DÜNYANIN İLK İNSANSIZ FERİBOTU
TECRÜBE SEYRİNİ BAŞARI İLE TAMAMLADI
Naci KAPTAN – 20 Ocak 2021
Japonya’da Nippon Vakfı’nın[*] verdiği katkılarla Dünyanın ilk unmanned (insansız) feribotu olan Soleil isimli geminin, mürettebatı olmadan yaptığı deneme seyrinde, geminin seyir (navigasyon) sistemlerinin yönetim, manevra, rıhtıma yanaşma ve rıhtımdan ayrılma operasyonlarının deneme testi, 1 Ocak 2022 tarihinde Japonya’da başarıyla gerçekleştirildi.
Tecrübe seyrinde Soleil Feribotunda sadece bir pilot gözetmen bulundu. 7 saat süren tecrübe seyrinde İnsan denetimi olmayan Özerk Navigasyon Sistemi denendi. Navigasyon sistemine daha önceden girilmiş olan rota verileri sistem tarafından başarı ile kullanıldı. 222 metre boyunda Soleil feribotu, Japonya’nın iyonda denizinde, saatte 26 knot (48 km) hız ile 149 mil (240 km) bir mesafe giderek geminin denizdeki performansı, navigation ve yönetsel sistemlerin etkin çalışması, manevra kabiliyeti, kontrol edilmiştir. Deneme seyri sonunda feribot yine limana dönerek rıhtıma yanaşmıştır.
Tecrübe seyrinde kullanılan teknoloji, Nippon Vakfı’nın bir iştiraki olan Mitsubishi Shipbuilding tarafından geliştirilmiştir.
Gösteri, Nippon Vakfı’nın Meguri 2040 projesinin unmanned (bağımsız) gemi navigasyon sistemi projesinin bir parçası olarak uygulandı. Nippon Vakfı, 2020 yılındaki Meguri 2040 projesini başlattı ve önümüzdeki üç ay içinde bağımsız navigasyon sistemini test etmeyi sürdüreceğini planlıyor. Nippon Vakfından yapılan açıklamada;
” Bu pratik kullanımlara yönelik daha fazla gelişmeye yol açacaktır. Yine de çözülmesi gereken birçok konu var, ancak bugünün sonuçlarının tamamen özerk gemiler için uluslararası kuralların yaratılmasına yönelik bir rehber olacağına inanıyorum “dendi.
Mitsubishi Shipbuilding, Naoki UEDA’nın İcra Başkan Yardımcısının açıklamasına göre;
“Yapılan tecrübe seyri, yapay zeka dahil olmak üzere birçok ileri teknolojiyi kullanan, tamamen özerk gemi navigasyon sistemlerinin geliştirilmesini büyük ölçüde hızlandırdı. Japonya Adası Ulusundaki deniz taşımacılığını desteklemede önemli bir rol oynayan, yolcu feribotları için güvenlik ve yüksek kaliteli hizmet için kazanılan değerli bilgiyi kullanarak teknolojileri geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
Masami Sasaki’nin Shin Nihonkai Feribotunun İcra Müdürü;
“Tamamen özerk bir gemi navigasyon sisteminin geliştirilmesine bir yolcu feribot şirketi olarak, başvuruların ve yaygın kullanımı için yüksek beklentiler var. İnsan hatasının kaldırılması ve mürettebatın işgücü tasarrufu dahil olmak üzere var olan sorunların çözümlerinden biri olarak tamamen özerk çalışma. ” olduğunu açıkladı.
Kızılötesi kameralar çevredeki engelleri ve diğer gemileri algılar
Gelişmiş tamamen bağımsız bir çalışma sisteminde yer alan diğer yeni teknolojiler olup, karanlıkta bile diğer gemileri, uzaktan bir motor izleme sistemi ve sofistike bir siber güvenlik sistemini algılayabilen kızılötesi kameralar içeren yüksek hassasiyetli bir sensör görüntü analiz sistemi bulunur. Tamamen adamsız gemi navigasyonundaki bu gelişmeler daha güvenli ve daha verimli taşımacılık için önemli bir adım olarak görülmektedir.
Şirkete göre, bu gelişmeler kısa mesafeli kıyı seyirlerinde, gelişmiş güvenlik, mürettebat işgücü tasarrufu, maliyet indirimleri de dahil olmak üzere birçok konuda sorunları çözülmesinde yararlı olacaktır. Bu tecrübe seyri, yapay zeka dahil birçok ileri teknolojiyi kullanarak tamamen özerk gemi navigasyon sistemlerinin geliştirilmesini büyük ölçüde hızlandırdı. bunun Mitsubishi Shipbuilding Co, Ltd. yolcu feribotları için güvenlik ve kaliteli hizmet sağlamakta yararlı olacağı açıklandı.
https://interestingengineering.com/the-worlds-first-autonomous-ship-has-finished-its-first-run-in-japan?utm_source=newsletter&utm_medium=mailing&utm_campaign=Newsletter-20-01-2022
https://www.marinelink.com/news/worlds-first-fully-autonomous-ship-493576
[*] Nippon Vakfı (日本財団, Nipponzaidan ) arasında Tokyo , Japonya , özel, kar amacı gütmeyen bir hibe verme organizasyonu. 1962 yılında geç bir devlet adamı ve iş adamı olan Ryoichi Sasakawa tarafından kurulmuştur . Vakfın misyonu, Japon motorbot yarış gelirlerini hayırsever faaliyetlere yönlendirmektir, bu parayı hem yurtiçi hem de yurtdışında insani yardım çalışmaları için küresel denizcilik geliştirme ve yardım için kullanır . İnsani yardım alanında sosyal refah , halk sağlığı ve eğitim gibi alanlara odaklanır .