UÇAKLAR, ARABALAR YAKIŞIR YÜCE CUMHURBAŞKANINA!!!

BÖLÜM I

CUMHURBAŞKANLIĞINA AİT UÇAKLER VE HELİKOPTERLER


AKP döneminden önce Başbakanlık koltuğunda oturan Bülent Ecevit özel uçak yerine genelde Türk Hava Yollarının tarifeli uçaklarını tercih ederdi.
Başbakan ya da Cumhurbaşkanları seyahatlerinde gazetecileri de yanlarında götürebiliyordu. Özellikle yurtdışı uzak uçuşlarda gazeteciler götürüldüğünde, iş bittiğinde medya kuruluşlarına faturalar gönderiliyor, kuruluşlar da ödeme yapıyordu. Yani uçaklara binen gazeteciler kimseye minnet duymuyor ya da yağdanlık etmiyordu. Başbakan ya da Cumhurbaşkanı ile aynı uçağa binmek sadece gazetecilik faaliyeti için yani habere kolay ulaşabilmek için önemliydi.
2002’ye yani AKP iktidarına kadar Devletin sadece 3 adet makam uçağı bulunuyordu.
“AKP iktidara geldiğinde Ahmet Necdet Sezer Cumhurbaşkanı’ydı. Sezer döneminde Cumhurbaşkanlığı’nın Süleyman Demirel döneminden kalma 2 makam aracı vardı.
Cumhurbaşkanı Sezer, Hava Kuvvetleri’nin Gulf-4 tipi uçakları ile seyahat ederdi. Hava Kuvvetleri’nde bu şekilde 2 uçak bulunuyordu. AKP’den önce Cumhurbaşkanlığı’na ait VIP uçak yoktu ama buna karşın Başbakanlığın özel uçakları vardı.
Gelelim Erdoğan dönemine…
Erdoğan, 2004’te daha büyük bir uçak almak istedi. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin 40 koltuklu Airbus A319 Corporate Jet tipi uçağı satın alındı. Filo genişlemeye başlamıştı. O sıralarda Başbakanlığa ait S-92 tipi TC-OBA helikopterin de Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanıldığı biliniyordu. Devletin uçak filosunun durumunu ilk olarak 2015 yılında Başbakanlığı döneminde Ahmet Davutoğlu açıkladı.
Başbakanlığın faaliyet raporuna göre devletin hava araç filosunda 11 uçak bulunuyordu. 2016 faaliyet raporuna göre bu 11 uçağa, üç skorsky helikopteri eklendi. 2015 raporunda bu 11 uçağın yıllık bakım ve uçuş masraflarının da 25 milyon 900 bin Lira olduğu belirtildi. 2016 raporunda ise masraf kalemi yoktu.
AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığının tek adam yönetimine dönüştüğü 2016 yılından sonra uçak sayısında daha da artış oldu. 12. uçak Tunus’tan alındı. Tunus’un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali’nin sadece bir kere test için binebildiği Airbus uçağı 78 milyon dolara alındı. 13-14-15. uçaklarla ilgili kamuoyuna yansımış bilgi yok. Ancak, 16. uçak olay oldu.
Örtülü ödenekten satın alındığı iddia edilen, sonra bizzat Erdoğan tarafından kendisine Katar tarafından hibe edildiği söylenen 400 milyon dolarlık uçakla birlikte devletin toplam 16 özel uçağı oldu. Bu süper lüks filonun yıllık masrafının da 38 milyon lira olduğu konuşuldu.
AKP’nin uçak sevdası:
İki AKP’li görevliyi 1 milyon liralık yakıt harcayarak Yeni Zelanda’ya özel olarak götüren uçak tek değil. ne kadar büyük insafsızlık değil mi? Diplomatik temsil görevi ile giden bu iki siyasetçi neden tarifeli uçakla gitmedi, gönderilmedi? Hacı parayı çok bulunca poposunu temizlermiş!!!
Devletin hangarında bu tür ‘hizmetler’lere tahsis ettiği 13 lüks uçak daha var. Sadece Sarayın kullandığı lüks araç sayısı 268. Bu yıl 28 adet lüks araç daha alınması öngörülüyor.
2017 yılında bu 13 uçağın devlete yetmediği anlaşıldı ve yeni uçak alımlarına karar verildi. Türk Hava Yolları (THY) VIP hizmetlerde kullanmak için yeni Airbus ACJ318 alacağını açıkladı. 13 olan VIP uçak sayısı yeni alımla 14’e çıktı. THY en son Cumhurbaşkanlığı için A340 – 500 tipi bir uçağı 77 milyon dolara satın almıştı.
VIP filosundaki uçak ve helikopterler şöyle:
1 adet A340-500
1 adet A330-200
2 adet A319 ACJ
1 adet Challenger 850
3 adet GULFSTREAM G550
1 adet G450
2 adet Cesna Ciatiton
3 adet Sikorsky Helikopter S-92
DEVLET FİLOSUNDAKİ UÇAKLAR
Devlete ait VIP uçak filosundaki en büyük uçak Airbus A330-200 Pestige modeliydi. TC-TUR kuyruk tesciliyle uçan A330- 200, bu unvanını A340-500’e teslim etti. Uzun menzilli 330 modeli 90 koltuk kapasiteli. A319 Corporate Jet tipi TC-ANA uçağı ise 36 yolcu kapasiteli. İtalyan Hava Kuvvetleri’nden 2005 yılında satın alınan bu uçak, 2000 model ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi tarafından kullanılmış.
Bunlardan başka 2 adet 16 koltuklu Gulfstream G550 (TC-DAP ve TC-KOP), 14’er koltuklu tescilli Gulfstream G450 ve 550 (TC-ATA ve TC-GAP) ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) bünyesinde kalibrasyon uçağı olarak kullanıldıktan sonra kabinleri modifiye edilen, 8 koltuklu iki Cesna Ciatiton V (TC-LAA ve TC-LAB) bulunuyor. Ayrıca devlet filosunda, 3 adet de döner kanat hava aracı olarak Amerikan Sikorsky yapımı S-92 helikopter bulunuyor.
Elbette bu kadar uçak olunca onlara özel mekan da gerekli olacak, masraflar büyüyecekti.
2011 yılında devletin ANA, ATA, GAP VE DAP uçakları için bir futbol sahası büyüklüğünde hangar yapılmıştı. Esenboğa Havalimanı’ndaki hangar ilk Airbus’a da ev sahipliği yaptı. Ancak uçaklar artınca yeni bir alana ihtiyaç duyuldu. İşte o sırada İstanbul Havalimanı devreye sokuldu, Atatürk Havalimanı kapatılırken, Erdoğan’ın filosuna tahsis edildi.
Şu sıralarda Atatürk Havalimanı yıkılıp “Millet Bahçesi” yapımına başlandı ama yerleşkede bulunan Devlet Konuk Evi tamamen yenilendi ve başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer devlet yetkilileri olmak üzere Türkiye’ye gelen yabancı devlet başkanları tarafından kullanılıyor. Yani Atatürk Havalimanı AKP’li Cumhurbaşkanı’nın lüks uçak filosu için özel bir havalimanı oldu.
Türkiye devlet başkanlarına ve özellikle de Cumhurbaşkanının şahsına havalimanı bulundurmaya başlamışken, bazı absürtlükler dikkat çekecekti, örneğin Almanya Başbakanı Merkel tarifeli uçağa biniyor, zaten İngiltere Başbakanı da makam aracı yerine metro ile seyahat ediyordu. Finlandiya cumhurbaşkanı ise yurt dışı ziyaretlerini tarifeli uçakta ve ekonomik sınıfta yapıyordu. Akıllara onların özel uçağı yok mu sorusu takılıyor, ister istemez?
Ülkelerin uçak listesine bakmadan şunu da söylemeli; Türkiye’den iki bakan Yeni Zelanda’ya özel uçakla giderken, Yeni Zelanda’nın bakanı Türkiye’ye THY uçağı ile gelecekti. Refah seviyesi Türkiye’den yüksek Finlandiya ve İtalya devlet başkanları da tarifeli uçağı tercih ediyordu… Airport haberde yer alan yazısında Fatih Akdeniz’in verdiği bilgiye göre bazı devletlerin elindeki özel uçakları şöyle;
Almanya : 12 özel uçak
Fransa : 14 özel uçak
İtalya : 11 özel uçak
Japonya : 2 özel uçak
Azerbaycan: 3 özel uçak
Türkiye : 16 özel uçak
Türkiye, devletin uçak filosu bakımından da birçok ülkeden daha önde. Almanya’da 12, Fransa’da 14, İtalya’da 11, Japonya’da 2 özel uçak bulunuyor. Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı’nın hava filosundaki uçak sayısı ise Katar’ın hibe ettiği söylenen ‘Uçan jumbo’ olarak adlandırılan Boeing 747-8 model uçakla birlikte 16’ya yükseldi.
Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşullar bu israf gerçekliği ile bağdaşmıyor. Bu nedenle bu ülkeyi yönetenler bu israfa son vermeli çağrısı önemli. Elbette bu kadar uçağı tek başına Cumhurbaşkanı kullanmıyor. Tıpkı makam arabası sevdası gibi uçak sevdası da yönetim kademelerinde yukardan aşağı doğru yayılıyor.”

BÖLÜM II

CUMHURBAŞKANLIĞINA AİT ARAÇLAR

Türkiye’deki makam aracı sayısının 125 bin , Cumhurbaşkanlığı’na ait lüks araç sayısı 268 “Türkiye, makam araçlarında dünya rekorunu elinde bulunduruyor. Almanya’da 9 bin, Japonya’da 10 bin, Fransa’da 8 bin makam aracı var.

Türkiye’nin değişmeyen gündemi: Makam otomobilleri
Deri koltuklar… Arka camın hafif aralanması ve gelen tatlı bir esinti… Cam açmak istenilmezse püfür püfür esen bir klima… Hızsa hız… Cakaysa caka… Marka fark etmiyor ama tercihen Alman! Lüks makam otomobilleri Türkiye’nin gündeminden hiç düşmüyor.
Sayıştay raporlarına göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda eski bakanların hepsine makam aracı verildiği ortaya çıktı. Yakın geçmişte Yenikapı’daki sergi ve yöneticilerin Alman makam otomobili tutkusu Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Son yıllarda yöneticilere tahsis edilen Mercedes, Audi ve Lexus marka araçlar bir hayli konuşuldu.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANINA MİLYONLUK ARABA
Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e görevi aldığı dönemde 1 milyon liralık 2014 model siyah Mercedes S500 4matIc L VISION makam aracı alınmıştı.

Sözcü 02/02/2016
Makam arabası 3 kıta dolaştı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama gibi zırhlı makam aracını yurt dışı gezilerine göndermeye başladı. Latin ülkelerini kapsayan gezi için Erdoğan’ın makam arabası askeri kargo uçağıyla 14 bin km yol yaptı. Önce Senegal sonra da Brezilya’da yakıt ikmali yapan uçak personeli, Şili’ye ulaşarak makam aracını Erdoğan’a teslim etti.Kayseri Hava Üssü’nden kalkan askeri kargo uçağı, makam arabasını Şili’ye götürmek için Asya, Afrika ve Amerika kıtaları arasında uzun bir yolculuk yaptı. Üç gün süren kargo uçağı yolculuğunda Türkiye’den Senegal’a, oradan da Brezilya’ya uçuldu. Bu ülkeden de Şili’ye geçildi. Peru ve Ekvator ziyaretlerinde de yine aynı yöntemle makam arabası taşındı.

cumhuriyet.com.tr19 Ekim 2017
Saray’a 268 araç yetmedi… Cumhurbaşkanlığına 38 yeni araç alınacak!
Garajında 268 araçlık dev bir filo bulunduran ve araçlarının sadece yıllık yakıt masrafı 3.4 milyon lirayı aşan Cumhurbaşkanlığı önümüzdeki yıl tam 38 yeni araç daha alacak.
hükümetin Meclis’e gönderdiği 2018 yılı bütçe yasa tasarısına göre, Cumhurbaşkanlığı’nın önümüzdeki yıl araç filosuna dahil edeceği yeni araçlardan 10’u özel zırhla donatılmış taşıtlardan oluşuyor. Bu taşıtlardan 8 tanesi bütçedeki fiyat sınırlamasına tabi olmayacak. Cumhurbaşkanlığı zırhlı araçların yanı sıra 14 binek otomobil, 4 minibüs, 2 panelvan, 6 otobüs ile biri 12 tonluk diğeri 17 tonluk 2 kamyon satın alacak.
FİLODAKİ 268 ARAÇ 306’YA ÇIKACAK
Önümüzdeki yıl alınacak 38 yeni araçla birlikte Cumhurbaşkanlığı’nın araç filosundaki taşıt sayısı 268’den 306’ya çıkacak. Sarayın mevcut araç filosunda 2 limuzin, 14 zırhlı araç, 28 adet 4×4 cip, 6 ambulans, 2 itfaiye, 83 Volkswagen, 33 Mercedes, 10 Audi marka araçlar da bulunuyor.

Halktv 10.02.2019
2019’un tasarruf yılı olacağını söyleyen hükümet, tasarruf tedbirlerinin dışında tutulan Cumhurbaşkanlığı ve TBMM için sürücüleriyle birlikte 35 yeni araç kiralayacak. Saray için kiralanacak araçların altısının “yabancı menşeli” olması istendi.

Yeniçağ 09.04.2020
Cumhurbaşkanlığı, 14 yeni araç için ihale açtı. 7 mayıs tarihinde yapılacak ihalenin ilanında araçların en az 2019 model olması ve araçların en az birinde karartılmış camlar, perde ve araç içi buzdolabı olması istendi.

İndigo Dergisi 14 Eylül 2019
Erdoğan için Almanya’dan 4 adet Mercedes S 600 Maybach lüks makam aracı getiriliyor.
Cumhurbaşkanlığı’nın talebi üzerine Erdoğan için Almanya’dan Ankara’ya 9 kat zırhlı dört adet yeni Mercedes S 600 Maybach makam aracı gönderildi. Araçların değerinin yaklaşık 80 milyon lira olduğu belirtiliyor.
Cumhurbaşkanlığı’nın talebi üzerine Almanya’dan Ankara’ya dört adet yeni S 600 Maybach araç gönderildiği öğrenildi. Bu araçların modellerinin ise son derece güvenlikli Mercedes-Maybach S 600 Pullmann Guard model olduğu belirtiliyor.
Avrupa Postası’nda yer alan habere göre; yaklaşık dört ay önce tamamlanan siparişlerde, Mercedes- Maybach’lar tam 9 kat zırhlanmış olarak Mercedes’ten satın alındı ve gönderi için önceden belirlenen, güvenliklerin alındığı bir Türk nakliye şirketine teslim edildi.
Her biri ayrı TIR’lara yüklendi
Küçük bir kent olan Hanau’ya getirilen Maybach’lar, Ankara’nın özel talebi üzerine her biri bir TIR’a yüklendi. Maybach’ların alınmasında Türkiye Cumhuriyeti Stuttgart Başkonsolosluğu’nun devreye girdiği ve araçlar gönderilene kadar tüm sürecin başkonsolosluk tarafından yönetildiği öğrenildi.
Araçların Türkiye fiyatının yaklaşık 80 Milyon TL olduğu ileri sürülüyor. Her bir aracın 5.5 tonun üzerinde olduğu ve bir TIR’a iki araç sığarken, Ankara’nın hepsini tek tek yüklettiği, arka arkaya dört TIR’ın bu şekilde Ankara’ya gönderildiği öğrenildi.
Saray’ın garajında 268 lüks araç var
2017 yılında yayımlanan habere göre ise; Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın garajında garajında 2’si limuzin 14 zırhlı araç, 28 4×4 jip, 30 motosiklet olmak üzere toplam 268 araç yer alıyor.
14 zırhlı araç, 28 jip
Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin açtığı Zorunlu Mali Sorumluluk ve Kasko Sigortası hizmet alımı ihalelerine ilişkin resmi dosyalara göre, Cumhurbaşkanlığı’nın envanterinde 2’si limuzin olmak üzere 14 tane zırhlı araç, 28 tane 4×4 jip, 6 tane ambulans, iki tane itfaiye aracı, 30 tane motosiklet var.
Mercedeslerin her biri 1,5 milyon lira
Araç filosunun en önde markası Volkswagen. Listede en eskisi 2008, en yenisi 2016 model 83 tane Volkswagen marka araç var. Volkswagen’ı 32 araçla Mercedes takikp ediyor. Mercedes marka araçların 11 tanesi, makam aracı olarak da kullanılan, S600 model zırhlılar.
Erdoğan’ın makam aracı mercedes s 600 maybach, Kasko değeri bir servet
İhale dosyasında kasko değerlerinin Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin “Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi”nden belirleneceği ifade ediliyor. Ancak birliğin listesinde yer almayan 15 araç var. Bu araçların kasko değerleri ayrıca belirleniyor. Kasko değerleri de araçların yaklaşık piyasa değerini gösteriyor. 2009, 2010, 2012 ve 2013 model Mercedes S600 zırhlı araçların her birinin kasko değeri 1 buçuk milyon TL.
24 tane Chevrolet 4X4 Jip’ten 1 tanesi zırhlı ve kasko değeri 900 bin TL. 1998 model Mercedes S600 Limuzin’in kasko değeri ise 600 bin TL. Bir G.M.C. marka SUV’un, 5 4X4 Jip’in elektronik jammer cihazı ile radyasyona karşı koruyucu özelliği olan filtreli camı var ve bu donanımın tek bir araç için bedeli 315 bin TL.
Araçların piyasa değeri 54 milyon lira
İhale dosyasındaki ek donanımlarla birlikte kasko bedelleri toplandığında, 2017 verilerine göre Cumhurbaşkanlığı’nın emrindeki 268 aracın toplam piyasa değerinin yaklaşık 54 milyon TL olduğu ortaya çıkıyor.
Sezer’in 2, Gül’ün 18 makam aracı vardı
İhale dosyasındaki araçların içinde eski cumhurbaşkanlarının kullandığı araçlar da var. Ahmet Necdet Sezer’in 2, Abdullah Gül’ün ise 18 makam aracını kullandığı biliniyor. 27 Aralık 2013’te yine Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde yapılan ihale ise 115 aracı kapsıyor. Ağustos 2014’te Cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan’ın Genel Sekreterliği’nin Aralık 2014’te yaptığı ihale dosyasına göre Cumhurbaşkanlığı’nın garajında 136 araç var. Son olarak 7 Aralık 2016’da yapılan ihaleyle Saray’ın garajındaki araç sayısı 136’dan 268’e çıkarıldı.
This entry was posted in Ekonomi, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *