Kaz Dağları’da çevre felaketine
yol açan şirketten skandal açıklama
Kanadalı madencilik şirketi Alamos Gold CEO’su McCluskey, protesto gösterilerini ‘siyasi amaçlı dezenformasyon’ olarak nitelendirerek, madeni çıkarmak için kullanılacak siyanürün çevreye sızmasının mümkün olmadığını iddia etti. (Paylaşanın notu; Küresel Maden şirketleri yalancıdır, dünyanın birçok yerinde siyanür sızmalarından dolayı çevresel felaketler olmuş, yeraltı suları siyanür nedeniyle kullanılamaz hale gelmiş, siyanür havuzları ve tepeleri yüzyıla varan zamanlar içinde yöredeki yaşamı öldürmüştür)
Reuters haber ajansına Ankara’daki temaslarının arasında iki saatlik bir mülakat veren McCluskey, ağaçların kesildiği Kaz Dağları’ndaki Kirazlı mevkiinin altı buçuk yıllık proje sonunda eski haline getirileceğini ifade etti.
‘AĞAÇLARI BİZ KESMEDİK’ (Açılımı şöyle; AĞAÇLARI KESTİRMEK İÇİN 5 MİLYON RÜŞVET VERDİK)
Ağaçları Alamos Gold şirketinin değil hükümet birimlerinin kestiğini belirten McCluskey, “Bunun için parayı önceden ödedik. Anlayışla karşılamanız gerekir ki, ormancılık izinleri kapsamında, bu izinler için 5 milyon dolar ödedik. Bu ücretin büyük unsuru yeniden ağaçlandırma yapmak için” ifadelerini kullandı.
McCluskey, “Altı buçuk yıl içerisinde, bu alanın tüm merkezi yeniden ekilecektir. 10 yıl içerisinde biraz daha fazlası yapılacak ve yeniden bir ormana benzeyecektir” dedi.
CEO’DAN SİYANÜR İTİRAFI
Siyanürün altını çıkarmak için gerçekleştirilen kazı sürecinin son aşamasında kullanılacağını söyleyen McCluskey, şirketin çevreye sızıntı olmaması için gerekli tüm tedbirleri aldığını iddia ederek, madencilik faaliyetlerin su yataklarını etkilemeyeceğini savundu.
Alamos Gold CEO’su, “Bunu sadece imkânsız kılmıyoruz. Şayet bunu imkânsız hale getirmezsek, orada altın olduğu için sürece siyanür dahil edinceye kadar başlamamamız gerekir. Eğer siyanürü kaybederseniz, altını da kaybedersiniz” ifadelerini kullandı.
Siyanür havuzunda su geçirmeyen bir kaplama ve altında bir başka su geçirmeyen kaplamanın kullanılacağını aktaran McCluskey “İki katmanın arasında bir siyanür sızıntı tespit sistemi olacak. Eğer sızıntı olursa, diğer katmana ulaşmadan haberimiz olacak” şeklinde konuştu.
SU VE VİCDAN NÖBETİ
Çanakkale-Kirazlı’daki altın madeni projesinin bölgedeki ormanları yok edeceğini ve kullanılacak siyanürün suya ve toprağa karışarak doğal kaynakları kirleteceğini söyleyen binlerce kişi 5 Ağustos’ta protesto gösterisi düzenledi.
“Su ve vicdan nöbeti” kapsamında bir araya gelen bölge sakinleri, milletvekilleri ve STK’lardan oluşan grup Çanakkale-Kirazlı’da toplandı.