ULUS BİRLİĞİ, DİRLİĞİ, YURT SEVGİSİ, ÇALIŞKANLIK, DÜRÜSTLÜK YASAKLANIR MI? ANDIMIZ…* HANGİ ÜLKELERDE AND OKUNUYOR

DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULUNDA “ANDIMIZIN”  KALDIRILMASI
KARARINI VEREN 11 ÜYEYİ KINAYARAK AŞAĞIDAKİ YAZIYI SUNUYORUM.

Bağlantılı yazı; https://nacikaptan.com/?p=87534
ANDIMIZ NEDEN KALDIRILDI? Zahide UÇAR (13.03.2021)

Naci Kaptan 14.03.2021

13 mart 2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) temyiz itirazını kabul eden Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yıllardır süren “Öğrenci Andı” davasında son sözünü söyledi. Kurul, ilköğretim okullarında andın okunması yönündeki Danıştay 8. Daire kararını kaldırdı. Danıştay, bu kararla “Okullarda Andımız okunmasın” dedi. Karar 4’e karşı 11 oyla verildi. Kurul MEB’in temyizini kabul edip, 8. Daire’nin kararını kaldırdığı için artık Andımız okutulmayacak.
İçinde ATATÜRK ve TÜRK deyişlerinin olduğu her türlü söyleme AKP karşıdır.  TÜRK olmayı içlerine sindiremeyenlere;  Anayasa’nın 66. Maddesi “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür” der. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk de, “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denildiğini” her fırsatta dile getirirdi. AKP hiçbir zaman ATATÜRK’le, TÜRK OLMAKLA VE LAİK CUMHURİYETLE BARIŞIK OLMAMIŞ VE HATTA BU YÜCE DEĞERLERE KARŞI OLMUŞTUR. BU EMPERYALİZMİN, BOP’UN ve BÖLÜCÜ KÜRTÇÜLÜĞÜN İSTEĞİDİR.  TÜRK’lüğü önce belleklerden ve süreç içinde tarihten silmek isteğidir. Elbet devran dönecek ve gerçek hukuk taşları yeniden yerlerine koyacaktır.
“Andımız Milli Eğitim eski bakanlarından Reşit Galip tarafından yazılmıştır. Reşit Galip’in 23 Nisan 1933’te Çankaya Köşkünde Atatürk’ü ziyaretinde “Sabah çocuklara bir şeyler söylemek istedim. Çocuklar armağanım olsun.” diyerek metni Atatürk’e okumuştur. Bu metin Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunca 10 Mayıs 1933 tarih ve 101 sayılı karar ile öğrenci andı olarak uygulamaya başlanmıştır.
ÖCALAN İSTEDİ, AKP ANDI KALDIRDI
“Çözüm süreci” döneminde, PKK’nın başı Abdullah Öcalan’ın isteklerinden birisi de ilkokullarda okutulan Andımız’ın kaldırılmasıydı. 2013 yılında Andımız yönetmelikten çıkarıldı. 2002 yılında iktidara gelen AKP, tam 11 yıl sonra “Çözüm süreci” kapsamında andımızı kaldırırken, bunun ne kadar önemli olduğunu şöyle duyurdu:
“Soğuk Savaş döneminde, kapalı toplumlarda, bir dönem öğrencilerde milli bilinç uyandırılması amacıyla toplu ve sözlü tekrarlara dayanan törensel uygulamalar söz konusu olmuştur. Günümüzde bu tür uygulamalar güncelliğini yitirirken, ileri demokrasilerde benzer uygulamaların terk edildiği gözlenmektedir. Öğrencilerde milli bilincin uyandırılmasına yönelik bu tür uygulamaların yararlı bir etkisi bulunmamaktadır.
İlkokullarda her sabah esas duruşta and okunması uygulaması, pedagojik olarak da zararlı bulunmakta; öğretici olmayan, ezbere dayalı bu tip zorunlu tekrarların öğrencilerin zihinsel gelişimini olumsuz etkilediği vurgulanmaktadır. Bu yüzden okullardaki Andımız’ın okunmasına yönetmelik değişikliğiyle son verdik.”

Türkiye’de okunması yasaklanan andımız
Türk’üm, doğruyum, çalışkanım,
İlkem: küçüklerimi korumak,
büyüklerimi saymak,
yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.
Ey Büyük Atatürk!
Açtığın yolda,
gösterdiğin hedefe,
durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Varlığım Türk varlığına armağan olsun.
Ne mutlu Türk’üm diyene!

Dünyada Hangi Ülkelerdeki Okullarda “Andımız” Okunuyor?
Dünyanın bazı ülkelerindeki okullarda, ülkeye ve ülke bayrağına “bağlılık yemini” şeklinde okunan “öğrenci andı” bulunurken, bazı ülkelerdeki okullarda herhangi bir tören yapılmadığı gibi bir “öğrenci andı” da okunmuyor.
Öğrenci andının bulunduğu ülkeler şunlar:
Amerika Birleşik Devletleri
Meksika
Filipinler
Hindistan
Singapur
Vietnam
Peki, öğrenci andının olduğu ülkelerde öğrenciler bu andı ne zaman ve nasıl okuyor?
Çocuklar bu ant sırasında neler söylüyorlar?
Amerika Birleşik Devletleri
Ülkedeki okulların birçoğunda (net bir sayı olmasada neredeyse yarıdan fazlasında) öğrenciler, anaokulundan 12. sınıfa kadar her sabah derse başlamadan önce sınıfta “bağlılık yemini” ediyor. Çocuklar sıralarında ayağa kalkıyor ve sağ ellerini kalplerinin üzerine koyarak ant içiyorlar. Ancak bu, hiçbir okulda zorunlu değil. Öğrenciler yemin etmeye zorlanmadığı gibi isteyen öğrenci bu ritüele katılmayabiliyor, ancak bu kez de sosyal baskı ya da öğretmen baskısıyla karşılaşma ihtimali doğuyor. Ülkede öğrencilerin birçoğu tarafından okunan ve 1892 yılında Francis Bellamy tarafından yazılan ant ise şöyle:
“Amerika Birleşik Devletleri’nin bayrağına ve onun temsil ettiği cumhuriyete bağlılık yemini ediyorum: Tanrının gözetiminde tek ve bölünmez bir millet, herkese özgürlük ve adalet.”

Meksika
Meksika’da, anaokulundan ortaokula kadar tüm okullarda ve bazı liselerde haftada bir olmak üzere her Pazartesi bir tören yapılıyor. Törende ülke bayrağı göndere çekilerek ulusal marş okunuyor. Bu törende öğrenci andı okumak da zorunlu. Öğrencilerin sağ ellerini göğüs hizasında tutarak andı okumaları gerekiyor.
Meksika’nın bayrağı, kahramanlarımızın mirası, atalarımızın ve kardeşlerimizin birliğinin simgesi. Hayatlarımızı adadığımız anavatanımızı insancıl ve cömert bir bağımsız ülke yapan özgürlük ve adalet değerlerine sadık kalmak için ant içiyoruz.

Filipinler
Filipinler’de her sabah (Genellikle Pazartesi, ama bazı yerlerde haftanın başka bir günü olabiliyor) ulusal marşın ardından ülke bayrağına “bağlılık yemini” etmek zorunlu. Yemin sırasında öğrenciler sağ ellerini omuz hizasına kaldırarak avuçlarını açıyorlar. Andın sözleri ise şöyle:
Ben bir Filipinliyim. Filipinlerin bayrağına ve onun temsil ettiği ülkeye bağlılık andı içiyorum. Gurur, adalet ve özgürlüğün olduğu bir ulus için. Tanrı için. İnsanlar için. Doğa ve ülke için.

Hindistan
Hindistan da zorunlu öğrenci andının olduğu ülkelerden biri. Her sabah toplanan öğrencilerin okuduğu ant ise şöyle:
Hindistan benim ülkemdir. Tüm Hintliler benim kardeşlerimdir. Ülkemi severim ve onun zengin mirasından gurur duyarım. Her zaman buna değer olmaya çalışacağım. Ebeveynlerime, öğretmenlerime ve tüm yaşlılara saygı duyup herkese hürmet edeceğim. Ülkeme ve insanlarıma bağlılık yemini ediyorum. Onların mutluluğu ve refahı benim mutluluğumdur.

Singapur
Singapur’da ilkokul ve ortaokul düzeyindeki tüm okullarda, dersler başlamadan önce toplanan öğrenciler her gün ulusal marşı ve ardından ulusal andı okuyor. Açık havada yapılan tören, her tür hava şartında gerçekleşiyor. Ant sırasında öğrenciler sağ yumruklarını kalplerinin üzerine koymak zorundalar. Singapur ulusal andının sözleri ise şöyle:
Biz, Singapur vatandaşları, ırkımız, dilimiz ya da dinimiz ne olursa olsun, bir olmuş insanlar olarak adalete ve eşitliğe dayanan demokratik bir toplum yaratmak için ve aynı zamanda ulusumuzun mutluluğu, refahı ve ilerlemesi için ant içeriz.

Vietnam
Tüm okul yılı boyunca, her sabah bütün okul çalışanları (öğretmen olmayanlar dahil) ve tüm sınıflardan öğrenciler okul bahçesinde toplanarak bayrak töreni yapıyor. Her sabah yapılan tören, ulusal bayramlarda ve özel günlerde de tekrarlanıyor.

Kaynak:
https://www.quora.com/Do-countries-other-than-America-do-a-pledge-of-allegiance-to-their-flag-in-school#DFXem
https://www.egitimpedia.com/dunyada-hangi-ulkelerdeki-okullarda-andimiz-okunuyor

ULUS BİRLİĞİ, DİRLİĞİ, YURT SEVGİSİ, ÇALIŞKANLIK, DÜRÜSTLÜK YASAKLANIR MI? ANDIMIZ…* HANGİ ÜLKELERDE AND OKUNUYOR

This entry was posted in EĞİTİM, İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *