YENİ ÇAĞIN SİLAHLARI * Türkiye insanlığın sonunu getirecek savaşı başlattı mı?

Türkiye insanlığın sonunu getirecek savaşı başlattı mı?

Taner Ertunc – 05 Haziran 2021


Ankara’da STM adında bir firma var ve geliştirdiği Kargu adındaki otonom Drone, Birleşmiş Milletler’in iddiasına göre dünya tarihinde bir ilk olarak Libya’da gerçek sahada kullanıldı. Yani yapay zeka ilk kez savaş alanlarına girmiş oldu.

Yapay zekanın insanları köle yaptığı, insanlığı ele geçirdiği, ya da yok ettiği senaryolar pek çok defa filmlerde yer aldı.

TRT’nin yazdığına göre Kargu-2, Alpagu, Togan ve Şimsek adlarında üretilmiş başka otonom Drone markalarımız da var.

Otonom Drone’lar SİHA’lardan farklı olarak ev tipi kuadkopterler gibi hafifler, ucuzlar, sürü halinde kullanılabilirler ve her yerden havalanabiliyorlar. İnsanlık tarihini değiştirebilecek en büyük özellikleri ise sahip oldukları yapay zeka ile hedefi kendileri saptayabiliyor, intihar saldırısı ile yok edebiliyorlar. Bu otonom özellik, Türkiye gibi kendi GPS sistemi olmayan, SİHA uçurabilmek için GPS uydularına ihtiyaç duyan ülkeler için büyük avantaj. Ancak bu avantaj drone’un terörist ve düşman ülkelerin eline geçmesinin kolaylığı düşünüldüğünde aynı zamanda bir dezavantaj.

STM, Kargu
Başlangıçta üreten ülkeye büyük avantaj getirebilecek ama insanlığın sonunu getirebilecek böylesi bir güç savaşı başlatılmadan önce kırk kere düşünülmeli.

Bu konuda duyarlı 4502 yapay zeka ve robotbilim araştırmacısı ve aralarında Stephen Hawking, Elon Musk (Tesla, SpaceX), Steve Wozniak (Apple), Jaan Tallinn (Skype), Noam Chomsky gibi kişilerin de bulunduğu binlerce kişinin imzaladığı otonom silahlara dikkat çeken bir mektup var. Yaşamın Geleceği Enstitüsü tarafından 2015 yılında yazılmış mektup halen imzaya açık.


Aşağıda Türkçesini verdiğim mektubun ingilizce orijinali bu adresde: futureoflife.org/open-letter-autonomous-weapons/

Yapay Zeka ve Robotbilim
Araştırmacılarından Açık Mektup

Otonom silahlar insan müdahalesi olmaksızın hedefleri seçer ve vurur. Bu tanıma, örneğin, önceden belirlenmiş birtakım kriterlere sahip kişileri bulup yok edebilen silahlı kuadkopterler (dört pervaneli robot helikopter) girebilir; fakat tanım, tüm hedeflendirme kararlarını insanların verdiği uzaktan yönlendirilebilen güdümlü füzeleri veya dronları (insansız uçakları) kapsamaz. Yapay Zeka (YZ) teknolojisi, bu tür sistemlerin on yıllar sonra değil, sadece yıllar sonra, yasal olmadan da olsa pratikte kullanılabileceği bir noktaya ulaştı ve bu işin tehlike boyutu büyük: Otonom silahlar, askeriyede barut ve nükleer silahlardan sonra üçüncü devrim olarak nitelendirilmektedir.

Otonom silahların lehine ve aleyhine pek çok argüman geliştirilmiştir. Örneğin insan askerlerin yerine makine kullanma, makineye sahip olan ülkeler için insan zayiatını azaltması bakımından iyi, fakat bu sebeple savaşa girme ihtimalini yükseltmesi bakımından ise kötü bir fikirdir. Bugün insanlık için en kilit soru, küresel bir “Yapay Zekaya Sahip Silahlanma yarışını” başlatmak ya da bunu önlemektir. Şayet herhangi büyük askeri bir güç Yapay Zekaya Sahip silahları geliştirmede öne geçerse, küresel bir silahlanma yarışı fiilen kaçınılmaz olur. Bu teknolojik gidişatın nereye varacağı ise şimdiden görülebilir: Otonom silahlar, geleceğin Kalaşnikofları olacaktır. Nükleer silahların aksine, bu silahların üretimi için pahalı ve elde etmesi zor ham maddeye gerek yoktur, bu yüzden de bütün önemli askeri güçler için seri üretim bakımından kolay bulunur ve ucuz olacaklardır. Karaborsada görülmeleri, teröristlerin, halkını daha iyi kontrol etmek isteyen diktatörlerin ya da soykırım başlatmak isteyen savaş baronlarının ve benzerlerinin ellerinde görülmeleri sadece zaman meselesi olacaktır. Otonom silahlar; suikast düzenleme, devletleri istikrarsızlaştırma, halkları boyunduruk altına alma ve belli bir etnik grubun hedef alınarak öldürülmesi gibi eylemler için kusursuzdur. Bu sebeple, inanıyoruz ki, (askeri türden) Yapay Zekaya Sahip silahlanma yarışı, insanlık için faydalı olmayacaktır.

Kimyasal ya da biyolojik silah yapmaya ilgi duymayan çoğu kimyager ve biyolog gibi, pek çok YZ araştırmacısı da YZS silahlar yapmakla ilgilenmiyor. Hatta diğer araştırmacıların YZS silahlar geliştirip (YZ’nın ileride getireceği toplumsal yararların önünü kesecek) YZ karşıtı geniş çaplı kitlesel tepkiler yaratarak alanlarına leke getirmelerini istemiyorlar. Uzay temelli nükleer silahları ve kör edici lazer silahları yasaklayan anlaşmaları destekleyen çoğu fizikçi gibi, kimyagerler ve biyologlar da kimyasal ve biyolojik silahlara tamamıyla yasak getiren uluslararası anlaşmaları gerçekten de geniş çapta desteklemişlerdir.

Özetleyecek olursak, YZ’nın birçok bakımdan insanlığa yarar sağlayacak önemli bir güç olduğuna ve YZ alanının hedefinin bu olması gerektiğine inanıyoruz. Askeri türden YZS bir silahlanma yarışı başlatma kötü bir fikirdir ve bu yarış, ‘anlamlı’ insan denetiminden yoksun saldırgan otonom silahlara yasak getirilerek önlenmelidir. [1]


Kargu’ya yurtdışından talep

Tolga Özbek – 15/06/2020


STM’nin kamikaze dronu KARGU; tropik, çöl, tundra iklim koşullarında katıldığı testlerden başarıyla çıktı. KARGU’nun ihracatına yönelik çalışmalar bu çerçevede yoğun bir şekilde sürüyor. STM, 3 ülkeyle görüşmeler yürütürken KARGU ilk ihracat başarısına imza atmaya çok yakın. 

TSK’nın kullanımını esnasında sahada gösterdiği performansın ardından özellikle uluslararası alanda KARGU için çok büyük bir ilgi oluştu. İhracat pazarları için farklı ülkelerde testlere ve denemelere katılan KARGU, performansıyla beğeni topladı. Kamikaze drone, bu süreçte tropik, çöl, tundra iklim koşullarında denendi ve başarıyla görev yapabileceğini ortaya koydu.

Kamikaze drone KARGU’nun ihracatına yönelik olarak 3 ülke ile görüşmeler yürütülüyor. Türkiye’nin dost ve kardeş ülkelerinde yürütülen üst düzey görüşmeler büyük ölçüde olgunlaştı. STM, otonom drone sistemleri ihracatı konusundaki görüşmeleri yakın zamanda tamamlayarak, ilk ihracat başarısına imza atmaya hazırlanıyor. 

“Kamikaze drone”ların yeni üretim üssü Ostim Teknopark

Güvenlik güçlerinin kullanımına sunulmak üzere 500’ün üzerinde KARGU siparişi alan STM, partiler halinde bunların teslimatını gerçekleştirmeye başladı. Teslimatları başlayan KARGU’larda dahil olmak üzere STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. tarafından geliştirilen ve kamuoyunda “kamikaze drone” olarak bilinen vurucu insansız hava araçlarının (İHA) üretimi şirketin Ostim Teknopark’taki yerleşkesinde gerçekleştiriliyor.

Yerleşkede görev yapan mühendis ekibi, ağırlıklı olarak taktik ve otonom sistemlere yönelik çalışmalar yapıyor.

Bu kapsamda şirketin ürün yelpazesindeki “otonom drone”lar TOGAN, ALPAGU ve KARGU’ya ilişkin çalışmalara ev sahipliği yapan yerleşke, şirkete bu ürünler için seri üretim altyapısı da sunuyor.

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınına karşı çalışanların sağlığı için ek tedbirlerin alındığı tesiste, yakın zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine giren Otonom Döner Kanatlı Vurucu İHA KARGU için alınan siparişler için yoğun bir çalışma yürütülüyor.

KARGU’nun TSK kullanımına sunulan tüm versiyonlarının testleri, kalite standartlarına uygun üretimi hassas şekilde gerçekleştiriliyor. Bunun yanında sahadan gelen geri dönüşler ve üretim sürecinde elde edilen kazanımlar da daha etkin bir KARGU oluşturulmasına yönelik olarak kullanılıyor.

Yerleşkede AR-GE ve üretim faaliyetlerinin birlikte yürütülürken, sahadan gelen bilgiler özellikle maliyetlerin düşürülmesi ve etkinliğin artırılması anlamında değerlendiriliyor. 

STM yeni üretim tesisi ile KARGU ve ürün ailesinin diğer üyeleri TOGAN ve ALPAGU ile Türkiye’nin İHA ve SİHA’lar konusunda ulaştığı teknolojik seviyeyi desteklemeyi ve daha da yukarıya çekmeyi hedefliyor.

KARGU sürüsü 1-1,5 yıla operasyonel olacak 

Sahip olduğu çok gelişmiş bilgisayarlı görü imkanlarıyla tek başına rahatlıkla görev yapabilen KARGU’nun sürü halinde kullanımına yönelik ilk uygulamalar da geçen yıl yapıldı. Yürütülen çalışmalarla 20’den fazla KARGU platformu sürü halinde görev yapabilir hale getirildi.

Bu konudaki çalışmalar, özellikle sürü algoritmalarının iyileştirilmesi ve farklı görevlerin icra edilmesine yönelik olarak devam ediyor. Drone sürüsünün her ortamda sorunsuz görev yapabilmesi amacıyla da KERKES projesi sürdürülüyor. Bu projenin sonuçlanmasının ardından yaklaşık 1-1,5 yıllık süre içinde sürü kabiliyetini tam olarak kazanmış KARGU Kamikaze Drone’lar, TSK’nın kullanımına sunulmaya başlanacak.

KARGU farklı platformlara entegre edilecek

KARGU’nun farklı platformlara entegrasyonu konusunda da çalışmalar yürütülüyor. 

Şu ana kadar TSK ve jandarma birlikleri tarafından kullanılan KARGU, önümüzdeki dönemde deniz platformları başta olmak üzere çeşitli platformlarla birlikte görev yapabilecek. 

KARGU’nun zırhlı kara araçlarıyla ve otonom kara sistemleriyle görev yapabilmesine yönelik de faaliyetler yürütülüyor. [2]


[1] https://www.turkishnews.com/tr/content/2021/06/05/turkiye-insanligin-sonunu-getirecek-savasi-baslatti-mi/

[2] https://tolgaozbek.com/haberler/havacilik-endustrisi/karguya-yurtdisindan-talep/

This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, YENİ NESİL SİLAHLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *