DOĞA-ÇEVRE-EKOLOJİ * KUZEY ORMANLARI ARAŞTIRMA DERNEĞİ İZLEME RAPORU Kuzey Ormanlarında 3 ayda 196 tehdit ve tahrip tespiti

Kuzey Ormanları Araştırma Derneği’ninTemmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan 3 aylık izleme raporuna göre, Kuzey Ormanlarında yangınlar, maden ocakları, mega projeler gibi eylemleri kapsayan 196 tehdit ve tahrip tespit edildi.

Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kuzey Ormanları Araştırma Derneği, Kuzey Ormanları Savunması’nın faaliyetlerine katkı vermek ve Avrupa orman kuşağı kollarından biri olan Kuzey Ormanları’nı koruma çalışmalarının parçası olmak amacıyla Nisan 2020’debaşladığı çalışmaları kapsamında ilk raporunu yayımladı.
Dernek, Kuzey Ormanları (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Düzce illerinin içinde ve Bursa, Balıkesir ile Çanakkale illerinin kuzeyinde yer alan ormanlar) coğrafyasında, flora ve faunasında, yaban hayatında, içinde ve çevresinde yer alan insan yerleşmelerinde, ekosistemi tehdit ve tahrip eden insan faaliyetlerini izleyerek raporlaştırmayı hedefliyor.
3 aylık periyotlarla kamuoyuyla paylaşılacak raporların ilki Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını içerdi. Bu süreçte Kuzey Ormanlarında yangın, maden ocağı gibi 196 tehdit ve tahrip tespit edildi.
Yangınlar
Rapora göre, üç aylık izleme süresince en çok rastlanan haber orman yangını haberleri oldu. Temmuzda 11, Ağustosta 23, Eylülde ise 13 olmak üzere toplam 47 yangın gözlendi.
Raporda yangınların bu aylar içerisindeki artışın en önemli nedenler iklim koşullarının orman yangınları için elverişli olması ve şiddetli rüzgarlar, iklim krizi ile Kuzey Ormanları’nda yaşanan yoğun tahribin birleşmesi olarak sıralandı.
Orman yangınlarının içerikleri incelendiğinde; 23 yangında Kuzey Ormanları’nın 550 hektarlık kesiminin yandığı, 24 yangında da yangın sebebinin açıklanmadığı görüldü.
Maden ocakları
İkinci yoğun izleme konusu, toplamda 29 haber ile maden ocakları oldu. Haberlerin içeriği ise; altın madeni, kapasite artışı, kömür ocağı, kuvarsit ocağı, maden sahası ihale, maden sahası kurma – ÇED şeklinde oldu.
Kanal İstanbul
Maden ocaklarını, 25 haber ile Kanal İstanbul projesi izledi. Projeyle ilgili haberlerin detayları basın açıklaması, bilimsel yayın, örgütlenme, plan itiraz, plan askı, sosyal medya çalışması ve STK görüş – radyo programı şeklinde oldu.
Raporda “Marmara bölgesinin son kalan tarım, orman ve su kaynaklarını ranta ve yağmaya açmayı hedefleyen bu mega proje en önemli doğa-kırım tehditlerinden biri olmaya devam etmektedir” denildi.
Rapora göre, tabiat alanlarının işlevlerinin değiştirilerek arsaya dönüştürülme çabaları ve İBB’nin, meslek odaları ve 250 bileşenli Ya Kanal Ya İstanbul Platformu ve yurttaşların bu projeye karşı çabaları da bu süreçte devam etti.
Yaban hayatı ve sanayi
Kuzey Ormanları’nın yaban hayatına yönelik ve sanayinin yarattığı tahrip haberleri dördüncü ve beşinci sırada yer aldı.
Tüm bu tahrip haberlerinin yanı sıra orman yangınlarının, orman ve itfaiye ekiplerince söndürüldüğü, maden ocakları, sanayi ve tüm tahrip projelerine karşı Kuzey Ormanları köylülerinin ve doğa savunucuların harekete geçtiği, OGM ve DKMP ekiplerinin yaban hayatına dönük çalışmalarında, yaralanan yaban hayvanlarını tedavi ederek yaban hayatını savunmaya çalıştığı izlendi.
Tehdit, tahrip, savunma
Derneğin 3 aylık periyotta tehdit, tahrip ve savunma nitelikleri ile yapılan izlemelerde elde ettiği veriler şöyle:
* Maden ocağı konusunda yapılan izlemelerin yüzde 24’ü ve Kanal İstanbul projesi konusunda yapılan izlemelerin yüzde 21’i tehdit niteliği taşıyor.
* Orman yangınları konusunda yapılan izlemelerin yüzde 31’i, maden ocağı konusunda yapılan izlemelerin yüzde 15’i tahrip niteliği taşıyor.
* Orman yangınları konusunda yapılan izlemelerin yüzde 29’u, Kanal İstanbul ve maden ocağı konusunda yapılan izlemelerin yüzde 15’i savunma niteliği taşıyor.
(TP)
Raporun tamamını okumak için tıklayın.

https://bianet.org/bianet/ekoloji/233179-kuzey-ormanlarinda-3-ayda-196-tehdit-ve-tahrip-tespiti
This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, VANDALLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *