AKP siyasi bir partiden öte daha çok çıkar birliği olan bir gruptur. parti daha kurulmadan önce Erdoğan’ın İ.B.Başkanı olduğu dönemde hakkında açılan soruşturma ve suç iddiaları vardı. AKBİL yolsuzluğu bunlardan birisi idi. Biraz uzunca olacak ama bu yolsuzluğu hatırlatmak ve davanın ana kahramanı da yazmak isterim;
AKBİL YOLSUZLUĞU VE HAVUZ MESELESİ [*]
2000 YILINDA Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Abdurrahman Gündoğan tarafından hazırlanan iddianamede, CHP eski İstanbul İl Başkanı Mehmet Bölük ile AKBİL projesini geliştirilen İTÜ Elektronik Fakültesi’nden Berk Üstündağ’ın, 1999 yılında, “BELBİM A.Ş.’nin AKBİL uygulamasında sisteme para giriş ve çıkışların yasal olmayan ve kontrol dışı mekanizmalarla ayarlandığı, AKBİL 24 kasalarında biriken paraların havuz hesabına aktarımının kişilerin inisiyatifine bırakıldığı” şeklinde ihbarlarda bulunmaları üzerine soruşturma açılmıştı.
Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu’nun 2000 tarihinde hazırladığı suç raporunda “veri tabanında tüketim, yükleme ve harcama bilgileri silinerek, elde edilen kayıt dışı AKBİL hasılatlarının gelir kayıtlarına girmediği” tespit edilmişti. 2.5 trilyonluk yolsuzluk yapıldığı iddia edilen davada Recep Tayyip Erdoğan ve Ali Müfit Gürtuna hakkında, “görevi başında zimmetine para geçirmek veya mal edinmek” gerekçesiyle 14’er yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezası talep ediliyordu.
Duruşmada Bayıldı
Tayyip Erdoğan’ın yargılandığı AKBİL davası için baskı çoktu. Mahkeme Başkanı İsmail Rüştü Cirit ilk duruşmaya çıktı. Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’nın da aralarında bulunduğu 37 sanıklı ‘Akbil davası’nın ilk duruşmasında Mahkeme Başkanı Rüştü Cirit bayıldı. Çirit hastaneye kaldırılırken duruşma, yeni bir hâkimle devam etti. 2003 yılında İsmail Rüştü Cirit’in Başkan olduğu mahkeme Akbil davasında 29 sanık için beraat kararı verdi. Recep Tayyip Erdoğan ve 3 AKP milletvekili Mustafa Açıkalın, İdris Naim Şahin ve Mikail Arslan’ın yargılanması durduruldu.
İsmail Cirit ödüllendirildi ve Yargıtay Kapısı Sonuna Kadar Açıldı
AKBİL Davasında beraat kararı veren Rüştü Cirit 2004 yılında Yargıtay üyeliğine seçildi. 2011’de Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 13. Ceza Dairesi Başkanlığına seçildi. 2015 yılında ise artık Yargıtay Başkanı oldu. Yargıtay seçimlerinde 5 aday yarıştı. İsmail Rüştü Cirit 240 oy alarak Yargıtay’a başkan seçildi.. Tayyip Erdoğan’ın Yargıtay Başkanı olarak Rüştü Cirit’i önerdiği söylentileri tepki toplasa da istenilen olmuştu.
Saray Ne Derse O
İsmail Rüştü Cirit Yargıtay Başkanı olduktan sonra Erdoğan’a daha da yakınlaştı. Erdoğan için yargılanma iddialarının olduğu dönemde Yüce Divan yetkisini Yargıtay’a istedi. Bununla da yetinmedi HSYK’nın kontrolünün cumhurbaşkanında olması gerektiğini söyledi. Cirit “HSYK’nın halka hesap verebilecek bir sisteme geçmesi gerekir. Örneğin bazı ülkelerde Adalet Bakanı veya Cumhurbaşkanı HSYK üzerinde etkilidir. Avrupa’da bu böyle ” dedi.
[*] http://gazeteport.com/2016/akbil-yargitay-kapisini-acti-48822/
Diyeceğim o ki Erdoğan ve diğer AKP tayfası henüz partileşmeden önce suç kapsamına giren eylemleri için daha sonraları yeni yasalar çıkartarak işledikleri suçları kapsam dışında bıraktılar. Görülecek davalarına hakimler ayarlandı ve “TAYFA” suçlu olmasına rağmen beraaat etti. Bu beraat kararlarını veren sözde yargıçlar daha sonra üst makamlara atanarak ödüllendirildiler.Bunlardan birisi de yeni emekli olan yargıtay Başkanı “çaycı” İsmail Cirit’tir. İsmail Cirit’in Erdoğan hakkında beraat kararı vermesiyle Erdoğan’ın önü açılmış ve Türkiye’nin kaderi değişmiştir. BAĞIMSIZ YARGI işte bu nedenle çok önemli ve gerektir.
Bu günlerde AKP’nin geçmişi o kadar kirlenmiştir ki, Yurtsever, dürüst vatandaşların sosyal medyada bilgi iletişimini engelleyerek bilgi edinme ve haberleşme haklarına SANSÜR getiriyorlar. İlgili haber aşağıdadır.
Naci kaptan
Torba yasadan sosyal medyaya kelepçe çıktı! Twitter,
Facebook, YouTube ve Instagram’a büyük sansür geliyor
10 Nisan 2020
AKP’nin salgın gerekçesiyle hazırladığı “torba”dan sosyal medyaya büyük gözaltı çıktı. Milyonlarca kullanıcının sosyal medya hesapları iktidar kanallarınca rahatlıkla sansürlenecek. İnternette ağır cezalar yolda.
Hükümet, salgın nedeniyle içerisinde birçok ertelemenin yer aldığı “torba yasa taslağı” hazırladı. Ancak taslak içerisinde Twitter, Facebook, Instagram gibi milyonlarca insanın kullandığı sosyal ağlara ilişkin dikkat çeken düzenlemeler de yer aldı.
Cumhuriyet’ten Mustafa Çakrı’ın haberine göre; Sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, konum gibi verileri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına olanak sağlayan gerçek veya tüzelkişiler “sosyal ağ sağlayıcı” olarak tanımlanacak. İdari para cezaları muhatabın yurtdışında bulunması halinde doğrudan doğruya muhataba veya Türkiye’de bulunan temsilcisine tebliğ edilecek.
Taslakta yer alan değişiklikler özetle şöyle:
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, yer sağlayıcıların yükümlülüklerini denetleyebilecek. Kurum, gerekli gördüğü hallerde, mahallinde de inceleme ve denetim yapabilecek.
TÜRKİYE’DE GÖREVLİ ŞARTI
– Türkiye’de günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına yapılacak başvuruların yanıtlandırılması için yetkili en az bir kişinin Türkiye’de görevlendirilmesi zorunluluğu getirilecek. Yapılan ihtara karşın yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda hâkim kararı ile kademeli olarak sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğinin daraltılması için sulh ceza hâkimliğine başvurulacak.
– Sosyal ağ sağlayıcılarına kişiler tarafından içeriğin kaldırılması ve erişimin engellenmesi için yapılacak başvurular en geç 72 saat içinde yanıtlandırılmak zorunda olacak. Yanıt verilmezse 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar ceza verilecek. Ayrıca sosyal ağ sağlayıcılarına, kişiler tarafından yapılan başvurulara ve kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ilişkin raporlama yapma ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bildirme yükümlüğü de getirilecek. Eğer bu kurala uyulmazsa 1 milyon liradan 5 milyon liraya kadar ceza verilecek.
VERİLER BURADA DEPOLANACAK
– Anayasada yer alan “Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçeleriyle Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurtiçi veya yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılara, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma yükümlülüğü getirilecek. Kurala uyulmazsa 1 milyon liradan 5 milyon liraya kadar ceza verilecek.
– Hukuka aykırılığı hâkim veya mahkeme kararı ile tespit edilen içerik, sosyal ağ sağlayıcıya bildirilecek. Bildirime rağmen 24 saat içinde içeriği çıkarmayan veya içeriğe erişimi engellemeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların tazmin edilmesinden sorumlu olacak.