Naci Kaptan / 14.12.2018
ANKARA TREN KAZASINA İLİŞKİN
Makina Mühendisleri Odasının açıklaması
Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz İstasyonu’nda, başkentten Konya’ya giden yüksek hızlı bir trenle aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz tren çarpıştı. Kaza sonucu 9 kişi hayatını kaybederken, 47 kişi de yaralandı.
Kazanın ardından açıklama yapan TTMMOB Makina Mühendisleri Odası da, ilk olarak Birleşik Taşımacılık Sendikası tarafından gündeme getirilen YHT hatlarındaki ‘sinyalizasyon’ eksikliğine dikkat çekti.TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener imzasıyla yapılan yazılı açıklamada ;
“İlk belirlemelerimize göre Ankara-Sincan arasındaki YHT hattında, hatlardaki trafiği yönlendiren sinyalizasyon eksikliği bulunmaktadır. Hattın durumu ile ilgili olan görevliler bu ciddi eksikliği ilkel bir yöntemle yani birbirleriyle telsiz/telefon görüşmesi yoluyla kapatmaya çalışmaktadırlar” dendi.
“Demiryolu politikaları oldukça sorunludur ve facialara davetiye çıkarır niteliktedir” Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Edindiğimiz ilk bilgiler de göstermektedir ki bu ‘kaza’, 22 Temmuz 2004 tarihinde 41 yurttaşımızın ölümüne 81 yurttaşımızın yaralanmasına yol açan Pamukova ‘kazası’ gibi YHT’ye ilişkin izlenen imaj politikasının bir sonucudur. Gerek bu durum gerekse bu yıl 8 Temmuz’da Tekirdağ-Çorlu’da yaşanan ‘kaza’nın da gösterdiği üzere izlenen demiryolu politikaları oldukça sorunludur ve facialara davetiye çıkarır niteliktedir.
“Toplu ölümlere de yol açan ‘kazaların’ çoğu, bilim insanları, uzman meslektaşlarımız ve bilirkişi raporlarının da gösterdiği üzere mühendislik bilimlerinin gereklerinin yerine getirilmemesi, teknik ve altyapı eksikleri, zemin etüdü çalışmalarının yapılmayışı, bakım-onarım, yenileme çalışmalarının yetersizliği, personel yapısındaki nitelik düşüşü ve sayısal azalma nedeniyle yaşanmaktadır. Öyle ki kamu hizmeti anlayışı yerine piyasacı yaklaşım benimsenmiş, mühendislik hizmetleri ve kriterleri kısıtlanmış, teknik mükemmellik yaklaşımı terkedilmiş, altyapı ile bakım, sinyalizasyon, elektrifikasyon yatırımları ihmal edilmiş, bakım atölyeleri kapatılarak azaltılmış, TCDD’nin taşınmazları ve limanları satılmaya başlanmış, çalışanlar güvencesiz çalışma biçimlerine tabi kılınmış, personel sayısında ciddi düşüşler olmuş, liyakatli teknik personelde azalma yaşanmıştır.
“İktidar, çağdaş bir gereksinim olan YHT’lere ilişkin imaj politikasını terk etmeli ve ifade ettiğimiz eksiklerin üzerine gitmelidir. Aksi takdirde benzer faciaların süreceğini üzülerek belirtmek isteriz.
http://t24.com.tr/haber/tmmob-makina-muhendisleri-odasi-ankara-sincan-arasindaki-yht-hattinda-sinyalizasyon-eksikligi-var,771690
SİNYALİZASYON NEDİR
Raylı Sistemlerde Sinyalizasyon Ekipmanları
Demiryolu sinyalizasyon sistemlerinde demiryolu otomasyon çözümleri ile birlikte aktif cihaz ve sistemler, hattın kullanılabilirliği ve devamlılığı açısından hayati önem taşımaktadır. Bahsedilen sinyalizasyon ekipmanlarının değeri ve kalitesi ise çevre dostu, inovatif, maksimum kullanılabilirliğe sahip, efektif ve uygun maliyetli olması ile ölçülmektedir.
Sinyalizasyon Ekipmanlarının Raylı Sistemlerdeki Yeri
Demiryolu idareleri güvenlikten ödün vermeden sürekli olarak hat, araç ve personellerden en etkin şekilde yararlanmanın yolunu aramaktadır. Bunun yanı sıra bilindiği gibi demiryolu trafiğinde birçok farklı sorun ortaya çıkmaktadır. Trene ait yüksek hız ve kütle ile çelik jantlar ve demiryolu arasındaki düşük sürtünme önemli bir frenleme mesafesi oluşturmaktadır. Trafik kazalarından kaçınma amacıyla titiz kurallar uygulanması gerekmektedir.
Bahsedilen güvenli ve etkin çalışma koşullarını sağlamaya yardımcı olan raylı sistem sinyalizasyon ekipmanları aşağıdaki amaçlar için kullanılmaktadır:
► Tren rotası, kontrol noktasını ve sinyalleri ayarlamak
► Tren hareketinin korunduğundan ve rayın doluluk durumundan emin olmak
► Makiniste bilgi iletmek
► Tren hızını denetlemek
Konu teknik olduğu için yazının devamını okumak isteyenlere ;
https://www.endustri40.com/rayli-sistemlerde-sinyalizasyon-ekipmanlari/
Yukarıdaki bilgilere göre SİNYALİZASYON SİSTEMLERİNİN kullanılmasının güvenlik yönünden gerekli olduğu yazılmıştır ; ” Demiryolu sinyalizasyon sistemlerinde demiryolu otomasyon çözümleri ile birlikte aktif cihaz ve sistemler, hattın kullanılabilirliği ve devamlılığı açısından hayati önem taşımaktadır”
ULAŞTIRMA BAKANI İSE ŞÖYLE DEDİ ;
Ulaştırma Bakanı Turhan, Ankara’da 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan YHT faciasına ilişkin ”Adli ve idari tahkikat devam ediyor. Sinyalizasyon sistemi demir yollarımızda son birkaç yıldır tesis etmeye başladığımız bir sistemdir. sinyalizasyon sistemi demir yolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil. Bu sistemin olmamasından dolayı demir yollarında işletme yapılamaz diye bir şey yok. Sinyalizasyon olmadığı için bu kaza oldu gibi değerlendirmeler yapanlar doğru bir değerlendirme yapmıyor” dedi.
Korkunç iddia: Sinyalizasyon yok
Ankara – Sincan arasındaki YHT seferleri, Sincan – Kayaş banliyö tren hattının yenilenmesi çalışmaları nedeniyle bir dönem yapılmıyordu. YHT, bu nedenle Ankara Gar’dan değil Sincan’dan kalkıyordu. Başkentray adı verilen banliyö hattı tamamlanmadan, 24 Haziran seçimleri döneminde bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Raylar ve duraklarla birlikte tüm sistemin yenilendiği çalışmalarda sinyalizasyon sistemi yapılamadı. Açılış, sinyalizasyon sistemi eksik olarak 12 Nisan’da yapıldı.Açılıştan sonra YHT seferleri yeniden Ankara Garı’ndan başlatıldı. Ancak trenlerin yaklaşık 9 aydır sinyalizasyon desteği olmadan seferlere çıktığı öğrenildi. Tren seferlerinin, Sincan’da bulunan görevliler tarafından telefonla veya telsizle idare edildiği ifade edildi. Kazanın, YHT’nin hareketinden 10 kilometre sonra gerçekleştiği belirtilerek, trenin saatte 250 kilometre hıza ulaşmasının mümkün olmadığı, 90-100 kilometre hıza ancak ulaşabileceği belirtildi.
Kazanının nedeninin sinyalizasyon sisteminin kurulmaması olduğu belirtildi. Ankara – Sincan arasındaki YHT seferleri, Sincan – Kayaş banliyö tren hattının yenilenmesi çalışmaları nedeniyle bir dönem yapılmıyordu. YHT, bu nedenle Ankara Gar’dan değil Sincan’dan kalkıyordu. Başkentray adı verilen banliyö hattı tamamlanmadan, 24 Haziran seçimleri döneminde bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Raylar ve duraklarla birlikte tüm sistemin yenilendiği çalışmalarda sinyalizasyon sistemi yapılamadı. Açılış, sinyalizasyon sistemi eksik olarak 12 Nisan’da yapıldı.Açılıştan sonra YHT seferleri yeniden Ankara Garı’ndan başlatıldı. Ancak trenlerin yaklaşık 9 aydır sinyalizasyon desteği olmadan seferlere çıktığı öğrenildi. Tren seferlerinin, Sincan’da bulunan görevliler tarafından telefonla veya telsizle idare edildiği ifade edildi. Kazanın, YHT’nin hareketinden 10 kilometre sonra gerçekleştiği belirtilerek, trenin saatte 250 kilometre hıza ulaşmasının mümkün olmadığı, 90-100 kilometre hıza ancak ulaşabileceği belirtildi.
Ne olmuştu?
Ankara’dan Konya’ya dün 06.30’da hareket eden 206 yolculu Yüksek Hızlı Tren (YHT), yaklaşık 10 kilometre sonra 06.36’da, aynı hat üzerinde yol kontrolü yapan kılavuz trenle kafa kafaya çarpıştı. 3’ü makinist 8 kişi yaşamını kaza yerinde yitirdi, 1 yolcu da kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi, 86 yolcu yaralandı, 2 yaralı yoğun bakıma alındı. 3 makinistten birinin, kılavuz lokomotifte görevli olduğu belirtildi.