BİR ÜLKE ÖZELLEŞTİRMELERLE NASIL YOKSULLAŞTIRILIR

Özelleştirme ve kamunun tasfiyesi (neoliberal proje) altın çağını 2000’li yıllardan sonra yaşadı. Gerek kamu işletmelerinin ve gerekse kamu hizmetinin özelleştirilmesinin şampiyonu AKP hükümetleri oldu. 2003-2016 dönemi özelleştirmelerin toplam özelleştirmeler içindeki payı yüzde 88’dir. 1986-2002 döneminde toplam 8 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirilirken 2003-2016 döneminde 60 milyar dolara yakın özelleştirme gerçekleştirildi. 1986’dan bugüne kadar 217 kamu kuruluşu satıldı. 1986 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarının toplam tutarı 68,4 milyar dolar düzeyindedir.

Antalya Limanı 3 yıllık geliri karşılığı Katarlıların oldu
Sozcu.com.tr / 26/01/2021

Global Yatırım Holding’in liman iştiraki Global Ports Holding Antalya limanını işletme hakkını 140 milyon dolar karşılığında Katarlı QTerminals WLL’ye sattı.
Asya ve Orta Doğu dahil olmak üzere küresel pazarlara yönelik kargo konteynerleriyle genel ve dökme yük konusunda önemli bir konuma sahip olan Antalya limanı 2019 yılında 47.5 milyon dolar gelir elde etmişti.
Antalya limanı, İzmir-Mersin arasında yaklaşık 700 deniz mili kıyı şeridi üzerinde en büyük organize liman olma özelliğini taşıyor.
Global Yatırım Holding A.Ş. (GLYHO), dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding, limanın QTerminals W.L.L.’ye satışına ilişkin Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden açıklamada yaptı.

Limanlarda özelleştirme furyası sürüyor
Cumhuriyet/Mustafa Çakır / 26 Kasım 2020

Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait 15 liman ile TCDD’ye ait 5 büyük limanı satan AKP, Güllük Limanı’nın 45 yıllık işletme hakkını da 35.2 milyon liraya özel şirkete verdi. CHP’li Suat Özcan, özelleştirmeyle Güllük merkezinin “biteceğini” belirterek “Hem kamu malını satıyorlar hem birilerine para kazandırıyorlar” dedi.
Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne (TDİ) ait Muğla Güllük Limanı’nın 45 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesi sonuçlandı. Açık artırmada en yüksek teklif 35.2 milyon TL ile ICC Grup İnşaat’tan geldi.
Limanın 260 yat bağlama kapasiteli 3 çıpalı yat limanına dönüştürülmesi planlanıyor. Böylece 1997-2020 arasında TDİ’ye ait 15 liman ile TCDD’ye ait Mersin, Samsun, Bandırma, İskenderun ve Derince limanları özelleştirildi.
CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, bu özelleştirmeyle Güllük merkezinin “biteceğini” söyledi. Yeni yapılan limanın büyütülmesinin planlandığını, Kıyıkışlacık’a da yeni bir yükleme limanı yapılmasının hedeflendiğini belirten Özcan, şunları söyledi: “Toplam 4 liman söz konusu. Bu, Güllük Körfezi’nin ekolojik dengesini bozar. Birileri para kazanacak diye bunlar yapılıyor.”

KİK raporu açıkladı: Katar “büyük ekonomik kazanımlar” elde etti

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Ülkeleri İstatistik Merkezi, Katar için raporunu yayınladı. Ülkenin ticaret hacminin yüzde 14,2 büyüdüğü kaydedildi.Umman’ın başkenti Muskat’ta bulunan KİK Ülkeleri İstatistik Merkezi, Katar’ın ulusal günü (18 Aralık) münasebetiyle rapor yayımladı. Raporda, Katar’ın toplam devlet gelirlerinin, 2018’de 57,1 milyar dolar iken 2019’da 59 milyar dolara yükseldiği belirtilen raporda ülkenin ticaret hacminin ise yüzde 14,2 büyüdüğü kaydedildi.
TÜRKİYE KATAR İLE ANLAŞMA YAPMIŞTI
Geçtiğimiz ay, Türkiye ile Katar arasında 10 anlaşmanın imzalanması gerçekleştirilmişti. Bu kapsamda, Türkiye Varlık Fonu ve Katar Yatırım Otoritesi, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının devri için mutabakat anlaşması yapılmıştı.
This entry was posted in Ekonomi, ÖZELLEŞTİRMELER, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *