SARAYIN ARABALARI, YANGIN SÖNDÜRME
UÇAKLARINDAN DAHA GEREKLİ VE DEĞERLİDİR!!!
Naci Kaptan – 03 Ağustos 2021
THK bünyesinde bulunan ve iktidar tarafından gözden çıkartılmış olan CL-217 tipi anfibi YANGIN SÖNDÜRME uçaklarının hangarlara kilitlenerek çalışamaz hale getirilmesi toplumun gündemine bomba gibi düştü. CL-215 ve M-18 A/B Dromader uçakların planlı ve sürekli bakım ve parça yenilenmesinin yapılmaması AKP’nin THK’ya el koyma projesinin sonucudur. Bir örnek vereyim;
“2021 Yatırım Programı’na göre bu yıl Cumhurbaşkanlığı’nın yazlık-kışlık iki yeni sarayına, Ankara’daki sarayın bakımına ve yeni taşıtlara toplam 448 milyon 688 lira harcanacak. Cumhurbaşkanlığı 2021 yılı içinde satın alacağı 47 adet yeni taşıt ile mevcut kara ve hava taşıtlarının bakım onarımı ve makine teçhizat gibi giderleri için bu yıl bütçeden 183 milyon 600 bin lira para harcayacak.”
Görüldüğü gibi Cumhurbaşkanlığı kendi sarayları ve arabaları için hiç bir fedakârlık yapmadan, topluma hiç bir yararı olmayan ve hatta ağırlık olan lüks harcamaları için kısıntı yapmamaktadır. Ayrıca sarayın 13-15 her neyse sayısı tam bilinemeyen ultra lüks uçaklarına değinmeyeceğim. Fakat ülke güvenliği için gerek olan YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI için tek bir kuruş harcamamışlar ve bu stratejik kurumu çökerterek, uçaklarını hurdaya terk etmişlerdir. Bunları yapanlar kendilerine göre YERLİ ve MİLLİDİR!!!
Canadair Firması tarafından yapılmış ve Dünyanın en etkin amfibi yangın söndürme uçakları C-215’lerin dışında THK bünyesinde bulunan M-18 A/B Dromader uçaklarını gözden kaçırdık. Zirai ilaçlama ve yangınlara karşı ilk müdahalede bulunarak çok yararlı hizmet yapan 11 adet M-18 A/B Dromader uçakları da periyodik bakımları yapılmayarak hurdaya çıkartılmış ve Nisan 2021 yılında bu uçaklar satışa çıkartılmış olup ihale sonuçları açıklanmamıştır.
Türk Hava Kurumunun M-18 A/B Dromader uçakları ihaleyle satışa çıkartıldı
Türk Hava Kurumu Genel Başkanlığı (THK) envanterinde bulunan TC-ZAA / ZAB /
ZAF /ZAP / ZAT / ZAU / ZBE / ZBF / ZBG / ZBH / ZBI çağrı kodlu 11 adet M-18 A/B Dromader uçağını 13 Nisan’da ihaleyle satıyor.
Türk Hava Kurumu’na ait yangın söndürme uçağı filosunda 1985 yılından beri mevcut tek motorlu 11 adet M-18 Dromader uçaklarının 2012 yılı sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yaptığı denetlemeler sırasında bulduğu çok sayıda aksaklık nedeniyle Kurumun bakım yetkileri askıya alınınca yerde kaldı ve bir daha havalanamayarak Kasım 2014’ tarihinde emekli edildi. Oysa bu tek pilotlu uçaklar sarp arazilerdeki hareket kabiliyetleri ve helikopterlerin ulaşamadığı yangın alanlarına rekor sürede müdahaleleriyle haklı bir ün kazanmışlardı.
Kokpit.aero‘nun geçtiği bir haberde, uçakların nasıl emekli edildiği şöyle aktarılmıştı.
“Türk Hava Kurumu’na ait yangın söndürme uçağı filosunda tek motorlu M-18 Dromader uçaklarının ayrı bir yeri vardı. Bu uçaklar çeşitli bölgelerde yazın yangın nöbeti tutar, hızları sayesinde çıkan yangınlara ilk darbeyi vururdu. Bu uçaklarda pilot olarak ömrü tek tekerlekli zirai ilaçlama uçaklarında geçmiş tecrübeli pilotlar görev alırdı.
Bir gün, Ankara Etimesgut’ta Dromader uçaklarının yedek parçalarının olduğu depo Türk Hava Kurumu Üniversitesi’ne depo yaptırılmak üzere boşaltıldı. Tüm parçaların kayıtları kayboldu. Ekonomik darboğazdaki THK, imalatçı Polonyalı PZL şirketinden teknik ekip getirtemedi ve uçaklar durup dururken emekli ayrılmak zorunda kaldı. Orman yangınlarına karşı savaşta önemli bir değer yok pahasına elden gitti… Uçaklar hurdaya çıktı.”
Havadan yangın söndürme uçakları olarak 25 yıldır görev yapan M-18 Dromader uçakları bu sezon son yangın söndürme görevlerini gerçekleştirerek emekliye ayrıldı.
Gökçen Havacılık Uçuş İşletme Genel Müdür Yardımcısı Berkay Birol, M-18 Dromader uçaklarının bu güne kadar görevlerini başarıyla yerine getirdiğini belirterek, “1985 yılından beri THK Gökçen Havacılık bünyesinde ülkemizin ormanlarını korumakla görevlendirilmiş ve bu hizmetini cumartesi günü son uçuşlarını yaparak yerine getirmişlerdir. THK Gökçen Havacılık, yeni hava araçlarımızın envantere katılmasıyla sektörde tek bir lider olarak ülkemiz ormanlarını korumaya devam edecektir. İlaçlama faaliyetleri ile başlayan bu uçaklar daha sonra yapılan tadilatlarla orman yangını söndürme görevlerinde kullanılmaya başlamış ve bu güne kadar görevlerini başarıyla yerine getirmiştir” ifadelerini kullandı.
Envanter de bulunan 9 adet CL-215 uçaklarla orman yangınlarına devam edeceklerini kaydeden Birol, “Şuan da sadece servisten kaldırıldı. Uçuşları bizim tarafımızdan durduruldu. Yoksa uçakların emniyet açısından herhangi bir sıkıntısı yoktur” diye konuştu.
40 yıldır görev yapan Orman Yangın Pilotu Himmet İlemin ise, 1974 yılından bu yana uçuş yaptığını kaydederek M-18 uçaklarının 1985 yılından bu yana orman yangınında uçuş yaptığını söyledi.
Daha önceleri zirai ilaçlama da kullanılan M-18 uçaklarının 1985 yılından sonra yangın söndürme görevini yürüttüğünü ifade eden İlemin, şöyle devam etti:
“2012 yılına kadar 15 tane vardı. Bu sene de 6 tane uçakla orman yangınlarına devam ettik. 31 Ekim 2014 tarihinde işimiz bitti ve sezonu da sağ salim kapattık. Bu uçaklar ilk müdahale uçağıdır. Temmuz ve Ağustos aylarında biz devriye uçuşu yaparız. Devriye uçuşu anında bir ihbar geldi. Hemen 2 dakika sonra yangına müdahale yaptık. İhbarı yapan kadın telefonu kapatıp dışarı çıkıyor ve yangının söndürülmesine şaşırıyor. Bu ormanı söndürmekle gurur duydum.”
M-18 DROMADER İLK MÜDAHALE UÇAĞI
THK Gökçen Havacılık’a ait Polonya yapımı özel M-18 Dromader uçakları Türkiye’de zirai ilaçlama olarak başladıkları görevlerine 1985 yılı itibariyle yangın söndürme uçağı olarak devam ettiriyorlardı. Türkiye’de başka emsalleri bulunmayan bu uçaklar tek pilotla uçuyor olup sarp arazilerdeki kabiliyetleri ve helikopterlerin ulaşamadığı alanlarda başarılı müdahaleleriyle Türkiye’de orman yangınlarına başarı ile müdahale ederek binlerce yangının havadan söndürülmesinde görev aldı.
Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre, THK’ya, 16 Ekim 2019’da, yönetimsel ve maddi sıkıntılar nedeniyle kayyım atandı. Kayyım heyetinde, eski AKP’li bakan Cenap Aşçı da yer aldı. Kayyum atanmasının ardından, yangın söndürme uçağı kiralama ihalelerine koyulan kapasite şartı nedeniyle ihaleye katılamayan THK uçakları, hangarda beklemeye başladı. Bu süreçte, Nisan 2020’de, 11 adet M-18 Dromader uçağının satılması için ihaleye çıkıldı ancak ihale sonuçlanmadı. Bunun üzerine Ekim 2020’de yeniden satış ihalesine çıkıldı. Bu kez 11 adet M-18 Dromader’ların arasına üç de CL-215 eklendi. Ancak bu ihalenin de sonucu açıklanmadı. THK’nin ihaleye girememesinin ardından “maddi gerekçelerle” deneyimli pilotlar ve teknisyenlerin büyük bir kısmı da işten çıkarıldı.
Türk Hava Kurumu M-18 A/B Dromader uçaklarını ihaleyle satıyor