.
Tespit edilen mayınla ilgili Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından 26 Mart 2022 tarihinde yayınlanan ve halen yürürlükte olan NAVTEX’e göre; İstanbul Boğazı kuzey yaklaşma sularında sürüklenen bir ‘‘mayın’’ tespit ediliyor ve etkisiz hale getiriliyor. Bölgede bulunan bütün gemilerin mayın ve mayın benzeri cisimlerle ilgili yayınlanan önceki seyrüsefer ikazına uymaları tavsiye ediliyor ve bu bağlamda, bütün gemilerin dikkatli olmaları, sürüklenen mayın veya mayın benzeri cisimleri derhal rapor etmeleri de talep ediliyor.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise yaptığı açıklamada; inceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen ‘‘mayının’’ SAS timi tarafından etkisiz hale getirildiğini, konuyla ilgili hem Rus hem Ukrayna makamlarıyla görüşüldüğünü, koordinasyonun devam ettiğini ve Deniz Kuvvetleri’nin yüzer ve uçar unsurlarının müteyakkız bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ediyor.
Balıkçı Çağrı Martin, Demirköy ilçesine bağlı İğneada açıklarında ‘‘mayın’’ fark ettiğini, 200 metreye kadar yaklaştıkları mayını son anda fark ettiklerini ve hemen rapor ettiklerini söylüyor.