‘DÜNYANIN YARISINI KADINLAR OMUZLAR’ :
DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
8 Mart 1857’de 40 bin kadın dokuma işçisi eylem yaptı. 1910’da Clara Zetkin’in önerisiyle Dünya Emekçi Kadınlar Günü önerisi Kabul edildi. Birleşmiş Milletler 1977’e 8 Mart’ın ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak anılmasını kabul etti.
Şimde Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanan 8 Mart, gerçekte ‘Emekçi Kadınlar’ günüdür. 8 Mart 1857’de 40 bin dokuma işçisi kadın işçi çalışma şartlarının iyileştirilmesi için eylem yaptı. 1910’da Sosyalist kadın Clara Zetkin’in önerisiyle Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanıyor…
Şimdilerde ‘Dünya Kadın Günü’ olarak kutlanan tam adı ise;
‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ kutlu olsun
Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kapitalizme direnen kadınlar sayesinde ortaya çıktı. 8 Mart 1857’de ABD’nin New York kentinde 40 bin kadın işçi çalışma şartlarının iyileştirilmesi için eylem yaptı.
8 Mart 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1917 Bolşevik Devrimi’nin önderi ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in önerisiyle 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.