ASELSAN, ALIŞTIRA ALIŞTIRA MI VERİLİYOR?

ASELSAN’dan Katar şubesiyle ilgili açıklama:
İddialar gerçek dışı

Euronews • Son güncelleme: 18/12/2021


Türk savunma sanayinin önemli şirketlerinden ASELSAN’ın Katar’da şube açtığı ortaya çıkarken CHP’li Tanal, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın cevaplaması için soru önergesi sundu. ASELSAN yönetimi ise bu gelişmelerin ardından yaptığı açıklamada, Katar’da açılan şubedeki hisselerin tamamının ASELSAN’a ait olduğunu duyurdu.

ASELSAN’ın Katar’da şube açması şirketin resmi internet sitesinde de yer aldı. İnternet sitesinde yapılan açıklamada, “ASELSAN, Katar’da artan faaliyetlerini desteklemek için ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret AS QSTP-B adında yeni bir şube açtı” denildi. İlk açıklamada, daha fazla bilgi ve ayrıntıya yer verilmedi.

Bu arada CHP’li milletvekili Mahmut Tanal, konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıt vermesi talebiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Tanal, Akar’ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, ASELSAN’ın marka başvuru ve tescili hakkında bilgi talep etti.

Tanal önergesinde, ASELSAN’ın Katar Devleti’nde faaliyet gösterebilmek amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan marka tescil ettirdiği iddialarının doğru olup olmadığını sordu. Önergede, ASELSAN tarafından Katar’da faaliyet göstermek üzere kurulmuş ya da ASELSAN’ın ortak hisseye sahip olduğu ayrı bir tüzel kişiliğe sahip şirketlerin bulunup bulunmadığını soran Tanal, devamında “Şayet bulunmakta ise söz konusu şirketin/şirketlerin unvanı nedir? Hangi faaliyetlerin gösterilmesi amacıyla kurulmuştur? İlgili şirket/şirketlerde ASELSAN’ın sahip olduğu şirket hisse oranı kaçtır?”

ASELSAN’ın iddia olunduğu üzere Katar Devleti’nde faaliyet göstermeyi planladığı ve marka tescil ettirdiği bir şirket var ise faaliyet konusunun ne olacağını sorusu yöneltilen önergede ayrıca şu soruların yanıtı istendi: “Söz konusu şirkette savunma sanayii ürünlerinin AR-GE çalışmaları ve üretimi yapılacak mıdır?” “İlgili şirkete teknoloji transferi, savunma sanayii ürünü ihracatı yapılacak mıdır?” “Şayet yapılacaksa Bakanlığınız tarafından hangi ürünlerin ihracatına ilişkin izin verilmiştir?”

ASELSAN’dan iddialara yanıt

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN QSTP-B adlı Katar’daki şubenin yüzde 100 ASELSAN’a ait olduğunu açıkladı. Basında çıkan haberlerle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Görgün şu görüşlere yer verdi:

“Bu haber başlığı aldatıcı ve gerçeği yansıtmayan bir başlıktır. Türk milletinin göz bebeği ASELSAN, küresel bir Türk şirketi olarak, 12 farklı ülkede aktif faaliyet göstermekte, 73 ülkeye ihracat yapmaktadır. Global pazarlarda faaliyet yürüten şirketimiz, yurt dışında da açtığı ofislere verdiği ismini ve markasını tescil faaliyetleri ile korumakta ve bunu rutin bir uygulama olarak gerçekleştirmektedir. Sözü geçen ASELSAN QSTP-B adlı Katar’daki şubemiz %100 ASELSAN’a ait olup 19 Ocak 2021 tarihinde KAP’ta ilan edilmiştir. Millî değerlerimizi yıpratmak yanlıştır, milletimize haksızlıktır. ASELSAN hakkındaki gerçek dışı iddialara ve bu iddiaları kaynak göstererek yapılan haber ve paylaşımlara karşı tüm hukuki süreçlerimiz başlatılmıştır.”

ASELSAN dünya silah üreticileri arasında 52. sırada

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) hazırladığı Küresel Silah Satışı Raporu tarafından geçen hafta yayımlanan rapora göre, dünya silah üreticileri arasında geçen yıl ABD’li şirketler zirvede yer alırken, ilk 100 içinde ASELSAN iki basamak yükselerek 51. sıraya yerleşti.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) hazırladığı Küresel Silah Satışı Raporu’na göre, silah sektörü altı yıl üstü üste satışlarını artırmayı başardı.

Listeye 2017’de girmeyi başaran ASELSAN bu yıl da ilk 100’deki yerini korudu. İki basamak yükselmeyi başaran şirket 51. sırada yer bulurken 2020’de 2,2 milyar dolarlık satış sağlayarak 2019’a oranla yüzde 12’lik bir artış kaydetti.


https://tr.euronews.com/2021/12/18/aselsan-dan-katar-subesiyle-ilgili-ac-klama-iddialar-gercek-d-s

This entry was posted in Ekonomi, İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, ÖZELLEŞTİRMELER, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *