KURBAN

Ceyhun Balcı / 12.08.2019

Çağdaş, akıl ve bilimi rehber edinmiş, laik
ve demokratik bir dünya ve Türkiye için…


KURBAN


Olabildiğince televizyon seyretmekten kaçınırım. Türkiye’de adına medya denilen müsveddeleri izlememek en iyisi. Güvenlik kameralarına takılan, kaza, şiddet vb görüntüler haberciliğin yapılamadığı koşullarda sözde medyanın önde gelen haber malzemesi olup çıktı.

Kurban Bayramı bu malzemeyi çeşitlendiren işlev görüyor. Özellikle, Kurban Bayramı süresince görsel medyadan uzak durmak iyi olmaktan öte zorunlu!

Kurban kesmek bir ibadet sayılıyor ülkenin yarısınca. Geri kalan yarısı ise tatil uzatılmadı diye karalar bağlamakta. Bir ülkenin ortasından bölünmesi bu değilse nedir?

Gelenekler, görenekler, adetler ve örf insanlık tarihinin öğeleri. Yüzyıllar öncesinden günümüze ulaşmış sayısız uygulama var. Kimileri sıradan gerekçelerle varlığını sürdürürken kurban kesmek dinselliğin sağlam zırhı eşliğinde kendisine yaşam alanı bulmayı sürdürüyor.

Kuşkusuz varlığını sürdürebilir. Ama, bu denli göstere göstere ve görgüsüzce; ve de vahşice varlığını korumalı mı?

Görselliğin gün geçtikçe yaşamımıza daha fazla girdiği son dönemlerde hayvanların insana ve özellikle de yavrusuna davranışına ilişkin sayısız görüntü izlemiş olmalıyızdır. Olağanüstü duyarlılık, şefkat ve özen diğer türlerin insan yavrusuna yönelik değişmez yaklaşımıdır.

Ya insanın kendisi dışındaki türlerin yavrularına yaklaşımı! Kurban bayramı süresince buna ilişkin sayısız ve sınır tanımaz davranış örneğini utanç içinde izlemek zorunda kalıyoruz.

Korkulu anlar yaşatan dana mı yoksa insan mı? Kendinizi hayvan dostumuzun yerine koyarsanız yanıtı bulursunuz!

Kaz Dağları’nda ağaç katliamı yapmakla hayvanlara kurban adı altında eziyet etmenin arasındaki fark nedir?

İnsanlığın uzak geçmişten bu yana uyguladığı gelenek, görenek, örf ve adetler toplumun sağlığı hakkında da fikir verir yakından incelendiğinde. Gelenek, görenek, örf ve adetleri değerlendirirken ölçüt açık ve yalın olmalı! Çağa ve güncel yaşama, günümüzde geçerli olan evrensel yargılara uyanlar korunduğu, diğerlerinden vazgeçildiği oranda sağlıklı olabilir bir toplum.

Hayvan hakları yasalarının çıkartıldığı, iklim değişikliği kaygıları karşısında doğayı korumanın yasalarla ve vicdanlarla güvence alındığı çağda ülkemizde ortaya çıkan kurban kesme ritüelleri tekil olsalar bile HASTA TOPLUM tanısının konulmasına yeter de artar!

Dünyanın öbür ucuyla görüntülü konuşabilmek, akıllı evlerde yaşamak, son model yapay zekâlı otomobiller kullanabilmek SAĞLIKLI TOPLUM olmaya yetmiyor. Bütün bu olanakları kullanan birisi kendisi dışındaki bir türe eziyete ve şiddete varan bir inanç gereğini yerine getirmeye kalkıştığında HASTA TOPLUM’un HASTA BİREYİ oluveriyor.

Hemen her gün ve özellikle de her kurban bayramında gözlerimizin önüne serilen ve pek çoğumuzu utanca sürükleyen görüntüler yaşamımızdan silindiği gün bayramlar kutlu olacak…

Hayvan dostlarımızdan özür dileyerek…

KURBAN

This entry was posted in DİN-İNANÇ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *